Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KIERUNKI ROZWOJU TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH W NOWEJ PERSPEKTYWIE FINANSOWEJ GDZIE JESTEŚMY? DOKĄD ZMIERZAMY? A CZEGO OCZEKUJĄ KONSUMENCI ? Kielce,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KIERUNKI ROZWOJU TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH W NOWEJ PERSPEKTYWIE FINANSOWEJ GDZIE JESTEŚMY? DOKĄD ZMIERZAMY? A CZEGO OCZEKUJĄ KONSUMENCI ? Kielce,"— Zapis prezentacji:

1 KIERUNKI ROZWOJU TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH W NOWEJ PERSPEKTYWIE FINANSOWEJ GDZIE JESTEŚMY? DOKĄD ZMIERZAMY? A CZEGO OCZEKUJĄ KONSUMENCI ? Kielce, 11 kwiecień 2014 r.

2 AGENDA PREZENTACJI Status quo, czyli gdzie jesteśmy? -turystyka na obszarach wiejskich w świetle wykorzystanych funduszy UE w latach Czego oczekują goście, czyli dokąd powinniśmy zmierzać? - kierunki rozwoju turystyki na obszarach wiejskich w latach w świetle prognozowanych trendów konsumenckich i społecznych

3 Status quo, czyli gdzie jesteśmy? -turystyka na obszarach wiejskich w świetle wykorzystanych funduszy UE w latach (wybrane elementy)

4 POCZĄTKI – LATA 90-TE Program PHARE-TOURIN ( ). –powołanie menadżera marki turystyki wiejskiej, którego zadaniem było wsparcie tworzenia markowych produktów, –wdrożenie Strategii szkoleniowej turystyki wiejskiej, –powołanie organizacji wspomagającej i koordynującej działalność organizatorów turystyki wiejskiej, –opracowanie i wdrożenie systemu oceny wiejskiej bazy noclegowej i przygotowano usługodawców do działania w UE. Działania prowadzone w ciągu lat dziewięćdziesiątych koncentrowały się w trzech zasadniczych obszarach: badanie potencjału polskich obszarów wiejskich w zakresie rozwoju turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki; opracowanie podstaw tworzenia oferty produktowej turystyki wiejskiej; integracja i instytucjonalizacja środowisk związanych z turystyką wiejską. Źródło: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich – Raport końcowy, AGROTEC Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012

5 FUNDUSZE PRZEDAKCESYJNE I AKCESYJNE FUNDUSZEPROGRAMSCHEMAT/DZIAŁANIE WSPARCIE WG BADANIA ARMIR PrzedakcesyjneSAPARDSchemat 4.1 Usługi turystyczne (w tym agroturystyka) 2074 projekty Akcesyjne SPO Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich Działanie 2.4 – kategoria Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich Agroturystyka Działanie 2.4 – kategoria Usługi związane z turystyką i wypoczynkiem PROW Działania 311 Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej (podjęcie/rozwój działalności w zakresie usług turyst. oraz związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem) 398 projektów Działanie 312 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw (inwestycje związanych z tworzeniem lub rozwojem mikroprzedsiębiorstw działających w zakresie usług turyst. oraz związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem) Działanie Odnowa i rozwój wsi (inwestycje dot. budowy/rozwoju infrastruktury turystycznej, paraturystycznej, społeczno-kulturalnej, a także kultywowania tradycji społeczności lokalnych i tradycyjnych zawodów) Działanie 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju, wg działań 311, 312 i oraz w zakresie małych projektów (rozwój agroturystyki i turystyki na obszarach wiejskich, w tym: utworzenie lub zmodernizowanie elektronicznej bazy informacji turystycznej oraz stron www, przygotowania i wydania folderów i innych publikacji informacyjnych, oznaczenia obiektów ważnych lub charakterystycznych dla obszaru objętego lokalną strategią działania; wsparcie organizacji; organizacja szkoleń i przedsięwzięć o charakterze edukacyjnym, zachowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego i historycznego, promocja dziedzictwa kulturowego, historycznego i przyrodniczego (w tym organizacja imprez), budowa/odbudowa małej infrastruktury turystycznej) Źródło: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich – Raport końcowy, AGROTEC Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012 oraz Ekspertyza w zakresie potencjału produktów turystyki wiejskiej w Polsce i ich konkurencyjności na regionalnym, krajowym i zagranicznym rynku usług, PART, Warszawa, listopad 2012

6 RODZAJE PROJEKTÓW FINANSOWANYCH Z UE Wg badania ARiMR z 2012 r. uwzględniającego - PROW , SPO Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego, SAPARD Na podstawie: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich – Raport końcowy, AGROTEC Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012

7 PROJEKTY REALIZOWANE W RAMACH PROW RokDziałaniaRealizacja , 312, 313, 322, 323, 413 Brak naboru Brak zrealizowanych projektów o charakterze turystycznych 312, 313, 322, 323, 413 Brak naboru Operacje dot. usług turystycznych oraz usług związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 4,2% 312 Operacje dot. inwestycji związanych z tworzeniem lub rozwojem mikroprzedsiębiorstw działających w sektorze usług turystycznych oraz związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 27 (5,6%) 313, 322, 323Operacje w zakresie zaspokajania potrzeb społecznych w zakresie turystyki – 409 (16%) 413W okresie sprawozdawczym nie została zawarta żadna umowa Operacje dot. usług turystycznych oraz usług związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 253 (8,9%) 312 Operacje dot. inwestycji związanych z tworzeniem lub rozwojem mikroprzedsiębiorstw działających w sektorze usług turystycznych oraz związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 206 (8,6%) 313, 322, 323Operacje w zakresie zaspokajanie potrzeb społecznych w zakresie turystyki – 200 (19,65%) 413 Małe projekty budowa, odbudowy lub oznakowania małej infrastruktury turystycznej – 276 (11,5%) utworzenie/zmodernizowanie bazy informacji turystycznej oraz stron www, przygotowania i wydania publikacji – 180 (7,5%) Zachowanie, odtworzenie, zabezpieczenie lub oznakowanie cennego dziedzictwa krajobrazowego i przyrodniczego – 14 (0,58%) Operacje dot. usług turystycznych oraz usług związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 15 (21%) Operacje dot. inwestycji związanych z tworzeniem lub rozwojem mikroprzedsiębiorstw działających w sektorze usług turystycznych oraz związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 11 (18,6%) , 322, 323Operacje w zakresie zaspokajanie potrzeb społecznych w zakresie turystyki – 244 (24,5%) Na podstawie: Ekspertyza w zakresie potencjału produktów turystyki wiejskiej w Polsce i ich konkurencyjności na regionalnym, krajowym i zagranicznym rynku usług, PART, Warszawa, listopad 2012

8 PROJEKTY REALIZOWANE W RAMACH PROW Operacje dot. usług turystycznych oraz usług związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 516 (8%) 312 Operacje dot. inwestycji związanych z tworzeniem lub rozwojem mikroprzedsiębiorstw działających w sektorze usług turystycznych oraz związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 456 (7,5%) 313, 322, 323Operacje w zakresie zaspokajanie potrzeb społecznych w zakresie turystyki – 436 (17%) 413 Małe projekty budowy, odbudowy lub oznakowania małej infrastruktury turystycznej – 993 (14%) utworzenia / zmodernizowania bazy informacji turystycznej oraz stron www, przygotowania i wydania publikacji – 533 (7,6%) zachowania, odtworzenia, zabezpieczenia lub oznakowania cennego dziedzictwa krajobrazowego i przyrodniczego – 40 (0,6%) Operacje dot. usług turystycznych oraz usług związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 59 (17,6%) Operacje dot. inwestycji związanych z tworzeniem lub rozwojem mikroprzedsiębiorstw działających w sektorze usług turystycznych oraz związanych ze sportem, rekreacją i wypoczynkiem – 41 (18,6%) , 322, 323 Operacje w zakresie zaspokajanie potrzeb społecznych w zakresie turystyki – 663 (26,8%) Na podstawie: Ekspertyza w zakresie potencjału produktów turystyki wiejskiej w Polsce i ich konkurencyjności na regionalnym, krajowym i zagranicznym rynku usług, PART, Warszawa, listopad 2012

9 RODZAJE PROJEKTÓW FINANSOWANYCH Z UE - KONKLUZJE Dofinansowane były przede wszystkim PODSTAWOWE FUNKCJE KWATER, CZYLI OFERTA NOCLEGU I WYŻYWIENIA. Poza zakupem SPRZĘTU REKREACYJNO-TURYSTYCZNEGO nie wystąpiły znaczące odsetki inwestycji w poszerzenie oferty czy rozwój instrumentów promocji. W ramach projektów finansowanych z PROW istniała względna równowaga pomiędzy wspieraniem inwestycji infrastrukturalnych a rozwojem przedsiębiorczości MAŁO BYŁO ZREALIZOWANYCH PROJEKTÓW MIĘKKICH, które – z uwagi na specyfikę polskiej wsi – wydają się być niezwykle potrzebne, także z punktu widzenia komercjalizacji oferty turystyki wiejskiej. Na podstawie: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich – Raport końcowy, AGROTEC Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012 oraz Ekspertyza w zakresie potencjału produktów turystyki wiejskiej w Polsce i ich konkurencyjności na regionalnym, krajowym i zagranicznym rynku usług, PART, Warszawa, listopad 2012

10 WYKORZYSTANIE FUNDUSZY UNIJNYCH PRZEZ RESPONDENTÓW KORZYSTAJĄCYCH ZE WSPARCIA Źródło: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, prezentacja wyników badania, Agrotec Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012 Znaczna część respondentów nie korzystała z żadnej formy wsparcia unijnego Ze wsparcia unijnego skorzystało w różnej formie 18% respondentów 80% respondentów nie korzystało z żadnej formy wsparcia unijnego. W grupie korzystających ze wsparcia najwięcej respondentów zadeklarowało korzystanie ze wsparcia PROW ,5%.

11 OCENA SKUTECZNOŚCI, TRWAŁOŚCI I EFEKTYWNOŚCI DZIAŁAŃ INTERWENCYJNYCH PAŃSTWA W ZAKRESIE ROZWOJU TURYSTYKI WIEJSKIEJ, W TYM AGROTURYSTYKI, WSPÓŁFINANSOWANYCH M.IN. ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ Podstawowym wyzwaniem systemu instytucjonalnego wsparcia turystyki wiejskiej jest dotarcie do licznej grupy kwaterodawców biernych. Dotyczy to zarówno dotarcia z informacją o możliwościach korzystania z funduszy unijnych, jak i podejmowanie działań służących aktywizacji tej grupy, co oznacza przede wszystkim budowę kapitału społecznego i zmianę postaw z adaptacyjnych i obronnych na aktywne i otwarte na różnorodne relacje z innymi jednostkami i instytucjami. Można uznać za zaspokojone w znacznym stopniu potrzeby wsparcia dla rozwoju infrastruktury, w tym bazy noclegowej. Nie idzie za tym nadal ciekawa i zróżnicowana lokalnie oferta produktowa. Występują również niedostatki w sieciowaniu produktów, jak i zjawiska braku kooperacji na poziomie lokalnym. Źródło: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, prezentacja wyników badania, Agrotec Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012

12 ZAKRES USŁUG (POZA NOCLEGAMI) ŚWIADCZONYCH PRZEZ KWATERODAWCÓW W RAMACH TURYSTYKI WIEJSKIEJ Źródło: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, prezentacja wyników badania, Agrotec Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012

13 PLANOWANE PRZYSZŁE PROJEKTY Wg respondentów planowane projekty nadal dotyczyć będą przede wszystkim celów indywidualnych Największy odsetek badanych deklaruje plany inwestycyjne związane z podnoszeniem standardu usług noclegowych (58,9%) oraz rozwojem infrastruktury rekreacyjnej (55,3%) Jako ważne cele wskazywane są: generalne poszerzenie zakresu usług (44,8%), podjęcie/rozszerzenie działań promocyjnych (39,5%) korespondujące z tym założenie strony internetowej (28,5%). Źródło: Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, prezentacja wyników badania, Agrotec Polska Sp. z o.o. & Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, wrzesień 2012

14 Czego oczekują goście, czyli dokąd powinniśmy zmierzać? - kierunki rozwoju turystyki na obszarach wiejskich w latach w świetle prognozowanych trendów konsumenckich i społecznych

15 TRENDY – KONSTATACJE PODSTAWOWE Wzrost przychodów gospodarstw domowych, wydłużanie czasu wolnego i wydłużanie życia, poprawa warunków zdrowotnych społeczeństw i obniżanie wieku emerytalnego, a po stronie podaży - wzrost liczby miejsc recepcyjnych, ułatwienia w zakresie przekraczania granic, rewolucja informatyczna oraz stały rozwój transportu. kurczenie się świata i włączenie do ruchu turystycznego praktycznie wszystkich grup dochodowych Epoka konsumpcji - kluczową postacią jest konsument i jego oczekiwania. Turystyka ulega trendom występującym po stronie popytu i powinna im odpowiadać poprzez właściwy sposób organizacji podaży. prosumeryzm (współtworzenie i konsumowanie produktu) i turystyka doświadczeń Oczekiwania konsumenta intensyfikacja ilości i jakości doznań, poszukiwanie nowych doznań poczucie wpływu na kształt i jakość oferty turystycznej możliwość łączenia czasu pracy i wypoczynku. Na podstawie: Strategia rozwoju turystyki województwa mazowieckiego na lata , Warszawa, 2014

16 TRENDY SPOŁECZNE Potrzeba współautorstwa wzrost popytu na oferty i produkty półotwarte i otwarte, które nabywca-turysta może w znacznym stopniu kształtować według własnego gustu i potrzeb Wspólnoty nowego typu obok tradycyjnych produktów typu odkrywaj swoje korzenie czy wypoczywaj wśród ludzi twojej klasy, pojawią się znacznie liczniejsze, niż dotychczas produkty turystyczne adresowane do wspólnot stylu życia i wspólnot tożsamości z wyboru Na podstawie: Strategia rozwoju turystyki województwa mazowieckiego na lata , Warszawa, 2014

17 TRENDY KONSUMENCKIE Poszukiwanie ofert unikatowych – poszukiwanie produktów, które stanowią nadrzędny, unikatowy powód przyjazdu do danego obszaru/gospodarstwa (podaż pierwotna), malejące znaczenie wtórnych przyczyn wyjazdu związanych z organizacją podróży Poszukiwanie maksymalnych korzyści z wyjazdu - oferta różniąca się od innych. Dotyczy to produktu turystycznego w ujęciu szerokim, nie chodzi jedynie o nocleg i wyżywienia, ale o sumę wrażeń i doświadczeń Przeobrażenia konsumpcji – czynniki demograficzne i społeczne: –starzenie się społeczeństw i związana z tym większa ilość aktywnych seniorów; –malejąca średnia liczba osób w gospodarstwach domowych, większa siła nabywcza; –zakładanie rodziny w coraz późniejszym okresie życia, wzrost liczby osób samotnych i bezdzietnych; –dziecko w centrum zainteresowania rodziny; –wzrost liczby kobiet pracujących zawodowo; –wzrost ilości czasu wolnego (płatne urlopy, rosnąca liczba dni ustawowo wolnych od pracy); –znacząca poprawa świadomości zdrowotnej, zwrot w kierunku zdrowego trybu życia; –wielokulturowość i transkulturowość; –rosnący poziom wykształcenia i wzrost odsetka osób wykształconych; –przywiązywanie wagi do rozwoju osobistego i ofert, które go umożliwiają; –wzrost znaczenia wiedzy, dostępu do informacji, ale też coraz szybsza dezaktualizacja wiedzy; –profesjonalizacja hobby, gotowość ponoszenia coraz większych kosztów na swoje hobby; –komputeryzacja oraz rozwój i powszechne zastosowanie systemów informatycznych; –rozwój telekomunikacji, w tym telefonii komórkowej, Internetu, lokalizacji GPS itp.; –wpływ internetu i mediów społecznościowych na konsumentów i ich zakupy. Na podstawie: Strategia rozwoju turystyki województwa mazowieckiego na lata , Warszawa, 2014

18 TRENDY KONSUMENCKIE Turystyka zrównoważona – dobór najmniej szkodliwych środków transportu, wybór określonych form zakwaterowania, usługodawców wdrażających programy CSR, deklarujących działania na rzecz ochrony środowiska, szacunek i partnerstwo w kontaktach z miejscową ludnością, przygotowanie się do spotkania z odwiedzanym regionem, życie według wzorów społeczności lokalnej i oczekiwanie stworzenia takich możliwości od organizatora wyjazdu lub gospodarzy regionu, slow life, slow food. Turystyka doznań i doświadczeń - 3 E - ang. entertainment, excitement, education – rozrywka, ekscytacja, nauka) i poszukiwanie oferty turystycznej nawiązującej do czterech form doświadczeń: rozrywka, edukacja, ucieczka od codzienności i estetyka. Nastawienie na przeżywanie i emocje. Produkty typu ACE (ang. adventure, culture, ecology – przygoda, kultura, ekologia) i ASI (Activities&Special Interests – aktywność + specjalne zainteresowania). Kryteria wyboru: rozwijanie zainteresowań, poznawanie odmiennych kultur, wyzwania, chęć przeżycia ekscytującej przygody, przełamania rutyny i monotonii codziennego życia. Turystyka rozwoju osobistego i inwestowania w siebie – trend rozwoju osobistego, nieustannego poszerzania wiedzy i maksymalizacji doświadczeń na jednostkę czasu, urlop jako inwestycję w rozwój duchowy lub fizyczny. Na podstawie: Strategia rozwoju turystyki województwa mazowieckiego na lata , Warszawa, 2014

19 TRENDY KONSUMENCKIE Nowe technologie i media – komputery, urządzenia telekomunikacyjne, technologie Web 2.0, nowe media i portale społecznościowe Zmiana sposobów komunikacji, informacji i promocji – zapewnienie szybkiego dostępu do informacji – inwestycje w portale informacyjne i rezerwacyjne Stworzenie możliwości konstruowania własnych pakietów w domu tj. zapewnienie dostępu on-line do stale aktualizowanej i przystępnie sformułowanej oferty usług cząstkowych obszaru/miejsca, obejmującej wszystkie elementy składowe szeroko rozumianego produktu turystycznego: począwszy od łatwo dostępnej informacji o atrakcjach i usługach turystycznych regionu, poprzez dogodny i punktualny transport, możliwość samodzielnej rezerwacji miejsca zakwaterowania, usług gastronomicznych i innych warunków bytowych, po atrakcje stanowiące właściwy powód przyjazdu – rdzeń produktu oraz możliwość zapisu wspomnień i oceny doznań, najlepiej przy wsparciu nowoczesnych technologii i portali umożliwiających dzielenie się doświadczeniami i emocjami (zamieszczanie zdjęć, opinii, polecanie usług i obiektów, sugerowanie możliwości rozwoju oferty) Dostępność informacji na najnowszych urządzeniach mobilnych – smartfonach i tabletach

20 I CO Z TEGO WYNIKA?

21 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Zdiagnozowanie oczekiwań konsumentów w odniesieniu do turystyki na obszarach wiejskich Koncentracja na produkcie odpowiadającym na trendy Wdrożenie standardów jakości obiektów, produktów i usług Popularyzacja nowych form komunikacji i promocji Koncentracja na promocji produktowej Stymulowanie współpracy oraz tworzenie partnerstw Wydobycie potencjału tkwiącego w ludziach, aktywizacja partnerów

22 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Zdiagnozowanie konsumentów i ich oczekiwań w odniesieniu do turystyki na obszarach wiejskich Prowadzenie badań ruchu turystycznego: potencjał rynków emisyjnych, cechy demograficzn-społeczne i styl życia konsumentów, poszukiwane korzyści, kryteria wyboru produktów turystycznych, sposoby zakupu oferty, sposoby pozyskiwania informacji przez turystów- skuteczność metod promocji i komunikacji, satysfakcja z zakupów etc. Dystrybucja i wykorzystywanie danych z badań do kreacji oferty turystycznej (również baza do opracowywania projektów)

23 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Koncentracja na produkcie Produkt, ale jaki? Atrakcyjny, innowacyjny, kompleksowy? – czyli….? Otwarty lub półotwarty, umożliwiający jego współtworzenie przez gościa Ukierunkowany na potrzeby wspólnot nowego typu Unikatowy – bazujący na potencjałach lokalnych, odwołujący się do głównego motywu podróżowania Maksymalizujący korzyści – potencjalne korzyści z zakupu produktu będą większe niż te, na które może liczyć turysta w miejscu stałego zamieszkania. Produkt musi kreować w turyście subiektywne przeświadczenie, że pula łącznych korzyści dostępnych w danym miejscu przekroczy te, które dostępne są w innych miejscowościach. Odpowiadający na przeobrażenia wzorców konsumpcji – m.in. specjalizacja w zależności od docelowego segmentu odbiorcy – dla seniorów, dla rodzin z dziećmi, dla singli, dla hobbystów, holistyczny dla amatorów rozwoju osobistego Zrównoważony - Slow life, slow food, umożliwiający kontakt ze społecznością lokalną, eko, zdrowy, umożliwiający celebrowanie doświadczeń, nietypowe pamiątki, rejestracja zdarzeń Odwołujący się do doznań i emocji – produkty typu 3E (entertainment, excitement, education), produkty typu ACE (adventure, culture, ecology) i ASI (Activities&Special Interests)

24 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Wdrożenie standardów jakości – podejście systemowe Konieczność standaryzacji obiektów, produktów i usług Upowszechnienie kryteriów i zasad Przekonanie kwaterodawców, oferentów produktów i usług do uczestniczenia w systemie – opracowanie koszyka korzyści Promocja standaryzacji

25 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Popularyzacja nowych form komunikacji i promocji Promocja wśród usługodawców wykorzystania mediów społecznościowych oraz innych interaktywnych form komunikacji internetowej (np. systemy rezerwacji miejsc) jako instrumentów promocji realizowanej tak indywidualnie, jak i grupowo. Przygotowanie aplikacji na urządzenia mobilne (tablet, smartfone) – możliwości wyszukiwania i rezerwacji Zapewnienie dostępu on-line do stale aktualizowanej i przystępnie sformułowanej oferty usług cząstkowych, obejmującej wszystkie elementy składowe szeroko rozumianego produktu turystycznego

26 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Koncentracja na promocji produktowej Promocja produktów turystycznych dostępnych na obszarach wiejskich Promocja konkretnych ofert sprzedażowych łącznie z podaniem możliwego miejsca zakupu Współpraca na linii dostawcy pojedynczych produktów i usług – sprzedawcy – wspólna promocja Kompatybilność przekazu – promocja wizerunkowa – promocja produktowa Wykorzystanie narzędzi społecznościowych – wspólne tworzenie komunikatów

27 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Stymulowanie współpracy oraz tworzenie partnerstw Klastry jako forma współdziałania w działalności turystycznej na obszarach wiejskich Inne formy współpracy Wspieranie animatorów współpracy i partnerstw Poszukiwanie rdzeni współpracy – produkty, usługi, obszary Prezentacja dobrych praktyk – przede wszystkim korzyści dla partnerów współpracujących Premiowanie projektów składanych i realizowanych we współpracy Edukacja w zakresie współpracy pomiędzy dostawcami pojedynczych usług a sprzedawcami oferty – twórcami pakietów

28 GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁAŃ W TURYSTYCE WIEJSKIEJ W LATACH Wydobycie potencjału tkwiącego w ludziach, aktywizacja partnerów Działania informacyjne i szkoleniowe skierowane do kwaterodawców dotyczące potrzeby poszerzania oferty zgodnie z oczekiwaniami turystów (np. wyposażenie w sprzęt sportowy czy sprzęt pływający, możliwość zakupu produktów regionalnych) oraz nowych nurtów zachodzących z turystyce wiejskiej (ekoturystyka, turystyka rehabilitacyjna czy zdrowotna, turystyka związana z zielarstwem, integrowanie produktów turystycznych, itp.). Promowanie wśród kwaterodawców specjalizacji (poszukiwania wyróżników), budowania produktów turystycznych dostosowanych do potrzeb konkretnego segmentu rynku, kreowania atrakcji, poszerzenia różnych możliwości zagospodarowania czasu podczas pobytu i pakietowania usług Prezentacja dobrych praktyk Upowszechnienie analiz, ekspertyz, statystyk oraz innych dokumentów W TURYSTYCE CZŁOWIEK I JEGO POTENCJAŁ SĄ KLUCZOWYMI CZYNNIKAMI SUKCESU

29 Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "KIERUNKI ROZWOJU TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH W NOWEJ PERSPEKTYWIE FINANSOWEJ GDZIE JESTEŚMY? DOKĄD ZMIERZAMY? A CZEGO OCZEKUJĄ KONSUMENCI ? Kielce,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google