Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Holiday Inn Elstree – czyli gastronomia hotelowa od kuchni Wykonanie: Małgorzata Gutowska i Monika Olszewska Projekt numer: ESF01-2013 – 1 – PL1 – LEO01.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Holiday Inn Elstree – czyli gastronomia hotelowa od kuchni Wykonanie: Małgorzata Gutowska i Monika Olszewska Projekt numer: ESF01-2013 – 1 – PL1 – LEO01."— Zapis prezentacji:

1 Holiday Inn Elstree – czyli gastronomia hotelowa od kuchni Wykonanie: Małgorzata Gutowska i Monika Olszewska Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”, realizowany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, w ramach Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działania Otwartość systemu oświaty w kontekście uczenia się przez całe życie, Poddziałanie Upowszechnianie uczenia się prze całe życie.

2 Holiday Inn Elstree Nasz 4 tygodniowy staż realizowałyśmy w jednej z najlepszych sieci hotelowych na świecie – w hotelu Holiday Inn położonym w dzielnicy północnego Londynu w Elstree.

3 Codzienną podróż do pracy zaczynałyśmy na stacji Harrow & Wealdstone, skąd autobusem linii 186 jechałyśmy do dworca autobusowego Edgware Bus Station

4 Tam przesiadałyśmy się do autobusu linii 292 lub 108 i jechałyśmy do Kenilworth House skąd pieszo szłyśmy kilka minut do hotelu.

5 W hotelu Holiday Inn goście mieli do dyspozycji 135 pokoi, bardzo często wszystkie były zajęte. 4* standard przyciągał nie tylko biznesmenów załatwiających interesy w Londynie, ale także ekipy pilotów oraz stewardes obsługujących lotniska Stansted i Luton.

6 Holiday Inn Elstree W hotelu zatrzymywali się również ludzie telewizji i filmu nagrywający popularne brytyjskie programy rozrywkowe w pobliskim Elstree Film Studios.

7 Holiday Inn Elstree W hotelu goście mogli liczyć na komfortowo urządzone pokoje z płaskim telewizorem i klimatyzacją, oraz wliczony w cenę noclegu pełny serwis klubu rekreacyjnego z jacuzzi, sauną oraz basen.

8 Restauracja O’Sullivans, oferowała bogate menu potraw serwowanych przez cały dzień, od śniadania po kolację. Wielokrotnie miałyśmy tu okazję obsługiwać gości w porze lunchu w sali restauracyjnej, lub przygotowując dla nich posiłki w kuchni.

9 Naszą przygodę z zawodem rozpoczęłyśmy od szkolenia BHP oraz zapoznania z obiektem. Poznałyśmy cały personel, oraz nasze codzienne obowiązki. Od pierwszego dnia urzekła nas miła atmosfera panująca w pracy. Obsługa gości tylko na początku, kiedy uczyłyśmy się swoich zadań, wydawała nam się trudna, ale już po kilku dniach świetnie sobie ze wszystkim radziłyśmy.

10 Nasi koledzy z pracy podpowiadali nam jak radzić sobie z powierzonymi zadaniami. Nabrałyśmy także nawyku porządkowania swojego stanowiska pracy, co bardzo ułatwiało wykonywanie zadań. Przekonałyśmy się, że jesteśmy częścią zespołu i jego sukces zależy także od nas, bo każdy etap obsługi klienta ma swoje znaczenie i jest tak samo ważny.

11 Przygotowanie stanowiska do pracy, utrzymywanie go w czystości i sprzątanie po sobie Prawidłowa obróbka wstępna surowców Obsługa urządzeń i sprzętów będących na wyposażeniu kuchni Wykonywanie potraw zgodnie z recepturą Przygotowanie restauracji do obsługi gości Przygotowanie naczyń i sztućców Obsługa klientów w restauracji Sprzątanie sali restauracyjnej po obsłudze Holiday Inn Elstree Do naszych codziennych obowiązków należało:

12 Holiday Inn Elstree - Holiday Inn Elstree - Kuchnia Przez pierwsze dwa tygodnie poznawałyśmy nowe miejsce, uczyłyśmy się co i gdzie się znajduje. Zdobywałyśmy szlify na różnych stanowiskach.

13 Poznawałyśmy obyczaje kulinarne Brytyjczyków, ich ulubione smaki oraz uczyłyśmy się receptur wykorzystywanych w kuchni. Holiday Inn Elstree - Holiday Inn Elstree - Kuchnia

14 Codziennie nabierałyśmy większego doświadczenia w krojeniu, smażeniu, porcjowaniu i efektownej ekspedycji potraw dla klienta. Holiday Inn Elstree - Holiday Inn Elstree - Kuchnia

15 Nasze postępy i małe sukcesy zawdzięczamy między innymi Jose, Jamie, Nail i Toddowi - fantastycznym kucharzom, z którymi pracowałyśmy. Codziennie udzielał się nam ich optymizm i dobry humor. Holiday Inn Elstree - Holiday Inn Elstree - Kuchnia

16 Holiday Inn Elstree - Holiday Inn Elstree - Obsługa gości W pierwszych dniach praktyk najtrudniejsza wydawała nam się obsługa gości. Wymagała od nas zarówno dobrej prezencji jak i kultury w kontaktach z klientami. Nasi opiekunowie i koledzy w pracy, bardzo nam pomagali, to dzięki nim świetnie dałyśmy sobie radę.

17 Holiday Inn Elstree - Do naszych obowiązków podczas pracy w restauracji należało Powitanie gości Roznoszenie zamówień Utrzymanie czystości na sali Zbieranie brudnej zastawy stołowej Przygotowanie czystej zastawy stołowej Przygotowanie stołów do konsumpcji Polerowanie sztućców Składanie serwetek konsumenckich Pomoc przy barze Roznoszenie potraw i napojów

18 Odbywając praktykę w Londynie…  Poprawiłyśmy swoją znajomość języka angielskiego  Nauczyłyśmy się samodzielności i radzenia sobie w trudnych sytuacjach  Stałyśmy się pewniejsze w kontaktach z innymi  Poznałyśmy świetnych ludzi oraz przeżyłyśmy wiele niezapomnianych chwil, nasze przyjaźnie przetrwały, bo nadal jesteśmy w kontakcie z naszymi kolegami z pracy  Zwiedziłyśmy i poznałyśmy wiele zakątków Londynu, gdyby nie udział w projekcie nie miałybyśmy takiej szansy  Przekonałyśmy się, że inny nie znaczy gorszy, nasz pobyt w Londynie i praca okazał się prawdziwą lekcją tolerancji  Praktyka w hotelu umożliwiła nam poznanie, branży gastronomicznej od strony praktycznej i zdobycie tak ważnych dla nas doświadczeń zawodowych Holiday Inn Elstree - Holiday Inn Elstree - podsumowanie


Pobierz ppt "Holiday Inn Elstree – czyli gastronomia hotelowa od kuchni Wykonanie: Małgorzata Gutowska i Monika Olszewska Projekt numer: ESF01-2013 – 1 – PL1 – LEO01."

Podobne prezentacje


Reklamy Google