Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Niedźwiedź Brunatny Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. drapieżnegossakaniedźwiedziowatychdrapieżnegossakaniedźwiedziowatych.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Niedźwiedź Brunatny Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. drapieżnegossakaniedźwiedziowatychdrapieżnegossakaniedźwiedziowatych."— Zapis prezentacji:

1 Niedźwiedź Brunatny Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. drapieżnegossakaniedźwiedziowatychdrapieżnegossakaniedźwiedziowatych

2 Występuje w niedostępnych lasach górskich, w Europie, Azji, i Ameryce Północnej. Żywi się łososiami, dużymi ssakami np. łosie i jelenie, czasem gryzoniami, sporadycznie trawą, ptasimi jajami, nasionami, owocami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, chętnie zjada miód. Na człowieka napada tylko drażniony lub zachęcony, np. przez karmienie Występuje w niedostępnych lasach górskich, w Europie, Azji, i Ameryce Północnej. Żywi się łososiami, dużymi ssakami np. łosie i jelenie, czasem gryzoniami, sporadycznie trawą, ptasimi jajami, nasionami, owocami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, chętnie zjada miód. Na człowieka napada tylko drażniony lub zachęcony, np. przez karmienie

3 Na zimę przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą i zapada w sen zimowy, z którego od czasu do czasu może się budzić. gawrąsen zimowygawrąsen zimowy

4 * Długość tułowia z głową: samiec cm, samica cm * Ogon: 5-21 cm * Wysokość: cm # Ciężar: samce kg (niekiedy 700 kg), samice kg. * Pożywienie: wszystkożerny - łososie, padlina, duże ssaki, jak łosie i jelenie, czasem gryzonie, sporadycznie trawa, grzyby, ptasie jaja. # Długość życia: do 35 lat. * Długość tułowia z głową: samiec cm, samica cm * Ogon: 5-21 cm * Wysokość: cm # Ciężar: samce kg (niekiedy 700 kg), samice kg. * Pożywienie: wszystkożerny - łososie, padlina, duże ssaki, jak łosie i jelenie, czasem gryzonie, sporadycznie trawa, grzyby, ptasie jaja. # Długość życia: do 35 lat. Dane liczbowe niedźwiedzia brunatnego (Ursus arctos):

5 Coś z humorkiem! Nie myl mnie z pluszakiem Zwą mnie postrach lasu Na pszczoły poluję Od czasu do czasu. Jestem łakomczuchem Nie lubię czuć głodu Moja główna wada To słabość do miodu

6 Zwykle bywam miły Lecz kiedy się wściekam Lepiej jest się trzymać Ode mnie z daleka Unikam kompanów I choć mam rodzinę Z bycia samotnikiem W całym lesie słynę Nie próbuj więc do mnie Podchodzić zbyt blisko Jestem zwierzem dzikim Ciekawski turysto

7 Dziękujemy za uwagę!


Pobierz ppt "Niedźwiedź Brunatny Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. drapieżnegossakaniedźwiedziowatychdrapieżnegossakaniedźwiedziowatych."

Podobne prezentacje


Reklamy Google