Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WITAMINY I MINERAŁY W BUDOWIE ODPORNOŚCI PROF. DR HAB. KRZYSZTOF A. SOBIECH Zakład Biologii Człowieka AWF Wrocław.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WITAMINY I MINERAŁY W BUDOWIE ODPORNOŚCI PROF. DR HAB. KRZYSZTOF A. SOBIECH Zakład Biologii Człowieka AWF Wrocław."— Zapis prezentacji:

1 WITAMINY I MINERAŁY W BUDOWIE ODPORNOŚCI PROF. DR HAB. KRZYSZTOF A. SOBIECH Zakład Biologii Człowieka AWF Wrocław

2 Dieta zdrowa, właściwa, powinna zawierać witaminy i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju, w tym także układu odpornościowego.

3 MEDIA: moda, reklamy, status ekonomiczny państwa SZKOŁA: programy edukacyjne, postawa nauczycieli DOM: pochodzenie społeczne, wykształcenie, wiedza żywieniowa, cechy fizjolog. i psycholog. STARLIFESTARLIFE

4 Zachowania związane ze zdrowiem wśród mężczyzn i kobiet (Polska, próba 1323 osoby, PAN 1999) Realizacja codziennie lub prawie codziennie % ♂ M ♀ K Umiarkowana aktywność fiz. Palenie papierosów Przyjmowanie witamin Spożywanie warzyw Spożywanie drobiu Środki nasenne Środki uspokajające

5 Twórcą nauki o witaminach jest Kazimierz Funk ( ), który w 1911 r. wyodrębnił z otrąb ryżowych substancję zapobiegającą chorobie beri-beri i nazwał ją witaminą.

6 Witaminy (vitamina, vitaminis) Niejednorodna chemicznie grupa substancji organicznych, biorących udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu i umożliwiająca ich prawidłowy przebieg. Witaminy mogą pełnić rolę katalizatorów (ułatwiają i przyspieszają przebieg reakcji), koenzymów, przenośników grup atomów w procesach energetycznych.

7 Witamina A (retinol) niezbędna do prawidłowej regeneracji purpury wzrokowej oraz odnowy komórek nabłonka skóry i błon śluzowych. Czynna witamina A występuje w niewielkich ilościach w maśle, mleku, żółtkach jaj kurzych, wątrobie zwierzęcej, najobficiej w wątrobie ryb i produkowanym z niej tranie. Naturalna witamina A występuje w postaci prowitamin (karoteny), zawartych w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (marchew natka pietruszki, pomidory, kapusta, szpinak). WITAMINA i PROWITAMINA A

8 Witamina A (Retinol) Funkcje: wzrost i ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcja hormonów, widzenie (także nocne), prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, ochrona przed nowotworami i chorobami serca (przeciwutleniacz). Skutki niedoboru: niedowidzenie o zmroku (tzw. kurza ślepota) zmiany nabłonka skóry rogowacenie skóry łuszczenie skóry kseroftalamia - wysychanie spojówek i rogówek kruche, wolno rosnące paznokcie zahamowanie wzrostu brak apetytu

9 Witamina E Witamina E wiąże się z tlenem i zapobiega powstawaniu niszczycielskich nadtlenków – tzw. wolnych rodników tlenowych. Jako rozpuszczalna w tłuszczach, jedna jej molekuła może zabezpieczyć przed utlenianiem aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w Twoim organizmie!

10 Witamina E wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę. jest lepsza od wielu różnych syntetycznych leków, nie jest toksyczna, nie niszczy wątroby a wprost ją regeneruje, nie powoduje krwawień, przeciwdziała tworzeniu się skrzepów w organizmie, działa lekko moczopędnie, reguluje ciśnienie.

11 Witamina E To idealny obrońca przed starością – doskonale nadaje się do walki z wolnymi rodnikami. Najnowsze odkrycia przyczyniły się do zmiany dotychczasowych poglądów wielu lekarzy, którzy sądzili, że prawidłowa dieta może dostarczyć wszystkich niezbędnych organizmowi składników.

12 Witaminy z grupy B Rozległy zakres działania i duże znaczenie mają witaminy z grupy B. Ich niedobór w organizmie prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu, którego pierwszymi objawami są wypadające lub rozdwajające się włosy, pękające paznokcie, stany depresyjne, osłabienie mięśni, utrata masy ciała, pękanie i zapalenia kącików ust, wrażliwość na światło objawiające się łzawieniem z oczu.

13 Witamina C -kwas askorbinowy Witamina C jest odpowiedzialna za: syntezę nowych komórek i tkanek w naszym organizmie, chroni pośrednio przed anemią, wzmacnia system odpornościowy, przeciwdziała chorobom serca, uszczelnia naczynia krwionośne i błony komórkowe, podnosi sprawność intelektualną, bierze udział w zwalczaniu infekcji, gojeniu się ran.

14

15 MAKROELEMENTY: Mianem makroelementów (makrominerałów) określa się pierwiastki, których dobowe zapotrzebowanie w diecie człowieka przekracza 100 mg na dobę. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów. Zalicza się do nich: fosfor, wapń, magnez, chlor, potas, sód, siarka.

16 MIKROELEMENTY Pierwiastki chemiczne występujące w bardzo małych (śladowych) ilościach w organizmach roślinnych i zwierzęcych. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na dobę. Niedobór lub nadmiar tych pierwiastków może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych. Do mikroelementów zalicza się: żelazo, jod, fluor, bor, kobalt, miedź, chrom, cynk, mangan.

17 Ż ELAZO Bierze udział w procesach utleniania. Jest przenośnikiem tlenu na poziomie hemoglobiny, mioglobiny, systemu nerwowego i enzymów utleniających. Niedobór żelaza może powodować choroby takie jak: - anemia, - niedokrwistość. Żelazo występuje w: - suchych nasionach roślin strączkowych, - mięsach i przetworach mięsnych, - przetworach zbożowych.

18

19 WOLNE RODNIKI TLENOWE /WRT/ BEZ TLENU NIE MOŻE ISTNIEĆ ŻYCIE W OBECNEJ FORMIE W każdej żywej komórce i w jej otoczeniu powstają reaktywne formy tlenu (RFT lub WRT), towarzyszące przemianie materii. Prowadzi to do wykształcenia mechanizmów obronnych przed skutkami niekorzystnego działania WRT. TLEN STAN PODSTAWOWY /BIRODNIK, DWA NIESPAROWANE ELEKTRONY/ 1S 2S 2px 2py 2pz WOLNY RODNIK-ATOM (lub cząsteczka) zdolny do samodzielnego istnienia, mający jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Charakteryzuje wysoka reaktywność / „chęć” pozbycia się dodatkowego elektronu lub przyłączenia od innej cząsteczki./

20 Kiedy powstają wolne rodniki? a) promieniowanie jonizujące (radioliza) /rodnik wodorotlenowy/ b) ultradźwięki (sonoliza wody) ˙OH oraz HO 2 ˙ /rodnik wodorotlenowy/ c)promieniowanie nadfioletowe /wolne atomy tlenu, ozon O 3 / d)fotoredukcja barwników O 2 ˙ /anionorodnik ponadtlenkowy/ e)zanieczyszczone powietrze, woda /rodnik wodorotlenowy/ f)etanol g)tytoń h)nadmiar tlenu i)wysiłek fizyczny

21 Efekty działania WRT lipidy enzymy białka utlenianie związków niskocząsteczkowych GSH, wit. C inaktywacja peroksydacja lipidów błonowych - utlenianie Hb kwasy nukleinowe - degradacja kolagenu -pęknięcie nici DNA - inaktywacja białek -uszkodzenie zasad DNA transportowych -degradacja rybozy

22 RÓWNOWAGA PROOKSYDACYJNO – ANTYOKSYDACYJNA /RPA/ I JEJ REGULACJA Reakcja ostrej fazy Ultradźwięki Promieniowanie Palenie tytoniu (aktywne, bierne) Zanieczyszczenie środowiska Wysiłek fizyczny WRT f. aktyw. WRT f. aktyw. Enzymatyczny Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), Peroksydaza glutationowa (GPX) Nieenzymatyczny Wit. E (α-tokoferol) Wit. C, Beta-karoten, wit B 6, Koenzym Q10 Biotiolowy Glutation (GSH), Metalotioneina, Cysteina Inne Estrogeny i pochodne, flawonoidy RPA SYSTEM OKSYDACYJNY „ATAKU” SYSTEM ANTYOKSYDACYJNY „OBRONY”

23 WYSIŁEK FIZYCZNY WOLNE RODNIKI -STAN WYTRENOWANIA - INTENSYWNOŚĆ I CZAS TRWANIA SYSTEMY : /ZMIATACZE/ ENZYMATYCZNE DYSMUTAZA PONADTLENKOWA KATALAZA REDUKTAZA GLUTATIONU TRENING STRES NIEENZYMATYCZNE WIT. C, A, E KOENZYM Q10 INNE GSH, Se, AA, MT RÓWNOWAGA PRO- I ANTYOKSYDACYJNA /RPA/ NISKA PODAŻ ANTYOKSYDANTÓW Z TRENINGIEM INTENSYWNYM W SŁABYM STANIE WYTRENOWANIA OGRANICZA WYNIK SPORTOWY

24 Lista chorób w których reaktywne formy tlenu najprawdopodobniej odgrywają ważną rolę: AIDS, astma, ch. alkoholowa, ch. Alzheimera, ch. Parkinsona, ch. popromienna, ch. wrzodowa, dystrofia mięśniowa, grypa, jaskra, miażdżyca, nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zaćma, zawał serca, zespoły przyśpieszonego starzenia, zespół Downa, cukrzyca (siatkówka, nerki)

25 System immunologiczny (Odporność) Nieswoista I linia Naturalna Dziedziczna Obrona przed ciałami obcymi  Skóra  Błony śluzowe  Kwas solny w żołądku  Flora przewodu pokarmowego (niszczy niektóre bakterie ) Swoista II linia Nabyta obrona przed antygenami Czynniki: Limfocyty T z podtypami (odporność komórkowa) broń przeciw komórkom zaatakowanym przez wirusy i przeciw komórkom nowotworowym Limfocyty B (przy ataku bakterii) tworzą immunoglobuliny G, A, E.

26 Odporność Swoista Czynna (antygen) Naturalna (uporanie się z antygenem) Sztuczna (Szczepienia) Bierna (gotowe przeciwciała) Naturalna (przeciwciała matki) Sztuczna (surowice odpornościowe)

27 PRODUKTY NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI SuplementWitaminyMinerały Acerola Plus Star Aloe Vera Gel C, A C, B, beta- karoten Fe, Ca, Mg, K, Ca, Mg Acido Berry Star C-500 Star Vitamin C-1000 Green Tea Star Immunity Star kultury bakterii acidofilnych Witamina C Bioflawonoidy 200x skuteczniejsze niż wit. E, C, B-Complex Star „WSZECHLEK” Multi Star Noni Gold Star Omega 3 EPA 11witamin, 67 minerałów, 16 aminokwasów, 92% BA zrównoważony harmonizator E

28 PRODUKTY NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI SuplementWitaminyMinerały Vilcacora Star Zinc Star Iron GT Star formuła złożona Zn C, kw foliowy, B 12, Fe Vita Star Astaksantyna 500x skuteczniejsza niż wit.E, 10x niż beta-karoten

29 Składniki odżywcze Przeciw- utleniacze Wzmacniające odporność Przeciw- wirusowe Przeciw- bakteryjne Nasze produkty Wit. A *** Eye Star Beta- karoten *** Beta-carotene Star Wit. C **** Vitamin C 1000, Acerola Star Wit. E ** Vitamin E Star Selen ** Selenium Star Cynk *** Zinc Star, Star Plus, Star Women, Star Men

30 Składniki odżywcze Przeciw- utleniacze Wzmacniające odporność Przeciw- wirusowe Przeciw- bakteryjne Nasze produkty Żelazo ** Iron GT Star Mangan * CMF-20 Miedź * Copper Star Wit. B ** B-complex Star, Vitamin B12 Star Glutation * Eye Star L-lizyna * L-Lysine 500 Aloes *** Aloe Star

31 Składniki odżywcze Przeciw- utleniacze Wzmacniające odporność Przeciw- wirusowe Przeciw- bakteryjne Nasze produkty Traganek ** Emperor Star Grzyby ( niektóre gatunki) ** Vita Star Echinacea ** Immunity Star Czosnek **** Garlic & Parsley Propolis ( pyłek pszczeli) * Propolis Star Uncaria tomentosa **** Vilcacora Star

32 Rodzaj nowotworu Witamina A Beta- karoten Witamina C Witamina E Selen Białaczka ** Chłoniaki * Nowotwory związane z zakażeniem HIV * Rak głowy i szyi ** Rak jamy ustnej **** Rak jelita grubego *** Rak nerki * Rak pęcherza moczowego **

33 Rodzaj nowotworu Witamina A Beta- karoten Witamina CWitamina ESelen Rak sutka **** Rak płuca **** Rak prostaty ** Rak przełyku ** Rak skóry *** Rak szyjki macicy **** Rak trzustki * Rak wątroby * Rak żołądka ****

34 Nazwa produktu lub potrawy Produkt wspomagający odporność Produkt obniżający odporność Potrawy mączne pieczywo oraz ziarna Pieczywo pełnoziarniste, graham, ryż, proso, kukurydza, otręby, zarodki pszenne Pieczywo białe i francuskie, słodkie potrawy mączne, ciasta i ciastka, kluski i makarony z białej mąki Ziemniaki Ziemniaki gotowane (nie za dużo) Frytki, chipsy, smażone ćwiartki ziemniaków Fasolka Wszystkie odmiany fasoli, kiełki i produkty z soi Zupy fasolowe z tłuszczami typu smalec, słonina, boczek Orzechy i pestki Wszystkie rodzaje orzechów, pestki dyni i słonecznika Masło orzechowe

35 Nazwa produktu lub potrawy Produkt wspomagający odporność Produkt obniżający odporność Warzywa Warzywa świeże lub gotowane na parze, soki z kapusty kiszonej i świeżej zielonej pietruszki, marchewki, selera Warzywa z puszek, soki z puszek, przetworzone soki warzywne, warzywa smażone Owoce Owoce surowe, soki z jabłek, ananasów, kiwi, czarnej porzeczki, winogron Owoce z puszki, soki owocowe przetworzone, napoje owocowe Produkty mleczne Chude mleko, jogurty naturalne, chude sery, jogurty i przetwory mleczne, z żywymi kulturami bakterii Mleko pełnotłuste, sery pełnotłuste, słodkie jogurty, śmietanka 30% Mięso i ryby Chudy drób, ryby i skorupiaki, owoce morza Mięso wołowe i wieprzowe, konserwy, mięso z puszek, podroby, mięso smażone

36 Nazwa produktu lub potrawy Produkt wspomagający odporność Produkt obniżający odporność Tłuszcze Oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, masło Margaryna, oleje z roślin tropikalnych, tłuszcze zwierzęce ( smalec, boczek, słonina, łój) Napoje Woda mineralna niegazowana, soki warzywne i owocowe 100%, zielona herbata Czarna herbata, kawa, soki słodzone, rafinowane, napoje gazowane i kolorowe Przyprawy Bazylia, majeranek, tymianek, kminek, rozmaryn, czosnek, estragon, pieprz ziołowy, cynamon, goździki, imbir Sztuczne konserwanty i barwniki, polepszacze, przyśpieszacze, pieprz czarny, sól, cukier biały, „ maggi”

37 WROCŁAWSKIE MORSY ~3‘, temp. wody ok.2˚C, temp. otoczenia - 2 ˚ C

38 WROCŁAWSKIE MORSY Badania Zakładu Biologii Człowieka dr Katarzyna Gruszka i wsp. 2014

39 Body Mass Distribution FatM FatP FFM TBW

40 KOBIETY N=23MĘŻCZYŹNI N=16 ŚredniaOdch. stdnormaŚredniaOdch. stdnormap Obwód talii [cm] 92,3413,5580 cm103,5011,4494 cm0, Obwód w biodrach [cm] 105,3911,27106,126,650, WHR 0,870,070,4-0,850,970,06 0,5- 1,0 0, WIEK 47,6910,1852,9311,880, Wysokość ciała 163,175,44178,505,870, Masa ciała 72,0814,5893,7716,400, BMI 26,974,8229,505,410, FatP 34,977, %26,709, % 0, FatM 25,959,8025,8612,190, FFM 46,136, %67,9110, % 0, TBW 33,775, %49,707, % 0, PMM 43,826,5864,819,580, WSTĘPNE WYNIKI BADAŃ SWPS

41 KOBIETYMĘŻCZYŹNI LiczbaProcentLiczbaProcent ♀ TYP GYNOIDALNY (gruszka) 8 34,781168,75 ♂ TYP ANDROIDALNY (jabłko) 1565, ,25 KOBIETYMĘŻCZYŹNI LiczbaProcentLiczbaProcent BMI<18,514,34 18,5

42 Jesienne róże… Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "WITAMINY I MINERAŁY W BUDOWIE ODPORNOŚCI PROF. DR HAB. KRZYSZTOF A. SOBIECH Zakład Biologii Człowieka AWF Wrocław."

Podobne prezentacje


Reklamy Google