Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,"— Zapis prezentacji:

1

2 Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza, ż e mo ż e to by ć niebezpieczne dla zdrowia i nawet ż ycia. Dlaczego? A ż 80% cholesterolu wytwarza nasza w ą troba, a 20% pochodzi z jedzenia. Cholesterol jest niezb ę dny do budowy komórek. Uczestniczy w wytwarzaniu hormonów płciowych i kwasów ż ółciowych bez których pokarm nie mo ż e by ć przyswojony. Je ś li jednak nasze menu obfituje w tłuszcze zwierz ę ce, w organizmie zaczyna by ć go za du ż o. Prowadzi to do chorób serca i układu kr ąż enia, zwłaszcza mia ż d ż ycy i zawału. Jednak w zasi ę gu r ę ki mamy produkty, których jedzenie mo ż e temu zaradzi ć !

3  Stoj ą na czele listy pogromców cholesterolu. Codzienne zjadanie du ż ego jabłka obni ż a zawarto ść cholesterolu w krwi o 8-11%, a dwóch o 16%. Pozwala to zmniejszy ć ryzyko zawału o połow ę. Cudowna moc jabłek kryje si ę we flawonioidach, które zapobiegaj ą tworzeniu si ę zakrzepów krwi.

4  S ą doskonałym ź ródłem błonnika, który obni ż a st ęż enie cholesterolu we krwi. Szczególnie bogate w błonnik s ą : fasolka szparagowa, groszek, kapusta, brokuły, marchew, seler i pietruszka. Jedzmy je wi ę c cz ę sto !

5  To kolejny produkt, który warto wprowadzi ć do codziennego menu. Jest ź ródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obni ż aj ą cholesterol. Zapobiegaj ą te ż osadzaniu si ę płytek tłuszczowych na wewn ę trznych ś ciankach t ę tnic, usprawniaj ą c dopływ krwi do serca. Zmielone siemi ę mo ż na zaparzy ć wrz ą tkiem i zje ść z jogurtem lub mlekiem.

6  Drugi po jabłkach najlepszy pogromca cholesterolu. To zawarta w nim substancja- aliofil- skutecznie pomaga obni ż y ć cholesterol. Lekarze zalcaj ą zjadanie 2 z ą bków czosnku codziennie. Mo ż na te ż wypija ć kieliszek nalewki czosnkowej, zagryzaj ą c kanapk ą posypan ą natk ą pietruszki. Pozwoli to pozby ć sie nieprzyjemnego zapachu.

7 S ą bardzo pogate w rozpuszczalny błonnik. Razem z wod ą tworzy on w układzie pokarmowym ż ele. Te za ś skutecznie utrudniaj ą wchłanianie glukozy, co obni ż a st ęż enie glukozy oraz cholesterolu we krwi po posiłku. Błonnik chroni tak ż e przed nowotworami jelita grubego. Z płatków ugotujesz pyszn ą owsiank ę, a otr ę by mo ż na dodawa ć do zup, zageszcza ć nimi sosy, dodawa ć do farszów mi ę snych i kotletów mielonych (niektórzy u ż ywaj ą ich zamiast bułki tartej jako panierki do kotletów).

8  Zawarte s ą zwłaszcza w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Warto codziennie wypi ć ły ż eczk ę jednego z nich lub dodawa ć do sałatek. Ź ródłem zdrowych tłyszczy s ą te ż ryby, ale tylko w postaci surowej, pieczonej lub gotowanej, a nie panierowane i smarzone.


Pobierz ppt "Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google