Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

-Śniadania/Breakfast - 7.00 -Lunch - ok. 13.30 -Obiad/Dinner - 15.30 -Kolacja/Supper - 19.00.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "-Śniadania/Breakfast - 7.00 -Lunch - ok. 13.30 -Obiad/Dinner - 15.30 -Kolacja/Supper - 19.00."— Zapis prezentacji:

1

2 -Śniadania/Breakfast Lunch - ok Obiad/Dinner Kolacja/Supper

3 Menu Anglii

4 jajka plastry bekonu parówki wieprzowe krojone w plastry kiełbasy pomidory grzyby fasolki w sosie pomidorowym Tosty z masłem i dżemem płatki zbożowe z mlekiem owsianka Kawa lub herbata soki owocowe

5 kanapki, lub lekkie pożywienie, np. sałatki, do tego kawa, herbata, sok.

6 trzech lub większej liczby dań, bardziej dopracowanych niż te, które podawane są na kolację. Przywiązuje się również większą wagę do nakrycia stołu. Przed posiłkiem serwuje się różne napoje alkoholowe, a do jedzenia podaje się wina.

7 kotlety jagnięce lub cottage pie (mielona jagnięcina, pokryta warstwą ziemniaków i zapieczona w piekarniku). Ostatnio popularne są też potrawy z makaronu. Na zakończenie na stole pojawiają się też sery i owoce.

8 Określenia takie jak „five o’clock”, „afternoon tea” czy „tea time” są powszechnie znane, jeśli nie na całym świecie, to przynajmniej w całej Europie. Anglik jest tak bardzo kojarzony z herbatą wypijaną codziennie o 17.00, że nawet w literaturze czy filmach właśnie ten element kultury jest akcentowany szczególnie. Dziś, chociaż tradycja jest jeszcze kultywowana przez starsze pokolenie to herbata nadal panuje niepodzielnie na wyspach, to obyczaje nieco się rozluźniły.

9 Zdecydowanie smaczne są kotlety jagnięce, są zdrowe i wcale nie zawierają tak dużo kalorii.

10

11 smażone kiełbaski wieprzowe smażone plastry bekonu jajko sadzone lub jajecznica pieczony pomidor hash brown - podobny do polskiego placka ziemniaczanego, ale smażony na głębokim tłuszczu tosty frytki lub pieczone ziemniaki fasolka w sosie pomidorowym kawa lub herbata smażone pieczarki tarty ser Dubliner

12 przede wszystkim baraninę oraz ziemniaki warto także skosztować colcannon, czyli gotowanych ziemniaków obsmażonych na maśle z cebulą i kapustą lub porami oraz słodki chlebek korzenny z bakaliami, zwany barm brack. Kolacja jest dość lekka, podaje się przeważnie wędliny.

13 Coś mocniejszego ? – Baileys Jameson - odmiana irlandzkiej whiskey typu blended, po raz pierwszy wyprodukowana w 1780 roku przez Johna Jamesona. Cider – gazowany napój alkoholowy z jabłek (np. Bulmers). No i oczywiście nie można zapomnieć o kawie po irlandzku – Irish coffee, Caife Gaelach czyli Kawa, Whisky i Bita Śmietana.

14 Najbardziej znanym daniem wywodzącym się z kuchni Irlandzkiej jest sławny gulasz. Syte i rozgrzewające danie do którego dodaje się cielęcinę.

15

16 Tradycyjne szkockie śniadanie składa się zazwyczaj z owsianki, jajek smażonych na bekonie lub też wędzonych ryb. Znanym deserem szkockim jest spotted dick.

17 Haggis to owczy żołądek napełniony mieszaniną złożoną z posiekanych owczych podrobów (serce, płuca i wątroba), płatków owsianych, cebuli i przypraw, zaszyty i ugotowany. Zazwyczaj podaje się go z ziemniakami. Kuchnia szkocka charakteryzuje się sporą ilością potraw zawierających owies.

18 Nie ulega natomiast wątpliwości, iż szkocka whisky znana jest i ceniona na całym świecie. Mimo że to trunki z tej kategorii są najbardziej rozpowszechnione na świecie, prawdziwym powodem do dumy Szkotów są jednak single malt whisky.

19 Black Pudding. Kolejne danie kuchni szkockiej, które może wprawić w osłupienie. Jego podstawowymi składnikami są bowiem łój i krew barania. Jak prawie w każdym daniu i w tym kuchnia szkocka dołącza odrobinę owsianki, cebuli i zioła.

20

21 Walia jest krajem gór i owiec. Ta nadmorska kraina, wykształciła swoją własną tradycję i kuchnie.

22 Kuchnia walijska słynie ze słodyczy i sera, ale składa się również z dużej ilości owoców morza i mięsa, w szczególności jagnięciny.

23

24 Walijskie tradycyjne śniadanie składa się z -walijskiej kiełbasy, -walijskiego bekonu, -kąkol Penclawd, -ciasta laverbread

25 Walijczycy posiadają wiele obiadowych dań tradycyjnych, jednak najbardziej znany zestaw to: -Tatws Pum Munud - walijski gulasz z ziemniaków, boczku i warzyw -Teisennau Tatws - placki ziemniaczane podawane jako dodatek -leek soup - zupa z pora

26 Walijska kolacja jest daniem zróżnicowanym wedle gustu, ciekawostką jest, że wiele z restauracji oferujących kolacje, tworzy menu podzielone na trzy etapy: 1 z nich - Starter Beetroot carpaccio, ser kozi, rukiew wodna, crispy pancetta, a do tego sos ziołowy. 2 etap - Main Course Udziec z sarny w sosie z dzikimi grzybami i tymianek serwowany z ziemniakami. 3 etap - dessert Walijskie sery lub ciasta.

27 Warto zauważyć, że Walia słynie jako jeden z regionów, w którym już we wczesnym średniowieczu produkowano piwo. Teraz znajdują się tam liczne browary które produkują zarówno zwykłe piwa, jak i ziołowe. Są częścią tradycji walijskiej, jak i przedmiotem pożądania ulicznych degustatorów. Odbywają się tu nawet zloty fanów tego piwa.

28 Prezentacje wykonali: Ola Ciecińska Natalia Wallicht Wojciech Domżalski Mikołaj Nowicki


Pobierz ppt "-Śniadania/Breakfast - 7.00 -Lunch - ok. 13.30 -Obiad/Dinner - 15.30 -Kolacja/Supper - 19.00."

Podobne prezentacje


Reklamy Google