Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Witamina C Co to jest?. Witamina C  Organiczny związek chemiczny z grupy witamin. Przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Witamina C Co to jest?. Witamina C  Organiczny związek chemiczny z grupy witamin. Przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych."— Zapis prezentacji:

1 Witamina C Co to jest?

2 Witamina C  Organiczny związek chemiczny z grupy witamin. Przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy. Inaczej kwas askorbinowy Wykorzystanie witaminy C w organizmie \/

3  zwiększa odporność or ganizmu (mniejsze ryzyko przeziębień i krótszy czas ich trwania),  przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości,  hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł,  poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji wit aminy E,  chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Witamina C Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Badania wskazują że brak witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania. Funkcje Co gdy jej nie ma ? \/ Wykorzystanie w organizmie.

4  samoistne krwawienia  bóle mięśni, stawów i kości  ogólne osłabienie  zapalny przerost dziąseł, kiwanie się i wypadanie zębów  słabe gojenie ran  depresja  U człowieka objawy tej awitaminozy pojawiają się po około 70 dniach diety. W dawnych czasach zapadali na nią marynarze, mieszkańcy obleganych twierdz oraz więźniowie, m.in. łagrów rosyjskich i sowieckich, w których chorobę tę nazywano „ cyngą " Witamina C Brak witaminy C. Szkorbut- choroba wielonarządowa, wywołana niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu. Główne objawy dotyczą tkanki łącznej. Brak kwasu askorbinowego oznacza, brak dojrzewania kolagenu. Objawy choroby szkorbut \/

5  Papryczka chili zielona.  Nać pietruszki.  Brukselka.  Owoce róży.  Cytryna.  Papryka.  Pomidory.  Grejpfrut.  Cebula.  Pstrąg.  Mleko.  Wątroba wołowa i wieprzowa. Produkty zwierzęce niestety po obróbce termicznej tracą większość witaminy. Witamina C Źródła w pożywieniu. Witamina C zawarta w pożywieniu należy do najbardziej wrażliwych witamin wystawionych na działanie czynników zewnętrznych, którą niszczy wysoka temperatura, wystawienie na dostęp światła oraz na bezpośredni kontakt z powietrzem.

6  Brytyjsko-Portugalskie badania wykazały odmładzające właściwości WITAMINY C.  Palenie papierosów niszczy witaminę C.  Duża ilość witaminy C może wpływać na zafałszowanie wyników analizy krwi.  Ponieważ witamina C umożliwia wytwarzanie rozpuszczających tłuszcz hormonów stresu, można ją uznać za skuteczny środek odchudzający.  Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C. Witamina C Ciekawostki

7 Witamina C Wykonał: Hubert Strzała Przy pomocy: „Wikipedia wolna encyklopedia”


Pobierz ppt "Witamina C Co to jest?. Witamina C  Organiczny związek chemiczny z grupy witamin. Przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych."

Podobne prezentacje


Reklamy Google