Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Jak konserwanty i inne substancje dodawane do ż ywno ś ci wp ł ywaj ą na zdrowie cz ł owieka ?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Jak konserwanty i inne substancje dodawane do ż ywno ś ci wp ł ywaj ą na zdrowie cz ł owieka ?"— Zapis prezentacji:

1 Jak konserwanty i inne substancje dodawane do ż ywno ś ci wp ł ywaj ą na zdrowie cz ł owieka ?

2 Cele Projektu Cel g ł ówny : 1. Zapoznanie się z najczęściej stosowanymi dodatkami do żywności. 2. Kształtowanie nawyku czytania składu produktów żywnościowych. Cele szczegółowe : 1. Pozyskiwanie umiejętności rozszyfrowania symboli na etykietach produktów. 2. Kształcenie umiejętności korzystania z różnych źródeł informacji. 3. Doskonalenie umiejętności współpracy w grupie. 4. Aktywowanie uczniów do podejmowania samodzielnych działań. 5. Kształcenie umiejętności sprawnego posługiwania się komputerem.

3 Przy produkcji artyku ł ów spo ż ywczych, w czasie przetwarzania i utrwalania surowców, stosowane s ą bardzo cz ę sto ró ż nego rodzaju substancje nazywane dodatkami do ż ywno ś ci. Mog ą to by ć zarówno sk ł adniki pochodzenia naturalnego jak i sztucznego. Cele stosowania dodatków s ą bardzo ró ż ne np. przed ł u ż enie trwa ł o ś ci, zwi ę kszenie atrakcyjno ś ci. W wielu krajach zastosowanie ich do ż ywno ś ci jest zaznaczone na opakowaniu. S ą one podawane w postaci kodu z ł o ż onego z litery E i trzy lub cztero-cyfrowej liczby.

4 Symbole E s ą to kody substancji dodawanych do ż ywno ś ci, które zosta ł y zatwierdzone przez Uni ę Europejsk ą. St ą d litera „E”- Europa, która na etykiecie widnieje razem z numerem, pod jakim wyst ę puje dana substancja. Wi ę kszo ść substancji dodatkowych nie zosta ł a jednak szczegó ł owo przebadana pod wzgl ę dem oddzia ł ywania na nasze zdrowie w d ł u ż szej perspektywie.

5 Zgodnie z ustawodawstwem polskim substancje dodatkowe dzielimy na : *barwniki *konserwanty *przeciwutleniacze *środki stabilizujące *substancje tworzące właściwe pH *środki słodzące i inne..

6 Co si ę kryje pod numerkami? Od E do E – Barwniki. Od E do E Substancje konserwuj ą ce. Od E – 300 do E – Przeciwutleniacze Od E – 400 do E – 499 – To substancje stabilizuj ą ce, zag ę szczaj ą ce, emulguj ą ce. Pozosta ł e substancje maj ą numer powy ż ej E - 500

7 Barwniki inaczej zwane kolorantami, maj ą za zadanie polepszy ć cechy organoleptyczne produktu, poprawi ć jego wygl ą d. W grupie tych substancji s ą takie, których stosowanie zosta ł o zabronione : E 130, E 133, E 152, E 160f Do niebezpiecznych dla zdrowia barwników nale żą tak ż e : E 102, E 110, E 123, E 124, E 127.

8 BARWNIKNAZWAWYSTĘPOWANIESKUTKI DLA ORGANIZMU E 102 TartrazynaNapoje w proszku, esencje owocowe, sztuczny miód, dżemy, musztarda, galaretki Wysypki, nerwowość, nadpobudliwość u dzieci, problemy z oddychaniem, bezsenność, depresja E 104 Żółcień chinolinowaNapoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast Wysypka, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci E 110 Żółcień pomarańczowaMarmolady, żele, gumy do żucia, zupy w proszku Wysypki, bóle głowy, nadpobudliwość u dzieci E 123 AmarantCiasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki Niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze E 124 Czerwień koszenilowaKolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku Kłopoty z oddychaniem, może powodować nadpobudliwość u dzieci E 129 Czerwień Allura Żelki, ciastka, galaretki, słodkie napoje i płatki zbożowe Wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, uszkodzenia nerek, alergie, nadpobudliwość u dzieci E 127 Erytrozyna czterojodofluue- resleina Owoce kandyzowane, wiśnie koktajlowe Hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy E 133 Błękit brylantowyŻelatyna, napoje, groszek konserwowy, desery Astmy, pokrzywka, katar sienny

9 Konserwanty – to związki chemiczne lub mieszaniny związków, powodujące przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych.

10 KONSERWANTYNAZWAWYSTEPOWANIESKUTKI DLA ORGANZIMU E 210 Kwas benzoesowySoki owocowe, galaretki, napoje gazowane, margaryny Po jego spożyciu osoby chore na astmę mogą zaobserwować zaostrzanie stanów chorobowych (rakotwórczy) E 211 Benzoesan sodu Dżemy, marmolady, sosy, używany jako konserwant ograniczający rozwój drożdży i pleśni Spożywany w nadmiarze prowadzi do zakwaszenia organizmu i podrażnienia gardła E 214 Ester etylowy kwasu phydroksybenzynowego Przetwory rybne, margaryny, żelatyna, spożywcza, warzywa i owoce Reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywołujący skurcze mięśni E 220 E 227 Dwutlenek siarki i jego związki Suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane Powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy E 230 E 232 Fenol i jego pochodneOwoce cytrusowe (do impregnowania skórek owoców) Zakłócają czynności skóry, reakcje alergiczne E 249 E 250 Azotany(III) i ich związkiWędliny, mięsa, rybyPowstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, szkodzą przy nadciśnieniu, E 250 utrudnia transport tlenu przez krew E 251 E 252 Azotany(V) i ich związkiMięsa, wędliny, seryDuszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy

11 Przeciwutleniacze - to substancje przedłużające okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem na skutek utleniania, takim jak jełczenie tłuszczu czy zmiana barwy. Istnieje grupa tych związków, która powoduje szkody w naszych organizmach.

12 PRZECIWUTLENIACZENAZWA WYSTĘPOWANIESKUTKI DLA ORGANIZMU E 310 Pochodne kwasu galusowegoZwiązki syntetyczne ; płatki, puree ziemniaczane, gumy do żucia Powoduje wysypki, reakcje alergiczne E 320 Butylohydroxyaminol BHAFrytki, tłuszcze, guma do żucia, biszkopty, rosoły w kostkach, łuskane orzechy Powoduje zaburzenia pracy wątroby. Zwiększa poziom cholesterolu, wpływa na rozkład witaminy D E 321 Butylohydroxytolumen BHTGumy do żuciaZwiększa poziom cholesterolu, rakotwórczy, wywołuje wysypkę, niedozwolony dla małych dzieci E 338 E 341 Kwas ortofosforowy i jego związki Napoje typu Cola, proszki do pieczenia, ciasta w proszku, wyroby mięsne, margaryny, serki topione, pomidory konserwowe, przetwory owocowe Zakłócają trawienie

13 Emulgatory - to substancje umożliwiające utworzenie lub utrzymanie jednolitej konsystencji produktów spożywczych (środki spulchniające, żelujące). Ich szkodliwość dla organizmu człowieka objawia się przede wszystkim zaburzeniami ze strony układu pokarmowego.

14 EMULGATORYNAZWA WYSTĘPOWANIE SKUTKI DLA ORGANIZMU E 400 Kwas alginowyDodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów Obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży E 407 Karagen Śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone Owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco, nie powinien być spożywany przez dzieci E 414 Guma arabska Wyroby cukiernicze (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretki i polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach Może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego, a także nasilić objawy astmy

15 ASPARTAM- E 951 – najbardziej niebezpieczna substancja słodząca dodawana do żywności. Występowanie: coca cola, jogurty, płatki śniadaniowe, guma do żucia, produkty typu „ light ”, słodziki. Szkodliwość: bóle głowy, migrena, nudności, skurcze mięśni, bezsenność, utrata smaku, zaniki pamięci, rakotwórczy.

16 Roko E 414 – może przyczynić się do wystąpienia wysypki, pokrzywki, kataru siennego, a także nasilać objawy astmy. E 410 Uwaga alergicy

17 Magdalenas E nadmierna ilość może zmniejszyć przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu. Duża dawka pogłębia osteoporozę.

18 Bake Rolls E 150d – może powodować nadpobudliwość, biegunkę, nasilenie ruchów robaczkowych jelit, zawroty głowy. E 635 – zmiany skórne - wysypkę, nadpobudliwość i gwałtowane wahania nastroju.

19 m & m’s E 102 – zaburzenia w widzeniu, trudności w oddychaniu, wysypka na skórze, niepożądany dla alergików. E 133 – może wywołać astmę, katar sienny, zakazany w Szwajcarii. E 414 – – może przyczynić się do wystąpienia wysypki, pokrzywki, kataru siennego, a także nasilać objawy astmy.

20 Fasolki E 133 – może wywołać astmę, katar sienny, zakazany w Szwajcarii.

21 PODSUMOWANIE Przedstawione przez nas działania substancji dodawanych do produktów spożywczych w większości przypadków dotyczą dzieci i osób szczególnie wrażliwych. Urozmaicona dieta i umiar w spożyciu produktów zawierających różnego rodzaju E uchronią nas przed niepożądanymi działaniami. Wiele produktów zawierających konserwanty, barwniki czy emulgatory ma na rynku swoje odpowiedniki pozbawione chemicznych dodatków. Warto ich szukać w trosce o własne zdrowie.

22 Dziękujemy za uwagę Opracowali: Natalia Moskwiak Elwira Grzywacz Natalia Wróbel Mateusz Jastrzębski Opiekun: Bożena Staręga


Pobierz ppt "Jak konserwanty i inne substancje dodawane do ż ywno ś ci wp ł ywaj ą na zdrowie cz ł owieka ?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google