Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Karpaty łączą - mechanizm konsultacji i współpracy dla wdrażania Konwencji Karpackiej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Karpaty łączą - mechanizm konsultacji i współpracy dla wdrażania Konwencji Karpackiej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO."— Zapis prezentacji:

1 Karpaty łączą - mechanizm konsultacji i współpracy dla wdrażania Konwencji Karpackiej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ

2 1

3 2 Rola produktów regionalnych w utrzymaniu rozwoju zrównoważonego terenów górskich Dr hab. Edyta Molik Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

4 3 Ekorozwój - rozwój nie zagrażający środowisku naturalnemu, polityka i działania społeczne o charakterze proekologicznym, dążenie do równowagi sfery społecznej, gospodarczej i środowiska naturalnego Rozwój zrównoważony to taki w którym postęp cywilizacyjny odbywa się z poszanowaniem wartości przyrodniczych Ekorozwój – racjonalne gospodarowanie: - zasobami naturalnymi - respektowanie norm czystości wód, powietrza i gleby

5 4 Problemem jest spełnienie zasady rozwoju zrównoważonego w którym należy równoważyć cele:

6 Mirek 2006

7 OCHRONA DZIEDZICTWA PRZYRODNOCZO-KULTUROWEGO AGROTURYSTYKA I REKREACJA EDUKACJA EKOLOGICZNA I REGIONALNA PROMOCJA KULTURY I PRODUKTU REGIONALNEGO EKOROZWÓJ - łączy harmonijnie: gospodarowanie i rozwój cywilizacyjny

8 7 Możliwe korzyści z procesu kreowania i ochrony produktu lokalnego utrzymanie i zwiększenie zysków lokalnych wytwórców wzrost zatrudnienia dla lokalnej społeczności zahamowanie emigracji społeczności utrzymanie tradycyjnego rolnictwa z jego korzystnym wpływem na krajobraz zachowanie tradycyjnych receptur utrzymanie lokalnych tradycji i kultury związanej z produktem

9 8

10 9 Człowiek miejsce produktutworzenie szczególnej więzi Produkt szczególna jakość i receptura Ludzie motywacja Miejsce Lokalne zasoby naturalne i ludzkie: gleba, klimat, rasy zwierząt, odmiany roślin, tradycje

11 Identyfikacja powiązań

12 Obszar Organy władzy publicznej Organizacje pozarządowe Badania i rozwój Działania ekonomiczne Producenci Przetwórcy Dystrybutorzy Lokalni konsumenci Konsumenci Potrzeba wspólnego działania

13 Dzięki swoim naturalnym właściwościom homogennym i bakteriostatycznym mleko owcze jest bardziej odporne na psucie co powoduje jego większą przydatność do pozyskiwania i przerobu w warunkach pastwiskowego utrzymania owiec.

14 Zawiera więcej aminokwasów: lizyny, histydydny, waliny i seryny Do najważniejszych peptydów o właściwościach antybakteryjnych zaliczane są: kazokininy, laktorfiny, laktoferryny Białka mleka owczego nie wykazują cech alergennych Walory prozdrowotne białka mleka owczego Mleko owcze, podobnie jak innych przeżuwaczy, należy do tzw. mleka kazeinowego, czyli o wysokim udziale kazeiny w stosunku do zawartości związków azotowych ogółem AminokwasyW g/ 100 g mleka owczego Tryptophan0,084 Leucine0,587 Lysine0,513 Cystine0,035 Valine0,448 Histidine0,167 Alanine0,269 Aspartic acid0,328 Serine0,492 Haenlein, 1995; Anifantakis, 1986

15 Walory prozdrowotne tłuszczu mleka Naturalnym składnikiem tłuszczu mleka zwierząt przeżuwających w tym owiec jest sprzężony kwas linolowy = cis-9,trans-11-oktadekadienowy = SKL = kwas żwaczowy = C.L.A ( coniugated linoleid acid) Wspomniany związek posiada szereg swoistych właściwości prozdrowotnych, m.in.: Jest czynnikiem zapobiegającym otyłości Działa antymiażdżycowo Antynowotworowo (apoptoza komórek nowotworowych) Stymuluje działanie układu odpornościowego

16 Walory odżywcze mleka Wyszczególnienie Normy dzienne Mleko krowieMleko owcze Zawartość w szklance mleka Pokrycie zalecanych norm dziennych (%) Zawartość w szklance mleka Pokrycie zalecanych norm dziennych (%) Energia [kJ] , ,4 Białko [g] 758,211,01520 Tłuszcz [ g] 1008,812,017,522 Węglowodany [g] 40011,32,811,32,8 Wapń [mg] ,548360,3 Fosfor [mg] ,139549,4 Żelazo [mg] 120,131,10,252,1 Magnez [mg] 35032,59,34512,9 Wit. C [mg] 752,43,210,413,9 Wit.B1 [mg] 1,40,107,10,1611,4 Wit B2 [mg] 1,40,4129,30,8963,6

17 Posiada więcej wit.C, tiaminy, ryboflawiny, wit B12 a także kwasu pantotenowego Zawiera kwas orotowy i amygdaliny mające właściwości przeciwnowotworowe Zawiera wit A – nie zawiera β karotenu -który warunkuje żółty kolor tłuszczu w konsekwencji czego kolor mleka jest zawsze biały Zmniejsza się ryzyko złamań kości Wysoka zawartość wapnia, potasu i magnezu przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi Dlaczego warto spożywać produkty z mleka owczego

18 Dzienna porcja jagnięciny (150g) pokrywa zapotrzebowanie na: Potas w 18% Fosfor 18-39% Żelazo 27-41% Cynk 25-40%

19

20 Miesiące Owce olkuskiep.o.gmieszańce PROLAKTYNA

21 Sekretariat projektu: Centrum UNEP/GRID-Warszawa Ul. Sobieszyńska 8; Warszawa Tel.: ; PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ Dziękujemy za uwagę. Zapraszamy ponownie. 20 Należy dać szanse owcom i przywrócić góry człowiekowi


Pobierz ppt "Karpaty łączą - mechanizm konsultacji i współpracy dla wdrażania Konwencji Karpackiej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO."

Podobne prezentacje


Reklamy Google