Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r."— Zapis prezentacji:

1 AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.

2 Powstanie Sieci Europejskiej : 1995 – Skania (Szwecja) i Bornholm (Dania) zapoczątkowały ideę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, 1998 – zawiązała się Sieć – pierwsze regiony członkowskie, 2008 – 20 regionów członkowskich z 8 krajów z terenu Europy w tym 1 z Polski – Warmia, Mazury i Powiśle oraz 5 regionów kandydujących : Opolskie, Wielkopolskie, Pomorskie, Zachodniopomorskie, Mazowieckie 2009- Województwo Opolskie otrzymało członkostwo

3 2014: ESRDK tworzą 32 regiony europejskie, a 1 kandyduje. ESRDK tworzy 1 258 członków biznesowych

4 Budowa Europejskiej Sieci: Koordynatorzy Europejscy Regiony Członkowskie Członkowie biznesowi zrzeszeni w sieciach regionalnych Promocja i rozwój sieci, administrowanie wspólnym logo oraz wspólną stroną internetową Budowa organizacji regionalnej, nadawanie logo w regionie, administrowanie stroną regionu Używanie logo, udział w akcjach promocyjnych, aktywne zdobywanie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego

5 Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: www.culinary- heritage.com www.culinary- heritage.com Każdy region prezentuje: regionalnych członków sieci przepisy regionalne działania realizowane w ramach promocji i rozwoju sieci

6 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego obejmuje takie dziedziny jak:

7 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Założenia sieci: Promocja i rozwój tradycyjnej/innowacyjnej żywności opartej na lokalnych surowcach, Rozwój współpracy w obrębie regionu oraz między regionami, Drogowskaz dla konsumentów i turystów Wspieranie lokalnego rynku

8 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Kryteria uczestnictwa: Producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, Producenci i przetwórcy produktów spożywczych, Restauratorzy i właściciele firm cateringowych, Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni

9 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Regionalna Więź – surowce pochodzące z naszego regionu Wyhodowane/wyprodukowane w regionie, Stanowią część dziedzictwa kulinarnego regionu, Sami wyprodukują/wyhodują w swoim gospodarstwie

10 Emaliowany szyld z logo posiada tę samą szatę graficzną w całej Europie. Emaliowany szyld jest umieszczany przy wejściu do restauracji/sklepu/firmy aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego LOGO- zarejestrowane w Urzędzie ds. Harmonizacji w ramach Rynku Wewnętrznego (Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) Logo może być używane tylko w odniesieniu do produktów, które spełniają kryteria Sieci!

11 Produkty z ESRDK : Szwecja, Skania Dania, Zachodnia Jutlandia Łotwa, Łatgalia

12 Budżet 2014 Budżet Województwa Opolskiego Budżet Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 57 500 95 940

13 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”: 52 Producenci i przetwórcy produktów spożywczych - 37 Restauratorzy i właściciele firm cateringowych - 14 Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni - 1 www.odnowawsi.eu www.culinary-heritage.com

14 Seminarium w Zajeździe Karolinka 12 marca 2014r Wręczenie certyfikatów dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie Nowi członkowie sieci: Pasieka nad Prosną (Radłów), Moszna Zamek sp. z o.o, Śląski Bifej (Otmice)

15 Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń 12-14.05.2014 województwo Kujawsko-Pomorskie

16 Opolska Klasyka Kulinarna 20-26 maja 2014 r. -Opolskie Konfrontacje Teatralne w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu

17 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 27 lipca 2014r. Podczas Jarmarku Folklorystycznego w Muzeum Wsi Opolskiej Jarmark produktów Warsztaty kulinarne Nagrodzone produkty

18 II Wręczenie certyfikatów dla nowych członków sieci 27 lipca 2014r.: - Piekarnia Wodnicki, Kępa - Nalewki Kresowe, Grodków - Pasieka Wędrowna Szczepan Mały, Gierałcice - Diecezjalny Dom Formacyjny, Nysa

19 Festiwal Opolskich Smaków Rynek w Opolu 29-31 sierpnia 2014r. Jarmark produktów tradycyjnych Promocja krupnioka śląskiego

20 Wyjazd na finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów, 28 września w Poznaniu zwiedzanie Targów „Smaki Regionów” oraz Gala wręczenia Pereł

21 Materiały Promocyjne i Informacyje Folder o produktach tradycyjnych oraz o członkach sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie: -nakład 3 000 egz. -Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie www.culinary-heritage.com, www.odnowawsi.eu www.culinary-heritage.comwww.odnowawsi.eu

22 PORADNIK -nakład 1 000 egz. -Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie: -www.culinary-heritage.com,www.culinary-heritage.com -www.odnowawsi.euwww.odnowawsi.eu

23 1)Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego 2)dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 3)I Urząd Skarbowy w Opolu, 4)Urząd Kontroli Skarbowej w Opolu, 5)Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu, 6)Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu, 7)Związek Śląskich Rolników w Opolu, 8)Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Opolu, 9)OR Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Opolu, Instytucje biorące udział w opracowywaniu poradnika:

24 wszystkich rolników zainteresowanych zwiększeniem dochodów swojego gospodarstwa poprzez produkcję żywność naturalnej, tradycyjnej lub prowadzących sprzedaż bezpośrednio z gospodarstw, osób fizycznych, prawnych zajmujących się produkcją żywności w gospodarstwach rolnych, organizacji pozarządowych o statusie stowarzyszeń prowadzących działalność w zakresie produkcji żywności, gospodarstw agroturystycznych, małych rodzinnych zakładów, przedsiębiorstw produkcyjnych. Do kogo skierowany jest poradnik?

25 www.odnowaws i.eu www.odnowaws i.eu Zakładki: Opolskie Specjały Produkty Regionalne i Tradycyjne Opolszczyzny Gdzie można znaleźć poradnik?

26 Współpraca w sieci Kulinaria Sklep Cukierek- stacjonarna i internetowa sprzedaż produktów żywnościowych członków sieci z Polski i Danii:Kulinaria Sklep Cukierek- www.opolskiespecjaly.pl

27 Produkty z LOGO DK OPOLSKIE :

28 28

29 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Mariola Szachowicz Z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tel. 077/ 44 82 103


Pobierz ppt "AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r."

Podobne prezentacje


Reklamy Google