Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Rola produktów regionalnych

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Rola produktów regionalnych"— Zapis prezentacji:

0

1

2 Rola produktów regionalnych
w utrzymaniu rozwoju zrównoważonego terenów górskich Dr hab. Edyta Molik Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

3 Ekorozwój – racjonalne gospodarowanie: zasobami naturalnymi
Ekorozwój - rozwój nie zagrażający środowisku naturalnemu, polityka i działania społeczne o charakterze proekologicznym, dążenie do równowagi sfery społecznej, gospodarczej i środowiska naturalnego Rozwój zrównoważony to taki w którym postęp cywilizacyjny odbywa się z poszanowaniem wartości przyrodniczych Ekorozwój – racjonalne gospodarowanie: zasobami naturalnymi - respektowanie norm czystości wód, powietrza i gleby 3

4 Ekonomiczne Ekologiczne Rozwój zrównoważony Społeczne
Problemem jest spełnienie zasady rozwoju zrównoważonego w którym należy równoważyć cele: Ekologiczne Ekonomiczne Rozwój zrównoważony Społeczne 4

5 Mirek 2006

6 EKOROZWÓJ- łączy harmonijnie: gospodarowanie i rozwój cywilizacyjny
OCHRONA DZIEDZICTWA PRZYRODNOCZO-KULTUROWEGO AGROTURYSTYKA I REKREACJA EDUKACJA EKOLOGICZNA I REGIONALNA PROMOCJA KULTURY I PRODUKTU REGIONALNEGO

7 Możliwe korzyści z procesu kreowania i ochrony produktu lokalnego
utrzymanie i zwiększenie zysków lokalnych wytwórców wzrost zatrudnienia dla lokalnej społeczności zahamowanie emigracji społeczności utrzymanie tradycyjnego rolnictwa z jego korzystnym wpływem na krajobraz zachowanie tradycyjnych receptur utrzymanie lokalnych tradycji i kultury związanej z produktem 7

8 8

9 Człowiek miejsce produktu tworzenie szczególnej więzi
szczególna jakość i receptura Miejsce Lokalne zasoby naturalne i ludzkie: gleba, klimat, rasy zwierząt, odmiany roślin, tradycje Ludzie motywacja 9

10 Identyfikacja powiązań

11 Obszar Potrzeba wspólnego działania Badania Organy i rozwój
władzy publicznej Badania i rozwój Obszar Działania ekonomiczne Organizacje pozarządowe Producenci Lokalni konsumenci Przetwórcy Dystrybutorzy Konsumenci

12 Dzięki swoim naturalnym właściwościom homogennym i bakteriostatycznym mleko owcze jest bardziej odporne na psucie co powoduje jego większą przydatność do pozyskiwania i przerobu w warunkach pastwiskowego utrzymania owiec.

13 Walory prozdrowotne białka mleka owczego
Mleko owcze, podobnie jak innych przeżuwaczy, należy do tzw. mleka kazeinowego, czyli o wysokim udziale kazeiny w stosunku do zawartości związków azotowych ogółem Aminokwasy W g/ 100 g mleka owczego Tryptophan 0,084 Leucine 0,587 Lysine 0,513 Cystine 0,035 Valine 0,448 Histidine 0,167 Alanine 0,269 Aspartic acid 0,328 Serine 0,492 Zawiera więcej aminokwasów: lizyny, histydydny, waliny i seryny Do najważniejszych peptydów o właściwościach antybakteryjnych zaliczane są: kazokininy, laktorfiny, laktoferryny Białka mleka owczego nie wykazują cech alergennych Haenlein, 1995; Anifantakis, 1986

14 Walory prozdrowotne tłuszczu mleka
Naturalnym składnikiem tłuszczu mleka zwierząt przeżuwających w tym owiec jest sprzężony kwas linolowy = cis-9,trans-11-oktadekadienowy = SKL = kwas żwaczowy = C.L.A ( coniugated linoleid acid) Wspomniany związek posiada szereg swoistych właściwości prozdrowotnych, m.in.: Jest czynnikiem zapobiegającym otyłości Działa antymiażdżycowo Antynowotworowo (apoptoza komórek nowotworowych) Stymuluje działanie układu odpornościowego

15 Walory odżywcze mleka Mleko krowie Mleko owcze Energia [kJ] 10870 643
Wyszczególnienie Normy dzienne Mleko krowie Mleko owcze Zawartość w szklance mleka Pokrycie zalecanych norm dziennych (%) Pokrycie zalecanych norm dziennych (%) Energia [kJ] 10870 643 5,9 1128 10,4 Białko [g] 75 8,2 11,0 15 20 Tłuszcz [g] 100 8,8 12,0 17,5 22 Węglowodany [g] 400 11,3 2,8 Wapń [mg] 800 300 37,5 483 60,3 Fosfor [mg] 233 29,1 395 49,4 Żelazo [mg] 12 0,13 1,1 0,25 2,1 Magnez [mg] 350 32,5 9,3 45 12,9 Wit. C [mg] 2,4 3,2 13,9 Wit.B1 [mg] 1,4 0,10 7,1 0,16 11,4 Wit B2 [mg] 0,41 29,3 0,89 63,6

16 Dlaczego warto spożywać produkty z mleka owczego
Posiada więcej wit.C, tiaminy, ryboflawiny, wit B12 a także kwasu pantotenowego Zawiera kwas orotowy i amygdaliny mające właściwości przeciwnowotworowe Zawiera wit A – nie zawiera β karotenu -który warunkuje żółty kolor tłuszczu w konsekwencji czego kolor mleka jest zawsze biały Zmniejsza się ryzyko złamań kości Wysoka zawartość wapnia, potasu i magnezu przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi

17 Dzienna porcja jagnięciny (150g) pokrywa zapotrzebowanie na:
Potas w 18% Fosfor 18-39% Żelazo 27-41% Cynk 25-40%

18

19 Owce olkuskie p.o.g mieszańce PROLAKTYNA Miesiące

20 Należy dać szanse owcom i przywrócić góry człowiekowi


Pobierz ppt "Rola produktów regionalnych"

Podobne prezentacje


Reklamy Google