Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykorzystywanie roślin przez człowieka Maciej Puławski, Jakub Zabłocki.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykorzystywanie roślin przez człowieka Maciej Puławski, Jakub Zabłocki."— Zapis prezentacji:

1 Wykorzystywanie roślin przez człowieka Maciej Puławski, Jakub Zabłocki

2 W dzisiejszych czasach ludzie włączeni w nurt cywilizacji technicznej, często zapominają lub nie zdają sobie sprawy, jak bardzo są uzależnieni od wszelkiego rodzaju roślin. Są one wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu.

3 Rośliny lecznicze Przez wiele lat leki naturalne, przede wszystkim zaś rośliny lecznicze, były główną, a nawet jedyną bronią w ręku lekarza oraz jedynym surowcem do wyrobu leków. Na początku XXI wieku rozwój chemii i odkrycie złożonych procesów syntezy organicznej doprowadziły do produkcji leków i rozwoju przemysłu farmaceutycznego. Nigdy jednak nie zrezygnowano całkowicie z roślin leczniczych i leków, które można z nich otrzymać. Rośliny lecznicze bowiem stanowiły i stanowią nadal źródło niezastąpionych surowców Podobnie lecznictwo ludowe i fitofarmacja nie przestały nigdy korzystać z ziół, a nawet starały się podtrzymać tradycję terapeutyczną znaną od zarania ewolucji człowieka. Z biegiem lat można było obserwować ogromne rozszerzanie się zakresu użytkowania oraz zwiększanie się liczby poznanych roślin leczniczych.

4 Gorczyca biała przeciwdziała wzdęciom; musztarda sporządzona z gorczycy białej, jako łagodna, pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i działa bakteriobójczo na cały układ trawienny. Melisa ma w ziołolecznictwie szczególne zastosowanie jako środek wzmacniający, uspokajający nasz system nerwowy i obniżający próg wrażliwości ośrodkowego układu nerwowego, przy bezsenności, neurastenii i wyczerpaniu nerwowym. Melisa lekarska

5 Rośliny spożywcze Rośliny spożywcze, zwane też roślinami alimentacyjnymi są wykorzystywane przez człowieka jako pożywienie. Należą do nich:  rośliny cukrodajne,  miododajne,  oleiste,  owocowe,  warzywne,  zbożowe.

6 Brokuły to popularne warzywa często widywane na naszych stołach. Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza, duże ilości wapnia, potasu i żelaza. Wspomagają ogólną odporność organizmu i działają antynowotworowo. Brokuły Ryż dostarcza witamin z grupy B i składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia i magnezu. Ryż

7 Rośliny w przemyśle włókienniczym Ludzie znają i wykorzystują włókna pochodzenia roślinnego od tysięcy lat. Obecnie włókna naturalne produkowane są niemal na całym świecie, a handel nimi stanowi pokaźną część międzynarodowej wymiany handlowej. Do włókien pochodzenia roślinnego należy bawełna, len, konopie, juta, sizal, manila i kapok.

8 Len Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) – należący do rodziny (Linaceae). Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Występuje także w Polsce. Bawełna

9 Rośliny w przemyśle papierniczym

10 Inne Lutnictwo (wytwarzanie instrumentów) przemysł meblarski produkcja sprzętu sportowego budownictwo produkcja gumy ogrodnictwo winiarstwo

11 Dziękujemy za uwagę


Pobierz ppt "Wykorzystywanie roślin przez człowieka Maciej Puławski, Jakub Zabłocki."

Podobne prezentacje


Reklamy Google