Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

 Gotowanie, fermentacja, produkcja szkła, metalurgia – to kilka z procesów chemicznych, które towarzyszą nam, czasami nieświadomie w naszym życiu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: " Gotowanie, fermentacja, produkcja szkła, metalurgia – to kilka z procesów chemicznych, które towarzyszą nam, czasami nieświadomie w naszym życiu."— Zapis prezentacji:

1

2  Gotowanie, fermentacja, produkcja szkła, metalurgia – to kilka z procesów chemicznych, które towarzyszą nam, czasami nieświadomie w naszym życiu.

3  Jogurt powstaje w trakcie fermentacji mlekowej, czyli w procesie chemicznym, w którym cukier zawarty w mleku, zwany laktozą, zostaje przekształcony w kwas mlekowy i energię. Proces ten zachodzi gdy do mleka dodamy specjalne bakterie, zwane pałeczkami bułgarskimi.  Kefir powstaje również w trakcie fermentacji mlekowej, ale do mleka dodaje się specjalne mikroorganizmy (głównie bakterie i drożdże), tzw. Grzybki kefirowe, które wyglądem przypominają kawałki kalafiora. Produktami tej fermentacji są kwas mlekowy, energia, tlenek węgla (IV).

4  Zwykłe H ₂ O, które jedni piją, inni nie. Nikt chyba nie jest w stanie wyobrazić sobie świata pozbawionego wody. Świat bez pryszniców, kąpieli wodnych i saun. Człowiek składa się w 70% z wody, więc życie bez niej jest wręcz niemożliwe.

5  Sole kwasu krzemowego zawierają cegły i cement,  Węglan wapnia wchodzi w skład tynku,  Krzemiany sodowo – wapniowe zawierają szyby okienne,  Krzemiany ołowiu lub glinu zawierają emalie urządzeń sanitarnych,  Sole zawierają również farby do malowania

6  Chlorku sodu (soli kuchennej) używamy do przyprawiania potraw i konserwowania żywności,  Azotanu sodu i potasu używamy do peklowania mięsa,  W skład proszków do pieczenia ciast wchodzą sole amonu.

7  Węglany i fosforany sodu wchodzą w skład proszków do prania,  Stearynian i palmitynian sodu to główne składniki mydła,  Węglan wapnia i magnezu wchodzi w skład pasty do zębów.

8  Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy.  Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł.  Stosowana jest przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych.

9  Wiele związków chemicznych dodaje się do żywności w kolejnych etapach jej produkcji, czy przetwarzania w celu poprawienia trwałości produktów, ich cech smakowych lub usprawnienia procesu przetwórstwa.  Dodatki do żywności nie powinny zagrażać zdrowiu konsumentów.  Można je otrzymywać z surowców naturalnych lub uzyskiwać na drodze syntezy chemicznej.

10  Barwniki  Pigmenty  Środki konserwujące  Zagęszczacze  Przeciwutleniacze  Stabilizatory  Emulgatory  Regulatory kwasowości.

11

12  Składnik pokarmowy.  Człowiek spożywa tłuszcze pod różną postacią. Najczęściej jest to masło, smalec czy też jako oleje roślinne.  Ogólny wzór:

13  W skład białka wchodzą następujące pierwiastki: węgiel, tlen, azot, czasami siarka i fosfor.  Białka zbudowane są z ogromnej liczby aminokwasów, które połączone są ze sobą w różny sposób, tworząc spirale, kule, łańcuchy itd.

14  Cukry dzielimy na: cukry proste, dwucukry i wielocukry.  W skład cząsteczki cukru wchodzi węgiel, wodór i tlen.

15  Kwasy organiczne są nam dobrze znane z życia codziennego, a mianowicie: kwas cytrynowy, kwas octowy (używany do kwaszenia i marynowania warzyw i grzybów), kwas mlekowy (dzięki bakteriom którego ulegają kwaśnieniu: mleko, kapusta, ogórki), kwas mrówkowy, kwas szczawiowy. Występują one w organizmach żywych. Do grupy kwasów nieorganicznych zaliczamy kwasy, które można otrzymać z substancji mineralnych na ziemi.

16  Rozcieńczony roztwór tego kwasu występuje w soku żołądkowym człowieka. Ułatwia on trawienie.  Unoszący się nad stężonym roztworem kwasu chlorowodór należy do silnych trucizn.  Zastosowanie kwasu solnego: - w przemyśle kosmetycznym, - w przemyśle nawozów sztucznych, - do produkcji barwników, - do produkcji włókien sztucznych.

17  Alkohol etylowy to związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze C ₂ H ₅ OH. W temperaturze pokojowej jest bezbarwna, łatwopalna ciecz o charakterystycznej woni i piekącym smaku. Na powietrzu pali się słabo widocznym niebieskawym płomieniem.  Wykorzystywany jest w przemyśle m.in. jako rozpuszczalnik oraz jako napój alkoholowy (prowadzi do poważnego uzależnienia alkoholizmu)

18

19  Chemia przyczynia się do poprawy warunków życia.  Zagraża zdrowiu zanieczyszczeniem środowiska naturalnego człowieka.  Broń masowego rażenia(broń chemiczna) – niewłaściwe stosowanie substancji chemicznych jest przyczyną wielu tragedii.

20     „Chemia dla gimnazjum część 3”, Jan Kulawik, Teresa Kulawik, Maria Litwin

21  Paweł Jurkiewicz


Pobierz ppt " Gotowanie, fermentacja, produkcja szkła, metalurgia – to kilka z procesów chemicznych, które towarzyszą nam, czasami nieświadomie w naszym życiu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google