Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Marcelina Szymańska klasa 3 b Wstęp Cukier -Zaleca się ograniczenie jego spożycia do minimum, obarczając go odpowiedzialnością za całą masę chorób z.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Marcelina Szymańska klasa 3 b Wstęp Cukier -Zaleca się ograniczenie jego spożycia do minimum, obarczając go odpowiedzialnością za całą masę chorób z."— Zapis prezentacji:

1

2 Marcelina Szymańska klasa 3 b

3 Wstęp Cukier -Zaleca się ograniczenie jego spożycia do minimum, obarczając go odpowiedzialnością za całą masę chorób z cukrzycą typu drugiego na czele. Ale też odradza się nam jego całkowite wyeliminowanie z naszej diety, bo jest wskazany, np. gdy szybko potrzebujemy energii. Niektórzy lekarze twierdzą, że warto zastępować go słodzikami, inni biją na alarm, że słodziki są jeszcze bardziej niezdrowe i powodują nowotwory.

4 Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany). Z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa węglowodanów, a więc również skrobi* i celulozy**. *Skrobia – węglowodan składający się wyłącznie z merów(części) glukozy pełniący w roślinach rolę magazynu energii. Skrobia jest głównym węglowodanem w diecie człowieka. ** Celuloza-

5 Produkcja cukru Produkcja światowa cukru w 2000 roku wynosiła 133 miliony ton, z czego około 38 milionów ton pochodziło z buraków cukrowych, a około 95 milionów ton z trzciny cukrowej. Wprowadzona w 2006 reforma rynku cukru w UE spowodowała, że produkcja w Polsce spadła z 2 milionów ton (przed 2004) do 1,4 miliona w 2010 (liczba cukrowni uległa w tym czasie zmniejszeniu z 43 do 18), natomiast w całej UE z 21 do 13,5 milionów ton.

6 Węglowodany (cukry, cukrowce, sacharydy) – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest C x H 2y O y lub C x (H 2 O) y (znane są jednak węglowodany niespełniające tego wzoru, np. deoksyryboza). Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na: cukry proste, inaczej monosacharydy (jednocukry) oligosacharydy: disacharydy, trisacharydy, tetra-, penta-, heksa-, hepta-, okta-, nona- i dekasacharydy wielocukry czyli polisacharydy

7 Najwięksi producenci cukru (kampania 2009/2010) Produkcja cukru surowego (w mln ton) : Brazylia 33,45 Unia Europejska 16,63 Indie15,65 Chiny13,63 Tajlandia 7,94 Stany Zjednoczone 6,85 Meksyk 5,18 Australia 4,52

8 Rodzaje cukrów Cukier zawierający sacharozę i jego przetwory: cukier buraczany cukier trzcinowy cukier puder cukier wanilinowy cukier palony– lukier, karmel cukier inwertowany

9

10 Inne rodzaje cukru spożywczego Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów: cukier gronowy – glukoza cukier skrobiowy – glukoza cukier mlekowy – laktoza cukier owocowy – fruktoza cukier słodowy – maltoza cukier drzewny – ksyloza

11 Cukier gronowy- glukoza To organiczny związek chemiczny. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym, z roztworów wodnych łatwo krystalizuje jako monohydrat. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie (nie zmienia pH roztworu). Ma słodki smak, nieco mniej intensywny od sacharozy. Glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach (szczególnie w winogronach, stąd nazwa – cukier gronowy) i miodzie. W organizmach jest składowana w postaci dwóch polimerów: skrobi u roślin i glikogenu u zwierząt. Wzór sumarycznyC 6 H 12 O 6 W medycynie (np. kroplówki), a także w przemyśle spożywczym(np. syrop glukozowo-fruktozowy) oraz farmaceutycznym.

12

13 Cukier mlekowy – laktoza Laktoza (łac. lac – "mleko", cukier mleczny), C 12 H 22 O 11 – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów. Występuje w mleku ssaków. Laktoza została odkryta w mleku w 1619 roku przez Fabrizio Bartolettiego, a zidentyfikowana jako cukier w roku 1780 przez Carla Wilhelma Scheelego. Chemicznie jest to bezbarwna substancja stała o temperaturze topnienia 225 °C, rozpuszczalna w wodzie, słabo rozpuszczalna w alkoholu i nierozpuszczalna w eterze. Laktoza jest mniej słodka niż glukoza i sacharoza. Zawartość w: mleku krowim – 4,5% mleku ludzkim – 5,5 do 7,5% Laktozę otrzymuje się z serwatki podczas produkcji sera. Stosowana jest w przemyśle farmaceutycznym jako wypełniacz, w lecznictwie, przemyśle spożywczym i w pirotechnice. Jest najczęściej używaną substancją pomocniczą w recepturze aptecznej.

14

15 Cukier owocowy – fruktoza Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus – owoc) –występujący (w owocach, miodzie, nektarze kwiatów i spermie ssaków). Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną. Temperatura topnienia to około 100 °C. Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od sacharozy i znacznie słodsza od glukozy) oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. W spermie fruktoza spełnia rolę materiału energetycznego plemników. Zastosowanie fruktozy: jako substytut cukru dla diabetyków; wspomagająco w chorobach serca, profilaktycznie – ma działanie przeciwnowotworowe; jako substrat w przemyśle farmaceutycznym; w przemyśle spożywczym.

16

17 Cukier słodowy – maltoza Maltoza (cukier słodowy), C 12 H 22 O 11 – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów. Jest cukrem redukującym. Tworzy dwa anomery, α i β, które w roztworach wodnych ulegają mutarotacji. Otrzymywana jest na drodze hydrolizy* skrobi. Jest wykorzystywana jako środek słodzący oraz jako składnik pożywek dla bakterii. Używa się ją także do słodzenia napojów. Może być używana w przepisach zamiast cukru bądź miodu. * Reakcja podwójnej wymiany

18

19 Cukier drzewny – ksyloza Ksyloza (inaczej cukier drzewny, C 5 H 10 O 5 ) – węglowodan. W temperaturze pokojowej jest to biała substancja krystaliczna. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, etanolu i benzynie. Cukier drzewny stosuje się w przemyśle spożywczym jako środek do konserwowania owoców, produkcji lodów i wyrobów cukierniczych.

20

21 Choroby związane z cukrem NADMIAR CUKRU To, że zbyt wysoki poziom cukru we krwi jest niezdrowy, medycyna wie od dawna. W ten sposób objawia się np. cukrzyca. To jedna z najbardziej podstępnych chorób. Potrafi latami rozwijać się w ukryciu niszcząc powoli narządy naszego organizmu. Okazuje się, że nadmiar cukru odczuwa również nasz układ odpornościowy. Jego skuteczność słabnie.

22

23 NIEDOBÓR CUKRU Niski poziom cukru we krwi to inaczej hipoglikemia lub, bardziej potocznie, niedocukrzenie. Występuje wtedy, kiedy cukrzyca nie jest wystarczająco dobrze kontrolowana i poziom cukru spada poniżej normy. Jeśli ten stan nie jest leczony, może zagrażać zdrowiu i życiu chorego. Niedocukrzenie sprawia, że mózg nie otrzymuje wystarczającej ilości glukozy aby funkcjonować, co może doprowadzić do poważnych komplikacji. Znając możliwe przyczyny niedocukrzenia, będziesz w stanie lepiej kontrolować swoją cukrzycę i zapobiegać niebezpiecznym wahaniom cukru we krwi.

24 OTYŁOŚĆ Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), cukier wraz z tłuszczem i brakiem aktywności fizycznej, należy do trzech głównych przyczyn epidemii otyłości. W ogromnym raporcie dotyczącym działania prewencyjnego produktów pokarmowych w dziedzinie chorób metabolicznych, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie konsumpcji cukrów wolnych (cukry dodawane oraz cukry w owocach), w celu zapobiegania nadwadze.

25

26 Dlaczego cukier uzależnia? Zachowanie właściwego poziomu cukru we krwi jest istotne dla zdrowia wszystkich narządów, zwłaszcza mózgu, dlatego organizm kontroluje jego poziom. Dostarczanie organizmowi cukru rafinowanego nie prowadzi jednak do niczego dobrego – huśtawka poziomu glukozy we krwi powoduje, że co chwila mamy ochotę na słodkie i niezdrowe jedzenie. Jesz słodką bułkę na śniadanie, poziom cukru wzrasta, czujesz przypływ energii, jednakże taki stan nie trwa długo i po jakimś czasie czujesz jeszcze większe zmęczenie. Ochota na słodkie znowu wraca.... Wyrwać się z takiego błędnego koła jest bardzo trudno.

27 Zakończenie Nawet jeśli nie lubisz słodyczy, codziennie nieświadomie pochłaniasz sporą porcję cukru. Jest on obecny niemal w każdym gotowym produkcie, poprawia smak, ale też szkodzi naszemu zdrowiu. Jak więc go ograniczyć? Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! Statystyki zaniżają jedynie osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą. Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Niestety, nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia. Pobudza produkcję serotoniny w mózgu, a ta poprawia nasz nastrój.


Pobierz ppt "Marcelina Szymańska klasa 3 b Wstęp Cukier -Zaleca się ograniczenie jego spożycia do minimum, obarczając go odpowiedzialnością za całą masę chorób z."

Podobne prezentacje


Reklamy Google