Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Cel opieki: - rozpoznanie przyczyny dolegliwości, - wyrównanie gospodarki wodno-elektrolitowej i niedoborów pokarmowych, - unormowanie wypróżnień, - wyrównanie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Cel opieki: - rozpoznanie przyczyny dolegliwości, - wyrównanie gospodarki wodno-elektrolitowej i niedoborów pokarmowych, - unormowanie wypróżnień, - wyrównanie."— Zapis prezentacji:

1

2 Cel opieki: - rozpoznanie przyczyny dolegliwości, - wyrównanie gospodarki wodno-elektrolitowej i niedoborów pokarmowych, - unormowanie wypróżnień, - wyrównanie masy ciała, - eliminacja dolegliwości bólowych, - pomoc w czynnościach samoobsługowych, - przygotowanie do samoopieki, - rozpoznanie problemów pielęgnacyjnych.

3 Możliwość wystąpienia zaburzeń wodno- elektrolitowych z powodu wymiotów i biegunki. Cel opieki: - utrzymanie równowagi wodno- elektrolitowej, - unormowanie wypróżnień Zalecenia: 1. Kontrola: podstawowych parametrów, liczby i charakteru wypróżnień i wymiotów, poziomu elektrolitów, 2. Obserwacja w kierunku objawów odwodnienia, 3. Prowadzenie bilansu płynów, 4. Utrzymanie higieny ciała i otoczenia, 5. Pielęgnowanie okolicy odbytu, 6. Farmakoterapia wg. zaleceń lekarza, 7. Ocena przestrzegania zaleceń dietetycznych,

4  godz. głodówka  płyny: przegotowana woda, herbata bez cukru, napar z rumianku lub mięty. Ok. 100 ml co godzinę + przy intensywnych wymiotach preparaty wieloelektrolitowe lub niewielka ilość soli (uzupełnienie chlorków).  stopniowo kleik z ryżu, kaszy jęczmiennej.

5  rozcieńczone soki owocowo- warzywne z wodą przegotowaną w rozcieńczeniu 1:4 lub soki dla dzieci Bobo Vita (nie z jabłek wzmaga fermentacje).

6  po 2-3 dniach wprowadzamy – sucharki, bułkę czerstwą, gotowane jabłko, marchew puree, chudy rosół, mięso cielęce i drób, kasze, rozcieńczone mleko, chudy twaróg - później cukier, olej.  dieta lekkostrawna.

7 Zalecenia Kiersta:  posiłki jadać częściej w niewielkiej ilości,  jadać regularnie,  jeść powoli, żuć dokładnie, nie połykać dużych kęsów,  unikać pośpiechu,  unikać pokarmów trudno strawnych, wzdymających,  kolacja 2 godziny przed snem,  dostateczna ilość snu,

8  nie pić alkoholu, nie palić papierosów,  płyny w umiarkowanych ilościach,  posiłki urozmaicone,  unikać podczas jedzenia: czytania gazet, książek, rozmawiania przez telefon, prowadzenia rozmów, oglądania TV.

9  Zadania diagnostyczne pielęgniarki - Ocena stanu ogólnego (niedożywienie, powikłania) - Monitorowanie podstawowych parametrów i masy ciała - Kontrola liczby i wyglądu wypróżnień np. skala BSS w zespole jelita nadwrażliwego (IBS) - Ocena nasilenia dolegliwości bólowych i stopnia aktywności choroby np. skala CDAI w Ch.Leśniow.- Crohna,

10 - Rozpoznanie czynników nasilających objawy, - Ocena poziomu wiedzy na temat choroby i powikłań, - Przygotowanie do badań diagnostycznych - Rozpoznanie problemów pielęgnacyjnych.

11  Udział w farmakoterapii,  Kontrola regularności przyjmowanych leków,  Poinformowanie o konieczności zgłaszania przyjmowania leków dodatkowych,  Poinformowanie o działaniach niepożądanych: - glikokortykosteroidy: podatność na zakażenia (nie wolno podawać szczepionek), osteoporoza, nadciśnienie. - leki immunosupresyjne: nudności, wymioty, utrata apetytu, zaburzenia szpiku, zapalenie trzustki

12  Kontrola natężenia objawów oraz systematyczne stosowanie wlewek doodbytniczych ( zgodnie ze zleceniem lekarskim),  Nadzór nad podawaniem diet przemysłowych (w razie konieczności stosowania)  Ograniczanie spożywania mleka i produktów mlecznych przy nietolerancji laktozy,

13  Kontrola morfologii, enzymów wątrobowych i trzustkowych,  Zachęcanie do stosowania: kwasów omega-3, prebiotyków i probiotyków  Uświadomienie konieczności uzupełniania żelaza, kwasu foliowego, wit. B12, wit.D i K, cynku w diecie.

14  Systematyczna aktywność ruchowa: spacery, sport nadmiernie nieobciążający np. pływanie, jazda na rowerze. Aktywność ruchowa reguluje perystaltykę (zaparcia, wzdęcia) oraz zwiększa wydolność organizmu, odporność na infekcję i stres.

15  Zapoznanie ze sposobami redukcji stresu,  Uświadomienie konieczności długotrwałego leczenia,  Zachęcanie do zmiany trybu życia: - unikanie dużych skupisk ludzkich - wypoczynek - ruch na świeżym powietrzu - zalecenia żywieniowe - unikanie zbędnej suplementacji lekowej  Eliminowanie palenia papierosów, alkoholu, kawy, ostrych przypraw.

16  Zachęcanie do regularnych badań diagnostycznych oraz konsultacji z lekarzem gastroenterologiem,  Zapoznanie z powikłaniami i działaniami niepożądanymi leków, oraz sposobem postępowania w przypadku ich wystąpienia.  Udostępnienie kontaktu ze Stowarzyszeniami działającymi na rzecz chorych z Colitis Ulcerosa i Chorobą Leśniowskiego – Crohna.

17 Przewlekłe zapalenie jelit Przyczyny  niedokwaśny nieżyt żołądka  zespół złego wchłaniania, alergie  choroby zakaźne jelit  stany poresekcyjne jelit  choroby pasożytnicze  niewydolność trzustki i wątroby  niedoczynność kory nadnerczy  biegunki psychogenne

18 Objawy  przewlekłe biegunki - obfite, pieniste, zielonkawe wypróżnienia wskazują na przewagę procesów fermentacyjnych. - cuchnące, śluzowe z ropą, krwią wskazują na przewagę procesów gnilnych i stan zapalny.  wzdęcia

19 Problem: Możliwość wystąpienia niedożywienia i odwodnienia z powodu nawracających biegunek. Cel: - uzupełnienie niedoborów - zapobieganie dalszym powikłaniom Działania: 1. Ocena stanu bio-psycho-społecznego pacjenta, w tym objawów odwodnienia i niedoborów. 2.Nawadnianie 1500 – 2000 ml/ dobę- w zależności od nasilenia biegunki. Płyny obojętne, garbnikowe, rozcieńczone soki warzywne.

20 3. Produkty zapierające: ryż, mąka ziemniaczana, galaretka z warzyw lub owoców zapierających (zawierają garbniki i pektyny): suszone czarne jagody, borówka brusznica, jabłka, banany, marchew, dynia. 4. W okresie remisji wyrównujemy niedobory dieta wysokobiałkowa + witaminy i sole mineralne.

21 5. Ograniczamy:  tłuszcze - zwierzęce  cukry proste – nasilają fermentacje  produkty wysokoresztkowe zawierające błonnik  kawa, wody gazowane  zimne dania  ostre przyprawy  kwaśne owoce

22 6. Przygotowywanie posiłków - pokarmy powinny być gotowane, regularnie spożywane. 7. Eliminowanie czynnika etiologicznego, 8. Przygotowanie do samoopieki: umiejętność rozpoznania objawów i odpowiedniego postępowania, wykonywanie badań diagnostycznych, przestrzeganie higieny osobistej i żywienia, regularne podejmowanie aktywności ruchowej.

23 W okresie remisji przy żywieniu uwzględniamy:  przyczynę biegunki  stopień niedożywienia  stopień wydolności wątroby i trzustki  możliwość wtórnej alergizacji (zwiększona przepuszczalność błony śluzowej jelit). - Przy nietolerancji laktozy eliminujemy mleko słodkie, czasami jego przetwory. - W zespole złego wchłaniania ograniczamy białko zbóż – gluten.

24 Zespól nadwrażliwości jelita grubego Przyczyny  stres  stany lękowe  niepowodzenia życiowe

25 Objawy  bóle brzucha – kurczowe  wzdęcia  naprzemienne biegunki z zaparciami  uczucie niepełnego wypróżnienia  nudności, wymioty  uczucie pełności po lekkim posiłku  często dołączają się objawy ze strony układu moczowo- płciowego: częste oddawanie moczu, bolesne współżycie.

26 Zalecenia dla pacjenta: 1. Ćwiczenia relaksacyjne, 2. Regularna aktywność ruchowa, 3. Przestrzeganie zaleceń żywieniowych: dieta lekkostrawna

27 Eliminujemy:  tłuszcze zwierzęce, napoje gazowane, cukry proste: glukoza, fruktoza, laktoza (wzmagają fermentację),  sorbitol- guma do żucia, galaretki, dżemy, czekolady, słodziki sorbitowe.  soki: jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwkowy, suszone owoce oraz wiśnie, brzoskwinie.  ograniczamy błonnik, używki: kawa, herbata, alkohol.

28 Dieta przy zaparciach:  dieta bogata w błonnik jak: pieczywo gruboziarniste, otręby pszenne, suszone śliwki, morele, rodzynki, surowe owoce i warzywa, buraki ćwikłowe, papryka.  Płyny przynajmniej 1,5l, unikamy pokarmów zapierających.

29 Przy biegunkach czynnościowych: Dieta:  niskoresztkowa, niskotłuszczowa z ograniczeniem cukrów prostych,  z dużą ilością płynów garbnikowych oraz produktów zapierających: ryż, mąka ziemniaczana itd.  ograniczanie błonnika. 4. O graniczanie stosowania leków NLPZ, drażniących.

30 Problem pielęgnacyjny: Nawracające bóle brzucha spowodowane zwiększoną kurczliwością jelit (często dodatkowo biegunki). Cel opieki: - zniesienie dolegliwości bólowych, - unormowanie perystaltyki, - zapobieganie odwodnieniu organizmu, - utrzymanie higieny ciała.


Pobierz ppt "Cel opieki: - rozpoznanie przyczyny dolegliwości, - wyrównanie gospodarki wodno-elektrolitowej i niedoborów pokarmowych, - unormowanie wypróżnień, - wyrównanie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google