Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym Składniki na 10 porcji : Mięso mielone wieprzowe 0,750 kg Cebula (kostka) 0,080kg Bułka czerstwa 0,050 kg Baza.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym Składniki na 10 porcji : Mięso mielone wieprzowe 0,750 kg Cebula (kostka) 0,080kg Bułka czerstwa 0,050 kg Baza."— Zapis prezentacji:

1 Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym Składniki na 10 porcji : Mięso mielone wieprzowe 0,750 kg Cebula (kostka) 0,080kg Bułka czerstwa 0,050 kg Baza do mięsa mielonego KNORR 0,130 kg Woda 0,300 l Marchew 0,100 kg Seler 0,070 kg Por 0,040 kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,001 kg Masło 0,020 l Oregano suszone 0,001 kg Sos biały baza KNORR 0,150 kg Cebula 0,100 kg Brokuły 0,250 kg Szpinak mrożony 0,080 kg Pieprz Czarny mielony KNORR 0,002 kg Czosnek mielony 0,002 kg Śmietana 30% 0,070 kg Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodaj zasmażoną cebulę, por, starte na tarce marchew i seler, wodę, bazę do mięsa mielonego oraz przyprawy. Do zmielonego mięsa dodaj zasmażoną cebulę, por, starte na tarce marchew i seler, wodę, bazę do mięsa mielonego oraz przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą masę uformuj małe klopsiki i upiecz w piecu. Całość wymieszaj na jednolitą masę uformuj małe klopsiki i upiecz w piecu. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zasmaż na maślę, następnie dodaj szpinak, przyprawy i chwilę zasmażaj. Całość dodaj do sosu, zblęderuj, następnie dodaj pokrojone na mniejsze części brokuły i dopraw do smaku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zasmaż na maślę, następnie dodaj szpinak, przyprawy i chwilę zasmażaj. Całość dodaj do sosu, zblęderuj, następnie dodaj pokrojone na mniejsze części brokuły i dopraw do smaku. Klopsiki podawaj z przygotowanym sosem i makaronem. Klopsiki podawaj z przygotowanym sosem i makaronem. 424,2 kcal / osobę

2 Pulpeciki mięsno-warzywne z sosem brokułowym – „ po uzdrowieniu” Składniki na 10 porcji : Mięso mielone drobiowe 0,750 kg Cebula (kostka) 0,080 kg Bułka czerstwa 0,050 kg Baza do mięsa mielonego KNORR 0,130 kg Woda 0,300 l Marchew 0,100 kg Seler 0,070 kg Por 0,040 kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,001 kg Margaryna RAMA 15% 0,020 l Oregano suszone 0,001 kg Sos biały baza KNORR 0,150 kg Cebula 0,100 kg Brokuły 0,250 kg Szpinak mrożony 0,080 kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,002 kg Czosnek mielony 0,002 kg Śmietana 15% 0,070 l Wykonanie : Do mięsa mielonego dodaj zasmażoną cebulę, por, starte marchew i seler, wodę, bazę do mięsa mielonego oraz przyprawy. Do mięsa mielonego dodaj zasmażoną cebulę, por, starte marchew i seler, wodę, bazę do mięsa mielonego oraz przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą masę, uformuj małe pulpeciki i ugotuj. Całość wymieszaj na jednolitą masę, uformuj małe pulpeciki i ugotuj. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zasmaż na margarynie, następnie dodaj szpinak, przyprawy i chwilę zasmażaj. Całość dodaj do sosu, zblenderuj, następnie dodaj pokrojone na mniejsze części brokuły i dopraw do smaku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zasmaż na margarynie, następnie dodaj szpinak, przyprawy i chwilę zasmażaj. Całość dodaj do sosu, zblenderuj, następnie dodaj pokrojone na mniejsze części brokuły i dopraw do smaku. Pulpeciki podawaj z przygotowanym sosem i makaronem. Pulpeciki podawaj z przygotowanym sosem i makaronem. 263,05 kcal/ osobę

3 Receptura przed uzdrowieniem dostarczało 424,2 kcal na jedną osobę. Receptura została uzdrowiona poprzez zamianę mięsa mielonego wieprzowego na mięso mielone drobiowe, ponieważ jest najbardziej odżywczym mięsem, charakteryzującym się jednocześnie wysoką zawartością białka, a niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Jest również lekkostrawne, łatwo przyswajalne przez organizm. Zwykłe masło zastąpiłyśmy margaryną RAMA, gdyż masło zawiera prawie całą dzienną dawkę kwasów tłuszczowych nasyconych i duża porcję cholesterolu, zaś margaryna RAMA nie zawiera dużej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Zawiera za to kwasytłuszczowe nienasycone, które obniżają cholesterol. Śmietana 30 % jest zamieniona na śmietanę 15 %, która zawiera mniej tłuszczu. W taki sposób otrzymałyśmy potrawę dostarczającą 263,05 kcal / osobę.


Pobierz ppt "Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym Składniki na 10 porcji : Mięso mielone wieprzowe 0,750 kg Cebula (kostka) 0,080kg Bułka czerstwa 0,050 kg Baza."

Podobne prezentacje


Reklamy Google