Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r."— Zapis prezentacji:

1 AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.

2 Powstanie Sieci Europejskiej : 1995 – Skania (Szwecja) i Bornholm (Dania) zapoczątkowały ideę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, 1998 – zawiązała się Sieć – pierwsze regiony członkowskie, 2008 – 20 regionów członkowskich z 8 krajów z terenu Europy w tym 1 z Polski – Warmia, Mazury i Powiśle oraz 5 regionów kandydujących : Opolskie, Wielkopolskie, Pomorskie, Zachodniopomorskie, Mazowieckie Województwo Opolskie otrzymało członkostwo

3 2014: ESRDK tworzą 32 regiony europejskie, a 1 kandyduje. ESRDK tworzy członków biznesowych

4 Budowa Europejskiej Sieci: Koordynatorzy Europejscy Regiony Członkowskie Członkowie biznesowi zrzeszeni w sieciach regionalnych Promocja i rozwój sieci, administrowanie wspólnym logo oraz wspólną stroną internetową Budowa organizacji regionalnej, nadawanie logo w regionie, administrowanie stroną regionu Używanie logo, udział w akcjach promocyjnych, aktywne zdobywanie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego

5 Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: heritage.com heritage.com Każdy region prezentuje: regionalnych członków sieci przepisy regionalne działania realizowane w ramach promocji i rozwoju sieci

6 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego obejmuje takie dziedziny jak:

7 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Założenia sieci: Promocja i rozwój tradycyjnej/innowacyjnej żywności opartej na lokalnych surowcach, Rozwój współpracy w obrębie regionu oraz między regionami, Drogowskaz dla konsumentów i turystów Wspieranie lokalnego rynku

8 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Kryteria uczestnictwa: Producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, Producenci i przetwórcy produktów spożywczych, Restauratorzy i właściciele firm cateringowych, Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni

9 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Regionalna Więź – surowce pochodzące z naszego regionu Wyhodowane/wyprodukowane w regionie, Stanowią część dziedzictwa kulinarnego regionu, Sami wyprodukują/wyhodują w swoim gospodarstwie

10 Emaliowany szyld z logo posiada tę samą szatę graficzną w całej Europie. Emaliowany szyld jest umieszczany przy wejściu do restauracji/sklepu/firmy aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego LOGO- zarejestrowane w Urzędzie ds. Harmonizacji w ramach Rynku Wewnętrznego (Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) Logo może być używane tylko w odniesieniu do produktów, które spełniają kryteria Sieci!

11 Produkty z ESRDK : Szwecja, Skania Dania, Zachodnia Jutlandia Łotwa, Łatgalia

12 Budżet 2014 Budżet Województwa Opolskiego Budżet Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

13 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”: 52 Producenci i przetwórcy produktów spożywczych - 37 Restauratorzy i właściciele firm cateringowych - 14 Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni - 1

14 Seminarium w Zajeździe Karolinka 12 marca 2014r Wręczenie certyfikatów dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie Nowi członkowie sieci: Pasieka nad Prosną (Radłów), Moszna Zamek sp. z o.o, Śląski Bifej (Otmice)

15 Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń województwo Kujawsko-Pomorskie

16 Opolska Klasyka Kulinarna maja 2014 r. -Opolskie Konfrontacje Teatralne w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu

17 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 27 lipca 2014r. Podczas Jarmarku Folklorystycznego w Muzeum Wsi Opolskiej Jarmark produktów Warsztaty kulinarne Nagrodzone produkty

18 II Wręczenie certyfikatów dla nowych członków sieci 27 lipca 2014r.: - Piekarnia Wodnicki, Kępa - Nalewki Kresowe, Grodków - Pasieka Wędrowna Szczepan Mały, Gierałcice - Diecezjalny Dom Formacyjny, Nysa

19 Festiwal Opolskich Smaków Rynek w Opolu sierpnia 2014r. Jarmark produktów tradycyjnych Promocja krupnioka śląskiego

20 Wyjazd na finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów, 28 września w Poznaniu zwiedzanie Targów „Smaki Regionów” oraz Gala wręczenia Pereł

21 Materiały Promocyjne i Informacyje Folder o produktach tradycyjnych oraz o członkach sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie: -nakład egz. -Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie

22 PORADNIK -nakład egz. -Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie: -www.culinary-heritage.com,www.culinary-heritage.com -www.odnowawsi.euwww.odnowawsi.eu

23 1)Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego 2)dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 3)I Urząd Skarbowy w Opolu, 4)Urząd Kontroli Skarbowej w Opolu, 5)Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu, 6)Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu, 7)Związek Śląskich Rolników w Opolu, 8)Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Opolu, 9)OR Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Opolu, Instytucje biorące udział w opracowywaniu poradnika:

24 wszystkich rolników zainteresowanych zwiększeniem dochodów swojego gospodarstwa poprzez produkcję żywność naturalnej, tradycyjnej lub prowadzących sprzedaż bezpośrednio z gospodarstw, osób fizycznych, prawnych zajmujących się produkcją żywności w gospodarstwach rolnych, organizacji pozarządowych o statusie stowarzyszeń prowadzących działalność w zakresie produkcji żywności, gospodarstw agroturystycznych, małych rodzinnych zakładów, przedsiębiorstw produkcyjnych. Do kogo skierowany jest poradnik?

25 i.eu i.eu Zakładki: Opolskie Specjały Produkty Regionalne i Tradycyjne Opolszczyzny Gdzie można znaleźć poradnik?

26 Współpraca w sieci Kulinaria Sklep Cukierek- stacjonarna i internetowa sprzedaż produktów żywnościowych członków sieci z Polski i Danii:Kulinaria Sklep Cukierek-

27 Produkty z LOGO DK OPOLSKIE :

28 28

29 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Mariola Szachowicz Z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tel. 077/


Pobierz ppt "AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r."

Podobne prezentacje


Reklamy Google