Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!."— Zapis prezentacji:

1 ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!

2 1. Bądź codziennie aktywny fizycznie. Codzienny ruch korzystnie wpływa na kondycję fizyczną, sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę. Zaleca się co najmniej 60 minut codziennej aktywności fizycznej. Jaki wpływ na zdrowie ma uprawianie sportu?

3 2. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. Oczywiście tej, która znajduje się z lewej strony

4 3. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów.

5 4. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy - mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka i wiele cennych składników mineralnych i witamin. ŁATWY PRZEPIS: Kanapkowa pasta z fasoli puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku łyżka świeżego posiekanego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól i czarny pieprz do przybrania: czarne oliwki mała czerwona papryczka Fasolkę z puszki przepłukać zimną wodą i odcedzić. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić ostro do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Po przełożeniu do miseczki udekorować cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podawać ze świeżym pieczywem.

6 5. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

7 6. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Do smażenia stosuj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

8 7. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Warto więc ograniczać słodycze.

9 8. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. Warto ograniczać dodawanie soli kuchennej do potraw do 5 gramów dziennie. Łatwiej się będzie od niej odzwyczaić, jeśli będziemy doprawiać nasze posiłki aromatycznymi ziołami, jak: majeranek, bazylia, oregano, czosnek.

10 9. Pij codziennie odpowiednią ilość wody. W racjonalnym żywieniu ogromną rolę odgrywa picie dużej ilości płynów. Dzieci i młodzież powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku dni z intensywniejszym wysiłkiem fizycznym (zajęcia WF-u czy inne zajęcia sportowe) jeszcze więcej. Można pić wodę, niesłodzone herbatki owocowe, soki warzywne i owocowo- warzywne.

11 10. Pamiętaj o pięciu posiłkach.

12 11. Jedz zdrową, ekologiczną żywność. Modny i dobry jest powrót do natury, więc do rolnictwa ekologicznego. Uprawy ekologiczne są pod względem biologicznym najlepszą i najnowocześniejszą formą rolnictwa. Rolnictwo ekologiczne pozwala na optymalizację produkcji żywności przy minimalnym negatywnym wpływie na środowisko przyrodnicze, a także wytwarzanie i oferowanie konsumentom produktów rolnych najwyższej jakości oraz długotrwałą ochronę i poprawę stanu środowiska naturalnego. Ponad to wiele gospodarstw ekologicznych znajduje się niedaleko naszego miejsca zamieszkania czyli Miastka.

13

14 ŚWIERZNO: Zbigniew Ginda Kierunek produkcji: roślinna Produkcja roślinna: zboża Produkty oferowane do sprzedaży: zboża ŚWIERZENKO : Marian Grzywacz Kierunek produkcji: roślinna, zwierzęca Produkcja roślinna: leszczyna, orzech włoski, róża pomarszczona, las i trawy Produkcja zwierzęca: bydło opasowe, bydło mięsne Jan Grzywacz Produkcja roślinna: sadownictwo Produkcja zwierzęca: owce, konie Produkty oferowane do sprzedaży: porzeczka czarna, aronia, orzech włoski i laskowy SZYDLICE: Ryszard Kalinowski Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca Produkcja roślinna: zboża Produkcja zwierzęca: bydło, trzoda Produkty oferowane do sprzedaży: zboża, łubin, gryka, bydło, trzoda Andrzej Mojżeszko Kierunek produkcji: zwierzęca Produkcja zwierzęca: kury, króliki Produkty oferowane do sprzedaży: jajka, króliki

15 GRĄDZIEŃ Jerzy Bruski Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca Produkcja roślinna: żyto, pszenica, łubin Produkcja zwierzęca: jagnięta Produkty oferowane do sprzedaży: zboża, łubin, jagnięcina DRETYŃ: Piotr Kneblewski Kierunek produkcji: roślinna Produkcja roślinna: owies, żyto, topinambur Produkty oferowane do sprzedaży: zboża, topinambur Polski Związek Łowiecki „DRETYŃ” Kierunek produkcji: roślinna Produkcja roślinna: żyto, owies, kiszonka, topinambur Produkty oferowane do sprzedaży: żyto, owies, kiszonka, topinambur WĘGORZYNKO: Edward Szepel Tradycyjne wyroby wędliniarskie PASIEKA: Aquamar Hodowla ryb Źródło: GRABOWO: Przetwórstwo mleka. Gospodarstwo Ekologiczne - Marian Nowak


Pobierz ppt "ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!."

Podobne prezentacje


Reklamy Google