Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, 61-875 Poznań tel. 61.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, 61-875 Poznań tel. 61."— Zapis prezentacji:

1 Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel , kom

2 CBiET Funkcjonuje od 1995 roku Dyrektor: dr Michał Walenciak Niezależna i samofinansująca się jednostka w UEP Działa w oparciu o wyposażenie Wydziału Towaroznawstwa Wykorzystuje doświadczenie pracowników UEP oraz innych współpracujących jednostek 2

3 Statystyki Regularnie współpracujemy ok. 20 podmiotami: – sieci handlowe – jednostki budżetowe – jednostki naukowe Zakres działalności: – analiza żywności – badanie materiałów opakowaniowych – badanie produktów przemysłowych – szkolenia w zakresie analizy sensorycznej, paneli oceniających – opiniowanie przez biegłych 3

4 Statystyki Współpraca: Federacja Konsumentów Unia Wielkopolan Klub Polskich Laboratoriów Badawczych „POLLAB” Polskie Towarzystwo Towaroznawcze „PTTow Wielkopolskim Instytutem Jakości Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych jest niezależnym, rzetelnym ośrodkiem badawczym, cenionym i rozpoznawalnym nie tylko na terenie województwa wielkopolskiego 4

5 Laboratoria 5

6 Analizy i aparatura Analizy mikrobiologiczne: – żywności, kosmetyków oraz wody – badania skuteczności antymikrobiologicznej konserwantów i środków chemii gospodarczej – komputerowego przewidywania smaku związków pochodzenia naturalnego – badania gorzkich komponentów żywności – badania nad wykorzystaniem skrobi modyfikowanych Analiza żywności: – towaroznawcza ocena jakości żywności – bezpieczeństwa i znakowania żywności – badania fizykochemiczne surowców i produktów żywnościowych wraz z interpretacją wyników 6

7 Analizy i aparatura badania opakowań: – przygotowywanie specyfikacji produktu – właściwości wytrzymałościowe – właściwości barierowe badania podstawowych właściwości produktów chemii gospodarczej i kosmetyków ekologia: – ocena oddziaływania na środowisko – ocena oddziaływania na środowisko przy użyciu LCA 7

8 Analizy i aparatura Szkolenia - higieny produkcji żywności i kosmetyków, - metodyki analitycznej stosowanej w systemach GMP, GHP, HACCP, - oceny sensorycznej zgodnie z normami ISO: ocena wrażliwości kandydatów do wykonywania ocen sensorycznych, metodyka prowadzenia ocen sensorycznych, metody sensoryczne w badaniach konsumenckich, monitoring sprawności sensorycznej 8


Pobierz ppt "Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, 61-875 Poznań tel. 61."

Podobne prezentacje


Reklamy Google