Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Racjonalne Odżywianie Monika Fink Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Bolesławcu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Racjonalne Odżywianie Monika Fink Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Bolesławcu."— Zapis prezentacji:

1 Racjonalne Odżywianie Monika Fink Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Bolesławcu

2 Racjonalne Odżywianie Zbilansowana dieta ( prawidłowe odżywianie) to dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej Ilości, przy uwzględnieniu liczby posiłków i ich rozłożeniu w ciągu dnia oraz przy uwzględnieniu wieku płci i aktywności fizycznej.

3 Racjonalne odżywianie Składniki Odżywcze to składniki niezbędne do odżywiania naszego organizmu takie jak białko węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne. Nie istnieje produkt spożywczy, który zwierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, niezbędnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na zbilansowanie odpowiedniej diety.

4 Piramida zdrowego odżywiania

5 Produkty zbożowe w każdym posiłku w ciągu dnia urozmaicone rodzaje – ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony

6 Warzywa i owoce Warzywa - bez ograniczeń (surowe lub gotowane na parze) Owoce razy dziennie są bardziej kaloryczne, większość dostarcza sporej ilości cukrów prostych

7 Mleko i produkty mleczne Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Bardzo korzystne jest spożywanie obok mleka fermentowanych napojów mlecznych (jogurty, kefiry) i serów twarogowych.

8 Mięso, ryby, jaja Źródło: Łatwo przyswajalnego żelaza Pełnowartościowego białka Witamin z grupy B (B12, B6, PP)

9 Ryby Zaleca się spożywanie ryb, szczególnie morskich 2-3 razy w tygodniu, zamiast mięsa. Ryby zawierają witaminy, mikroelementy, są źródłem białka, ale przede wszystkim zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które korzystnie wpływają na krzepnięcie krwi i poziom lipidów w surowicy a tym samym wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.

10 Woda Wodę przyjmuje się w postaci: różnych płynów (zalecana ilość to ok. 1,5 l/dobę) oraz wraz z żywnością – wiele produktów ją zawiera, głównie owoce i warzywa (średnio do 0,7 l/dobę). Woda, soki naturalne - TAK gazowane, kolorowe napoje - NIE

11 Rozkład posiłków w ciągu dnia

12 Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane i zróżnicowane (dostarczać 4 spośród 5 podstawowych grup produktów tworzących piramidę zdrowego żywienia)

13 ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo 3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii 4. Spożywaj codziennie, co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem, a częściowo także serem 5. Mięso spożywaj z umiarem

14 ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA c.d. 6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol 8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 9. Ograniczaj spożycie soli 10. Unikaj alkoholu

15 DZIECIĘCE SMAKOŁYKI

16 PARÓWKI Uwielbiane przez dzieci Co zawierają? mniej niż połowa składu - Mięso - zwykle gorszej jakości, przeważnie klasy II i III. reszta- mąka, przyprawy, sól, glutaminian sodu, fosforany Parówki zawierają nawet 40 % tłuszczu

17 Paluszki rybne Ryby - mniej niż 50% reszta- panierka - bułka, często z dodatkiem szkodliwych utwardzonych tłuszczów Często nie wiemy z jakich ryb zrobiono paluszki rybne ( bogate w kwasy omega -3 są ryby morskie, z lądowych tylko pstrąg)

18 Coca cola – pepsi Co zawiera? Cukier !- w szklance aż 5 łyżeczek barwniki, regulatory kwasowości, aromaty, kofeina, kwasy fosforanowe, Silnie zakwasza organizm

19 Krem czekoladowy Głównym składnikiem Nutelli i innych takich produktów nie są orzechy ani czekolada tylko – cukier i tłuszcz Należy uważnie czytać etykietę ! - podana jest zawartość kakao, orzechów oraz ważne - by nie było tam tłuszczów utwardzonych (powodują min, otyłość, choroby serca)

20 Żelki Co zawierają? Woda + cukier żelatyna (lub pektyna) barwniki aromaty (naturalne lub sztuczne) Niektórzy producenci dodają soki owocowe (jest ich około 3%) Żelki należy traktować jak słodycze – nie jak źródło witamin

21 Jogurty i serki Jogurty- dużo wapnia białko, bakterie kwasu mlekowego, jogurty i serki owocowe – dużo cukru oraz mogą zawierać: barwniki, aromaty, konserwanty Jogurt truskawkowy ? = ? jogurt o smaku truskawkowym

22 Frytki Ulubione warzywo większości maluchów Ziemniaki zawierają dużo soli, tłuszczu Ważne by tłuszcz do smażenia nie był używany wielokrotnie ! Szkodliwe związki: nadtlenki, aldehydy, akryloamidy,

23 Płatki śniadaniowe Czekoladowe kuleczki, miodowe kółeczka różnią się od płatków owsianych i płatków typu musli Dodano do nich: witaminy ( w procesie przetwarzania zostały usunięte), cukier, sól, środki spulchniające, zapachowe, fosforany (wypłukują wapń) Przemysłowe płatki nie są produkowane z pełnego ziarna - grys Im krótsza droga żywności z pola na stół tym jest zdrowsza

24 nieprawidłowe odżywianie Choroby Układu krążenia Otyłość Nowotwory Cukrzyca Obniżenie odporności

25 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Racjonalne Odżywianie Monika Fink Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Bolesławcu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google