Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZMYSŁY CZŁOWIEKA. Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka Doświadczenie 1.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZMYSŁY CZŁOWIEKA. Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka Doświadczenie 1."— Zapis prezentacji:

1 ZMYSŁY CZŁOWIEKA

2 Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka Doświadczenie 1

3 POMOCE WYKONANIE POMOCE WYKONANIE  Cukier  Sól  Cytryna  Gorzka czekolada Sprawdź, które części twojego języka odbierają smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Sprawdź, które części twojego języka odbierają smak słodki, słony, kwaśny i gorzki.

4 1.Smak gorzki 2. Smak kwaśny 3. Smak słony 4. Smak słodki

5 Czas trwania reakcji węchowych  Doświadczenie 2

6 POMOCE WYKONANIE POMOCE WYKONANIE  Jabłko  Cebula  Perfumy  Powąchaj kolejno jabłko, potem cebulę, na końcu perfumy. Kolejność tę powtórz jeszcze kilka razy

7 Wąchamy !!!

8 Spostrzeżenia i wnioski  Zmysł węchu jest najbardziej wyostrzony gdy wąchamy perfumy. Mają charakterystyczny, intensywny zapach.  W okolicy węchowej jamy nosowej znajduje się do kilkudziesięciu tysięcy receptorów rozróżniających najrozmaitsze zapachy. Każdy z nich charakteryzuje się różnym progiem pobudliwości dla różnych substancji.

9 Wrażliwość różnych części ciała na bodźce dotykowe  Doświadczenie 3

10 POMOCE WYKONANIE POMOCE WYKONANIE  Ołówek  Piórko  Dotykaj ołówkiem lub piórkiem lekko takich części ciała jak: zewnętrzna i wewnętrzna część dłoni, opuszki palców

11 Spostrzeżenia i wnioski Spostrzeżenia i wnioski  Dotyk zapewnia nam kontakt ze światem. Obszary receptorów w całym ciele odbierają różne bodźce świata czuciowego – dotyku, temperatury, bólu. Zdolność do rozróżniania bodźców przez powierzchnię ciała jest bardzo różna.  Po wykonaniu tego doświadczenia łatwo możemy zauważyć, że bardzo czułe na dotyk są opuszki palców. Jest to spowodowane tym, że posiadają dużą gęstość receptorów i odpowiednią liczbę neuronów czuciowych.

12 Współpraca narządów smaku, węchu i wzroku  Doświadczenie 4

13 POMOCE WYKONANIE POMOCE WYKONANIE  Cytryna  Cukier  Sól  Majonez  Musztarda  Zamknij oczy i zaciśnij nozdrza. Spróbuj odróżnić smak podawanej ci przez drugą osobę substancji

14 Niewyraźny smak!

15 Wnioski Zmysł powonienia odgrywa niezwykle ważną rolę w odbiorze wrażeń smakowych. Wraz z utratą węchu tracimy zdolność pełnego odczuwania smaku. Można to zaobserwować nawet przejściowo w okresie infekcji wirusowej z towarzyszącą niedrożnością nosa lub podczas wykonywania właśnie takiego doświadczenia.

16 Autorka: Klaudia Kafar kl. IIIB


Pobierz ppt "ZMYSŁY CZŁOWIEKA. Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka Doświadczenie 1."

Podobne prezentacje


Reklamy Google