Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Test dla klas V – VI Poprawne odpowiedzi na końcu prezentacji! 0pr. E. Serwatka.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Test dla klas V – VI Poprawne odpowiedzi na końcu prezentacji! 0pr. E. Serwatka."— Zapis prezentacji:

1 Test dla klas V – VI Poprawne odpowiedzi na końcu prezentacji! 0pr. E. Serwatka

2 Hej, przed katedrą Świętego Jana lud poruszony czeka od rana. W mroku ołtarza lśni złota księga. Nową ustawę król czcić przysięga. Fragment inscenizacji mówi o A. Święcie Niepodległości. B. ustanowieniu Konstytucji 3 Maja. C. powstaniu kościuszkowskim. D. ogłoszeniu III zaboru Polski. Anna Świrszczyńska „W dniu 3 maja ”

3 Hej, przed katedrą Świętego Jana lud poruszony czeka od rana. W mroku ołtarza lśni złota księga. Nową ustawę król czcić przysięga. W podkreślonym fragmencie zawiera się A. uosobienie. B. porównanie. C. epitet. D. epitet i przenośnia. Anna Świrszczyńska „W dniu 3 maja ”

4 Hej, przed katedrą Świętego Jana lud poruszony czeka od rana. W mroku ołtarza lśni złota księga. Nową ustawę król czcić przysięga. Układ rymów w zwrotce jest następujący: A. abab. B. abba. C. aabb. D. abcd. Anna Świrszczyńska „W dniu 3 maja ”

5 „Inspiracją dla mnie zawsze była Polska. Od ludzi do pejzażu (…). Najnowsze obrazy to nie ilustracja, lecz inspiracja dziełami Fryderyka Chopina” Jerzy Duda - Gracz A. Jerzy Duda Gracz to pisarz, a Fryderyk Chopin to kompozytor. B. Jerzy Duda Gracz to malarz, a Fryderyk Chopin to wielki muzyk. C. Jerzy Duda-Gracz to malarz, a Fryderyk Chopin to fotograf. D. Żadne z powyższych zdań nie jest prawdziwe.

6 „Inspiracją dla mnie zawsze była Polska. Od ludzi do pejzażu (…). Najnowsze obrazy to nie ilustracja, lecz inspiracja dziełami Fryderyka Chopina” Jerzy Duda - Gracz Który szereg zawiera wszystkie wyrazy związane ze sztuką zastosowane w tekście? A. Inspiracja, pejzaż, obraz, dzieło, ilustracja. B. Obraz, dzieło, ilustracja. C. Polska, ilustracja, obraz. D. Chopin, dzieło, obraz.

7 „Inspiracją dla mnie zawsze była Polska. Od ludzi do pejzażu (…). Najnowsze obrazy to nie ilustracja, lecz inspiracja dziełami Fryderyka Chopina” Jerzy Duda - Gracz Synonimem wyrazu inspiracja jest A. desperacja. B. nakaz. C. natchnienie. D. myśl.

8 Co widzisz? A. Scenę, widownię, aktorów. B. Scenę teatralną. C. Widzów, scenę, kurtynę. D. Przedstawienie.

9 Słownictwo związane tylko z teatrem to A. rekwizyt, sufler, garderoba, inspicjent, akt, scenografia. B. reżyser, ujęcie, plan, aktor. C. charakteryzacja, kostium, aktor, detal. D. montaż, udźwiękowienie, sceny, akty, scenariusz, scenopis.

10 Obraz Gabriela Metsu „Kobieta czytająca list” jest przykładem A. portretu. B. malarstwa rodzajowego. C. malarstwa współczesnego. D. martwej natury.

11 Co widzisz? (interpretacja) A. Kobieta, która ogląda obraz jest przyjaciółką kobiety czytającej list. B. Kobieta oglądająca obraz sama wcześniej przeczytała list. C. Kobieta, która ogląda obraz przyszła w odwiedziny. D. Kobieta, która ogląda obraz jest służącą kobiety czytającej list.

12 Przyjrzyj się obrazom.Co je łączy?

13 Co łączy oba obrazy? A. otwarte okno. B. motyw korespondencji (czytania i pisania listów). C. barwy. D. wesoły nastrój.

14 Jakie słownictwo jest charakterystyczne dla opisu obrazu? A. Pierwszy plan, ujęcie, dekoracja, kolorystyka. B. Nastrój, horyzont, tło, akcent kolorystyczny. C. Krowy, chmury, łąka. D. Lato, łąka, wieś. Renata Domagalska „Pole, krowy i niebo”

15 Nastrój tego obrazu jest A. pogodny. B. radosny. C. smutny. D. niepokojący. Andrew Weyth „Świat Krystyny”

16 W którym punkcie znajduje się wyrażenie przyimkowe niepotrzebne do opisu obrazu Weytha? A. W oddali, na trawie, przed nią, do domu. B. Między budynkami, ponad domami, wokół niej. C. W głębi, na horyzoncie. D. W środku, za lasem, z prawej strony. Andrew Weyth „Świat Krystyny”

17 Tkanina na tym obrazie A. pełni funkcję higieniczną. B. zmarszczyła się w trakcie przestawiania elementów. C. została artystycznie udrapowana (uformowana). D. znalazła się tu przypadkiem. Gennadiy Tischenko „Martwa natura”

18 1. B 2. D 3. C 4. B 5. A 6. C 7. C 8. A 9. B 10. D 11. B 12. B 13. D 14. D 15. C


Pobierz ppt "Test dla klas V – VI Poprawne odpowiedzi na końcu prezentacji! 0pr. E. Serwatka."

Podobne prezentacje


Reklamy Google