Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„Kto miód pije długo żyje!”. Pszczoła zbiera nektar z kwiatków.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„Kto miód pije długo żyje!”. Pszczoła zbiera nektar z kwiatków."— Zapis prezentacji:

1 „Kto miód pije długo żyje!”

2 Pszczoła zbiera nektar z kwiatków

3 Pszczoła wraca do ula

4 W pasiece jest dużo uli.

5 Ule mogą być: skrzynkowe, kłodowe, figuralne

6 Ule figuralne: Św. AmbrożyZagłoba Żyd Ule z kolekcji Muzeum Etnograficznego w Krakowie

7 Ule mogą być słomiane tzw. kószki

8 Pszczoły wracają do ula z nektarem

9 Pszczoły w ulu robią plaster i wypełniają go miodem.

10 Dawniej bartnik (pszczelarz) podbierał miód z barci znajdujących się na drzewach w lesie. Do pracy potrzebne było leziwo, które umożliwiało bartnikowi siedzenie na drzewie.

11 Pszczelarz podkurza dymem pszczoły i wyjmuje ramki z plastrami.

12 Dawniej używane podkurzacze: metalowy i gliniany na wystawie w Muzeum Etnograficznym w Krakowie.

13 Sprzęty używane przez pszczelarzy w I połowie XX wieku na wystawie w Muzeum Etnograficznym w Krakowie. Klatka na matkę pszczelą Pojemnik na plastry Noże pszczelarskie

14

15 Do miodarki wkłada się ramki z plastrami i odwirowuje miód.

16 Mamy dużo różnych rodzajów miodu.

17 Produkty, które produkują pszczoły

18 Wosk pszczeli

19 Z wosku wykonywano świece (gromnice, błażejówki) oraz wota czyli ofiary, które zanoszono do kościała w różnych intencjach.

20 Lanie świec

21 Luty upływał dawniej, w polskiej tradycji świątecznej, pod znakiem świąt religijnych i uroczystości wotywnych (ofiarnych), w których świece i wosk miały szczególne znaczenie. Cykl uroczystości rozpoczynał się od święta Ofiarowania Pańskiego (2.02), św. Błażeja (3.02) i św. Walentego (14.02).

22 Uroczystość Ofiarowania Jezusa w świątyni i Oczyszczenia Najświętszej Marii Panny, ustanowiona została w IV wieku. 2 lutego podczas nabożeństw święci się świece woskowe – gromnice. Według legendy Matka Boska, idąc nocą przez ośnieżone pola, oświetlała sobie drogę zapaloną gromnicą. Gromnica wskazywała również drogę zagubionym wędrowcom, odstraszała wygłodniałe wilki podchodzące do chłopskich gospodarstw.

23 Gromnica – świeca, której nazwa wywodzi się od gromu. W tradycji ludowej miała bronić ludzi i ich domostwa przed burzą, uderzeniem pioruna, ogniem. Dlatego po powrocie z kościoła, płomieniem poświęconej gromnicy kopcono znak krzyża na belkach stropowych, a w czasie burzy stawiano zapaloną gromnicę w oknie.

24 W kulturze ludowej święty Błażej jest patronem chorych, cierpiących na gardło. Dnia 3 lutego święciło się w kościołach czerwone jabłuszka i krążki wosku, które później wykorzystywano w domowych praktykach leczniczych, oraz świece - tzw. błażejówki (dwie świece połączone na krzyż pętlą), które przykładano w okolice szyi, aby chroniły przed chorobą.

25 W pierwszej połowie XX wieku na Kurpiach odbywały się uroczystości wotywne w intencji chorych w dniu świętego Walentego, patrona chorych i opiekuna w czasie zarazy. Do kościoła, na nabożeństwo przynoszono ręcznie ulepione woskowe wota, które miały formę: serduszek, nóg, rąk, a przede wszystkim kulek i krążków.

26 Woskowe figurki

27

28 Miód + korzenie + jajka + mąka = piernik / pierniczki

29

30 Składniki: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor) Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, gdyż pierniczki będą wtedy zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Przepis na pierniczki

31 mąka pszenna - 1/2 kg jajka - 4 lub 5 cukier puder - 1 szklanka margaryna - 1 kostka miód płynny - 10 łyżek przyprawa do piernika - 1 1/2 cukier waniliowy - 1 soda - 2 łyżeczki kwaśna śmietana - 1/2 szklanki powidła lub dżem do przekładania Jak zrobić piernik przekładany powidłami? Margarynę ucierać z cukrem pudrem. Stopniowo dodać żółtka, cukier waniliowy, miód, mąkę z sodą, przyprawy oraz śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć je do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temp ºC przez około godzinę. Dobrze ostudzone ciasto należy przekroić nożem umoczonym w wodzie, a potem posmarować powidłami. Piernik przekładany powidłami jest pyszny, pachnący i zawsze smakuje! Smacznego! Przepis na piernik

32 Od dawna produkuje się w Polsce miody sycone - w zależności od proporcji wody i czystego miodu, czyli patoki, które zwały się: półtorakami (1 część patoki i ½ części wody), dwójnikami (1 : 1 patoki i wody), trójniakami (2 części wody i 1 część patoki), czwórniakami (3 części wody i 1 część patoki).

33 Dzisiaj to już wszystko o miodzie i wosku! Pa! Do zobaczenia w marcu. Opracowanie Krystyna Reinfuss-Janusz


Pobierz ppt "„Kto miód pije długo żyje!”. Pszczoła zbiera nektar z kwiatków."

Podobne prezentacje


Reklamy Google