Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

 Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: " Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy."— Zapis prezentacji:

1

2  Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy. Po raz pierwszy piramidę zdrowego odżywiania opracowali uczeni kanadyjscy około 30 lat temu.

3 Podstawą piramidy jest ruch. Należy uprawiać sport przez co najmniej godzinę w ciągu dnia w sporcie należy stosować różnorodność, każdy może dobrać sobie odpowiednie dla siebie ćwiczenia np. jak ktoś ma grube nogi to może pływać.

4 Produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które uwalniają energię stopniowo, przez co dają uczucie sytości na dłużej. Po ich spożyciu wolniej rośnie stężenie glukozy we krwi i nie ulega tak znacznym wahaniom jak po spożyciu produktów z mąki jasnej, wysoko oczyszczonej. Zdecydowanie najcenniejszym składnikiem pieczywa pełnoziarnistego jest błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Produkty pełnoziarniste są również skarbnicą witamin - głównie witamin z grupy B oraz witaminy E, a także składników mineralnych (żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu). Zawierają również fitoestrogeny i sterole. Pełnoziarniste produkty mają niski indeks glikemiczny i niski poziom tłuszczu.

5 Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych jest niewystarczające spożycie warzyw, tymczasem stanowią one doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego w naszej diecie. Ponadto charakteryzują się dość dużą zawartością wody, co sprawia, że są niskokaloryczne. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu otyłości w różnych grupach wiekowych, w tym także u dzieci.

6 Owoce zawierają dużo wody,a woda jak wiemy przeczyszcza nasz organizm. Zawierają one bardzo dużo witamin i przede wszystkim są przepyszne. Dzięki tym witaminom jesteśmy odporni na wiele chorób, np.: przeziębienie, gorączka bądź grypa. Pospolite jabłko dostarcza organizmom: soli, wapnia, potasu, magnezu oraz innych niewielkich ilości żelaza.

7 Mleko jest produktem dostarczającym bardzo dużą ilość różnego rodzaju składników odżywczych, z tego więc względu często jest nazywane wyrobem „gęstym odżywczo”. Już jedna szklanka mleka jest źródłem lekkostrawnego białka, witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Mleko dostarcza także sporej ilości pierwiastków, zwłaszcza łatwo przyswajalnego wapnia. A oto kilka dodatkowych mlecznych alternatyw, którymi można urozmaicać posiłki: mleko kozie – dostarcza sporej ilości potasu, fosforu oraz witamin; mleko i ser sojowy – produkty te są cennym źródłem wapnia, lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B; jajka – źródło pełnowartościowego białka oraz witamin: A, D, E oraz K. W żółtku obecna jest ponadto luteina, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia wzrok. Lżej strawne są jajka ugotowane na miękko, można je również ścinać na parze.

8 Mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo strawne i przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude ryby są źródłem witamin z grupy B, tłuste – są także źródłem witaminy D. Z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia, im tłustsze ryby morskie spożywamy, tym lepiej. Tłuszcz rybi zawiera korzystne dla zdrowia serca długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3, które mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia – zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamują rozwój blaszki miażdżycowej, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

9 Na samym czubku piramidy żywieniowej znajdują się oleje ROŚLINNE.Są one potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu. Nie możemy ich jednak mylić z olejami pochodzenia zwierzęcego, które są obfite w niezdrowe tłuszcze nasycone.

10 1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 2.Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 3.Ograniczaj spożycie soli 4.Pij wystarczającą ilość wody 5.Nie pij alkoholu

11 Magdalena Bartczak i Paulina Borowska z klasy IIa


Pobierz ppt " Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy."

Podobne prezentacje


Reklamy Google