Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Założenia Projekt CHLEBY ŚWIATA to szeroko zakrojone przedsięwzięcie kompleksowo ujmujące symboliczne, rytualne i kulturowe znaczenie chleba w historii.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Założenia Projekt CHLEBY ŚWIATA to szeroko zakrojone przedsięwzięcie kompleksowo ujmujące symboliczne, rytualne i kulturowe znaczenie chleba w historii."— Zapis prezentacji:

1

2

3 Założenia Projekt CHLEBY ŚWIATA to szeroko zakrojone przedsięwzięcie kompleksowo ujmujące symboliczne, rytualne i kulturowe znaczenie chleba w historii oraz współczesnym życiu narodów świata. Poczynając od historii chleba, sposobów jego wytwarzania, na religijnej roli chleba w życiu różnych społeczeństw kończąc. Efektem projektu będzie nie tylko unikalne i nie mające precedensu wydawnictwo o CHLEBACH ŚWIATA. Planowane są cykle wystaw CHLEBY ŚWIATA ukazujących rolę i kulturowy sens, jaki odgrywa chleb w życiu codziennym współczesnego świata. Chcemy też ukazać różnorodność form, technologii, materiałów i surowców używanych do wytwarzania oraz wypieku chleba w wybranych krajach niemal wszystkich kontynentów. Projekt posiada niebanalne walory edukacyjne.

4 Monografia „ Chleby Świata” Głównym celem dokumentacyjnym projektu jest wydanie unikatowej w skali światowej monografii w formie eleganckiego edytorsko albumu próbującego podsumować aktualny stan wiedzy o historii i tradycji chleba, oraz opisać najbardziej znane rodzaje chleba na całym świecie. Zamierzamy uzupełnić monografię o zdjęcia, przepisy, a także opisy sposobów przyrządzania i wypieku opisanych chlebów.

5 „Chleby Świata” Europa : Bliny (Rosja), Sekaleipä (Finlandia), Flatbrod (Norwegia) Lefse (Norwegia), Knäckbröed (Szwecja), Pannekoek (Holandia) Pfannkuchen (Niemcy), Oatcakes (Szkocja), Barmbrack (Irlandia) Bagietka (Francja), Pain de mie (Francja), Ciabatta (Włochy) Focaccia (Włochy), Piada (Włochy), Pizza (Włochy), Bocadillo (Hiszpania)

6 „Chleby Świata” Azja Południowo Wschodnia: Khanom buang (Tajlandia), Roti Canai (Malezja), Pandesal (Filipiny) Chiny: Bing, Mantou, Sanchuisanda

7 „Chleby Świata” Indie, Sri Lanka i Pakistan: Bhakri, Chapati, Dosai, Naan Pappad, Paratha, Puri, Roti

8 „Chleby Świata” Bliski Wschód: Barbari (Iran), Sangak (Iran), Lawasz (Armenia), Maca (Izrael), Pita (kraje arabskie)

9 „Chleby Świata” Afryka: Aish Mehahra (Egipt), Baladi (Egipt), Khubz (Maroko) Rghifa (Maroko), Injera (Etiopia, Somalia, Erytrea), Ngome (Mali)

10 „Chleby Świata” Ameryka Północna : Pancake, Sandwich bread

11 „Chleby Świata” Ameryka Południowa : Arepa, Tortilla, Bolillo (Meksyk), Bizcohco (Peru)

12 Wystawa „Chleby Świata” Kłosy, ziarna i mąki

13 Wystawa „Chleby Świata” Kłosy i ziarna

14 Wystawa „Chleby Świata” Kłosy i ziarna

15 FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA TERMIN: marca 2015 r. MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13, Warszawa blisko dworca PKP Warszawa Wileńska

16 FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA Godziny otwarcia: piątek, 13 marca: do sobota, 14 marca: do niedziela, 15 marca: do WSTĘP WOLNY

17 Prezentacje w salach autorskich:  piada,  pita,  podpłomyk podlaski  rogal świętomarciński,  bio pieczywo,  Chleby z Indonezji,  ziarna i starodawne mąki,  Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka – Warszawa  Chleb na zakwasie FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

18 Produkty na Jarmarku Chlebów i dodatków: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta i inne FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

19  pokazy wypieku staropolskiego razowego pieczywa na zakwasie w piekarni domowej,  ekologiczne wędzenie wędlin. FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

20 Uroczyste otwarcie FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA PIĄTEK, 13. MARCA o godz Ramowy program Konferencja prasowa uroczyste otwarcie TERMIN: marca 2015 r. MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13, Warszawa


Pobierz ppt "Założenia Projekt CHLEBY ŚWIATA to szeroko zakrojone przedsięwzięcie kompleksowo ujmujące symboliczne, rytualne i kulturowe znaczenie chleba w historii."

Podobne prezentacje


Reklamy Google