Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

 Zimny płomień  Efekt z mąki ziemniaczanej  Czarna polewka  Dehydratacja sacharozy  Tradycyjny wyrób mydła  Wywar z czerwonej kapusty  Spalanie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: " Zimny płomień  Efekt z mąki ziemniaczanej  Czarna polewka  Dehydratacja sacharozy  Tradycyjny wyrób mydła  Wywar z czerwonej kapusty  Spalanie."— Zapis prezentacji:

1

2

3  Zimny płomień  Efekt z mąki ziemniaczanej  Czarna polewka  Dehydratacja sacharozy  Tradycyjny wyrób mydła  Wywar z czerwonej kapusty  Spalanie cukru w obecności katalizatora  Reakcja sodu z octem  Atrament sympatyczny  Burza w probówce  Sztuczka z pieprzem i mydłem

4 Odczynniki chemiczne: Woda Chlorek sodu Etanol Opis doświadczenia: Do zlewki wlać około 60 cm3 alkoholu metylowego i 40 cm3 wody z rozpuszczoną w niej szczyptą chlorku sodu. Następnie kawałek kartki papieru (lub banknot) zanurzyć w przygotowanym roztworze. Po kilku sekundach wyjąć kartkę szczypcami i wprowadzić ją na krótko do płomienia palnika gazowego. Łatwo palny alkohol będzie się spalał bladoniebieskim płomieniem nie naruszając papieru.

5 Odczynniki :  Mąka ziemniaczana  Woda Sprzęt :  Łyżeczka  Miska Opis doświadczenia Wsypujemy do miski mąkę ziemniaczaną, dolewamy wody i mieszamy łyżeczką do powstania lepkiej masy. Gdy powoli zanurzymy palec mąka zachowuje się jak ciecz ale gdy zrobimy to szybko staję się ciałem stałym.

6 Odczynniki :  - Tabletka Plusz  - Woda  - Jodyna  - Mąka ziemniaczana  - Woda Utleniona Sprzęt :  - Łyżka  - Zlewka  Opis doświadczenia : Pomarańczowa ciecz : pół tabletki plusza witamina o smaku pomarańczowym rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodajemy około 10 ml jodyny (żeby roztwór był pomarańczowy). Bezbarwna ciecz : roztwór zawiesiny skrobiowej : 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuścić w 100ml gorącej wody. Wlewamy do jakiegoś pojemnika 5ml tej zawiesiny i dolewamy 50ml wody utlenionej oraz łyżkę zimnej wody.

7 Odczynniki :  7g smalcu  20cm stężonego NaOH  Woda Sprzęt : parowniczka, probówka, korek, łyżeczka. Opis doświadczenia: W parowniczce umieszczamy tłuszcz i dodajemy stężony roztwór wodorotlenku sodu. Całość ogrzewamy kilka minut. Po ostygnięciu produkt zbieramy do probówki, dolewamy wody, zamykamy korkiem i energicznie wstrząsamy. Powstała piana, która oznacza, że w reakcji tłuszczu z NaOH powstało mydło.

8 Odczynniki:  2% roztwór kwasu salicylowego w etanolu (spirytus salicylowy)  Wodny roztwór chlorku żelaza(III) Sprzęt:  Stalówka  Kartka papieru Wykonanie : Stalówkę zamoczyć w roztworze spirytusu salicylowego i napisać nią coś na papierze, np. Łatwa chemia i odczekać, aż napis wyschnie. Podczas wysychania napisu przygotować wywoływacz – wodny roztwór chlorku żelaza (III). Następnie zapisaną kartkę zamoczyć w roztworze wywoływacza. Po kilku sekundach na kartce pojawi się napisany wcześniej tekst.

9 Odczynniki:  Kostka cukru  Popiół z papierosów Wykonanie Połóżmy kostkę cukru na talerzu i spróbujmy ją podpalić. Nie uda się. Posypmy naroże kostki odrobiną popiołu z papierosa lub sody i podpalmy ponownie. Cukier zacznie palić niebieskim płomieniem.

10 Odczynniki:  wywar z czerwonej kapusty  kwasy o różnym stężeniu  zasady o różnym stężeniu Opis doświadczenia: Do probówek nalewamy roztworów kwasów i zasad o różnym stężeniu, a do jednej probówki nalewamy wody. Do przygotowanych roztworów dodajemy jednakową ilość wywaru z czerwonej kapusty. Obserwujemy zmiany.

11 Potrzebne odczynniki i sprzęt  2 torebki sody oczyszczonej  Ocet  Balon  Kolba Opis doświadczenia Do balona wsypujemy sodę. Do kolby wlewamy ocet. Balon zakładamy na kolbę i wsypujemy jego zawartość do octu. Gaz z balonu wypuszczamy do zlewki. Następnie gaz ze zlewki wylewamy na palącą się świeczkę.

12 Odczynniki:  Sacharoza  Stężony kwas siarkowy (6)  Woda Sprzęt:  Bagietka  Zakraplacz  Zlewka Opis: Do połowy objętości zlewki wsypujemy cukier (proponuje na początek troszkę mniej niż połowa, po zdobyciu doświadczenia możemy sypać do połowy). Cukier zwilżamy odrobiną wody (kilka kropel) i mieszamy bagietka. Do tak przygotowanego cukru wlewamy kilka centymetrów sześciennych kwasu siarkowego VI i natychmiast mieszamy. Chwile (kilka sekund) po wlaniu cukier zacznie się karmelizować, dlatego należy jak najszybciej mieszać, aby dokładnie rozprowadzić kwas. Gdy tylko zawartość zacznie brązowieć należy przestać mieszać, wyciągnąć bagietkę i odsunąć się. Cukier zacznie wrzeć i stanie się węglem. Woda wyparuje (opary "pachną" dość intensywnie) i całość zacznie rosnąć ku górze.

13 Odczynniki : Kwas siarkowy(VI) Alkohol etylowy (może być denaturat) Kryształki manganianu (VII) potasu Sprzęt : probówka, łyżeczka Opis doświadczenia: DO probówki nalej kwas siarkowy(VII), potem dodaj denaturat. Ciecze nie powinny się mieszać. Dodaj ostrożnie kilka kryształków manganianu (VII) potasu. Burza w probówce właśnie się rozpętała. Po ucichnięciu można dodać jeszcze kilka kryształków i efekt się powtórzy.

14 Odczynniki: Mielony pieprz, woda, mydło w płynie. Sprzęt: miska Wykonanie: Napełnij miskę wodą, rozsyp niewielka ilość pieprzu. Kiedy dotkniesz palcem powierzchni nic się nie dzieje. Na palec nanieś kroplę mydła i ponownie włóż palec do wody.

15 Projekt wykonały: Karolina Graczyk Anita Kasprzyk Klaudia Zauer Lucyna Zauer Nauczyciel prowadzący: mgr Sylwia Patrzykąt


Pobierz ppt " Zimny płomień  Efekt z mąki ziemniaczanej  Czarna polewka  Dehydratacja sacharozy  Tradycyjny wyrób mydła  Wywar z czerwonej kapusty  Spalanie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google