Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Podsumowanie II edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” w powiecie ostródzkim. Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Podsumowanie II edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” w powiecie ostródzkim. Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba."— Zapis prezentacji:

1 Podsumowanie II edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” w powiecie ostródzkim. Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba

2 Działania podjęte w ramach realizacji programu „ Trzymaj Formę ” w powiecie ostródzkim. Udział pracownika promocji zdrowia w naradzie dotyczącej realizacji II edycji programu w roku szkolnym 2007/2008 w WSSE w Olsztynie. Przeprowadzenie szkolenia dla dyrekcji, koordynatorów i realizatorów programu w szkołach w powiecie ostródzkim.

3 Termin: godz.9 30 data r. Miejsce: Bursa Szkolna w Ostródzie. Uczestnicy: Dyrektorzy gimnazjów i szkół podstawowych przystępujących do realizacji programu w roku szkolnym 2007/2008, szkolni koordynatorzy programu, szkolni realizatorzy programu, pedagodzy, nauczyciele wychowania fizycznego. Udział w szkoleniu -14 osób. Dokumentacja szkolenia: zawiadomienie o szkoleniu, wykaz osób i instytucji do których wysłano zawiadomienie, plan szkolenia, materiały szkoleniowe dla realizatorów, lista obecności, zaświadczenie ze szkolenia. Czas trwania: 2 godziny zegarowe.

4 Omawiane zagadnienia na szkoleniu. Zakres tematyczny „Trzymaj Formę”. Założenia programowe na rok szkolny 2007/2008. Rozdanie materiałów edukacyjnych programu. Podsumowanie I edycji „Trzymaj Formę” w roku szkolnym 2006/2007. GDA- znakowanie żywności, żywienie człowieka, zbilansowana dieta dla młodzieży, aktywność fizyczna. – PZiOZ oraz HŻŻiPU. Elementy edukacji konsumenckiej- HŻŻiPU. Wymagania sanitarno- higieniczne dla sklepików szkolnych- HŻŻiPU Unijny program dopłaty do spożycia mleka i produktów mlecznych –PZiOZ. Omówienie metody projektu na wybranych przykładach- PZiOZ.

5 Monitoring programu: Koordynator przeprowadza indywidualne rozmowy z Dyrekcją i koordynatorami programów profilaktycznych w 2 szkołach: szkoła podstawowa i gimnazjum. Pracownik PZiOZ udziela wywiadu w „Radio Mazury” na temat podsumowania I edycji programu, podziękował za jej realizację koordynatorom szkolnym programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” w roku szkolnym 2007/2008. Przesłanie do szkół informacji o konkursie na logo programu „Trzymaj Formę”. Rozesłanie druku do sprawozdań z realizacji programu w placówkach oświatowych oraz prośba o zgodę na realizację III edycji programu w roku szkolnym 2008/2009. Przeprowadzenie wizytacji z realizacji programu.

6 Udział w podsumowaniu Olimpiady „Zdrowy Styl Życia”, w której wykorzystane były założenia programowe „ Trzymaj Formę ”: 1) Wystawa plakatów: piramida zdrowia, aktywny wypoczynek. 2) Pokaz z zakresu aktywności fizycznej. W prezentacji dorobku wzięły udział szkoły: Szkoła Podstawowa nr 3 Szkoła Podstawowa nr 4 Szkoła Podstawowa w Tyrowie Gimnazjum w Durągu. Szkolny Ośrodek Wychowawczy w Ostródzie. Bursa Szkolna w Ostródzie.

7 Udział pracownika w podsumowaniu programu „Trzymaj Formę” w Szkole Podstawowej nr 2 w Ostródzie. Uczniowie brali udział w konkurencjach sportowych. Degustacja sałatek i ciast. Wystawa prac plastycznych. Prezentacja kompozycji warzywno- owocowych. Rozdanie nagród i dyplomów. Udział pracownika w podsumowaniu programu „Trzymaj Formę” w Gimnazjum nr 1w Ostródzie. Wystawa prac plastycznych. Pokaz tańca. Konkurs z zakresu zdrowego odżywiania, Rozpoznawanie smaku warzyw i owoców. Recytacja wierszy o zdrowym stylu życia. Wręczanie nagród i dyplomów.

8 Formy wykorzystywane podczas realizacji programu. Wystawy i konkursy prac plastycznych.

9 Na 11 szkół realizujących program prace plastyczne wykonywało 9 placówek Prace realizowane pod tytułem: piramida zdrowia, reklama wskazanej żywności, zdrowy styl życia, trzymaj formę.

10 Przygotowywanie sałatek, kanapek.

11 Degustacja potraw przygotowanych przez uczniów była realizowana w 4 szkołach: Dietetyczne potrawy, Kiermasz sałatek owocowych i warzywnych, Przygotowanie kanapek, Sporządzanie soków.

12 Aktywność fizyczna.

13 Aktywność fizyczna w ramach programu realizowana była w 8 szkołach: testy sprawności fizycznej konkurencje sportowe pokazy akrobatyczne ćwiczenia gimnastyczne ogólnorozwojowe pokazy tańca aerobik.

14 W ramach programu były realizowane również: wykonywanie prezentacji multimedialnych, tabele związków chemicznych w żywności, układanie jadłospisów, piosenki o zdrowym stylu życia, gazetki szkolne na tablicach oraz w gazetkach szkolnych, uczniowie tworzyli scenariusze edukacyjne i pomoce dydaktyczne, które prezentowali innym klasom na godzinach wychowawczych, piramidy zdrowia z produktów żywnościowych, fraszki o zdrowiu, kompozycje z warzyw i owoców, album o chorobach: bulimia i anoreksja, mierzenie tętna przed i po wysiłku.

15 W realizacji programu „ Trzymaj Formę ” w powiecie ostródzkim wzięło udział 11 szkół: 4 szkoły podstawowe 7 szkół gimnazjalnych. W realizację programu byli zaangażowani: 54 nauczycieli w tym najwięcej nauczycieli wychowania fizycznego i biologii; 5 pielęgniarek środowiska szkolnego; 6 kucharek; 4 pedagogów szkolnych; intendentki, bibliotekarze, opiekunowie świetlicy, opiekunowie samorządu szkolnego.

16 Uczestnicy programu : 1682 uczniów szkół gimnazjalnych, 320 uczniów szkół podstawowych, 922 rodziców. W szkołach odbyły się łącznie 26 spotkań z rodzicami.

17 W 4 szkołach opracowano własny projekt edukacyjny: „Czy wiesz co jesz- trzymaj formę” „Trzymaj Formę- żywienie człowiek” „ Trzymaj formę- żyj zdrowo myśl o przyszłości” „Z „dwójką” trzymam formę”.

18 Cel projektu: 1)Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. 2)Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka. 3) Kształtowanie zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną. 4)Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych.

19 r. Ostróda


Pobierz ppt "Podsumowanie II edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” w powiecie ostródzkim. Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba."

Podobne prezentacje


Reklamy Google