Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? Skaryszew 5 grudzień 2013r PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness ORGANIZATOR : LGD,, WSPÓLNY TRAKT.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? Skaryszew 5 grudzień 2013r PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness ORGANIZATOR : LGD,, WSPÓLNY TRAKT."— Zapis prezentacji:

1 WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? Skaryszew 5 grudzień 2013r PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness ORGANIZATOR : LGD,, WSPÓLNY TRAKT

2 Dlaczego tak ważne jest, abyśmy rozumieli znaczenie odżywiania?

3 WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE Polskie statystyki 180 tys/rok umiera na choroby sercowo-naczyniowe (493 dziennie) 70 tys/rok umiera na nowotwory (192 dziennie) 2 mln choruje na cukrzycę 10 mln ma alergie (25%) 65% mieszkańców Polski ma nadwagę w tym 43% ma otyłość 75% polskich mężczyzn ma nadwagę lub otyłość 50% Polek ma nadwagę lub otyłość ilość Polaków z nadwagą i otyłością rośnie o ponad 2% rocznie

4 WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE Polskie statystyki Na choroby układu krążenia umiera 250 Polek dziennie (ponad 91 tys/rok) Dziesięć razy więcej kobiet dotkniętych jest chorobą wieńcową i udarem mózgu niż rakiem piersi! ¼ kobiet umierających na serce nie ukończyła 55. roku życia 1 mln osób rocznie hospitalizowanych jest z powodu chorób układu krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca), stanowi to 44% wszystkich hospitalizacji. Prawie wszyscy cierpimy z powodu przewlekłego zmęczenia!

5 Co się zmieniło od czasu kiedy pojawił się problem nadwagi i związanych z nią chorób?

6 99% czasu istnienia na Ziemi jako gatunku, człowiek był myśliwym, zbieraczem i rolnikiem Przez miliony lat ewolucji człowiek wykształcił takie nawyki odżywiania, które pomagały mu przeżyć. Aby przeżyć, trzeba było zużywać dużo kalorii na znalezienie małokalorycznej żywności.. Wcześniej: dużo kalorii oznaczało przeżycie. Ludzie przywykli szukać kalorii i dlatego trudno nam dzisiaj walczyć z tym instynktownym zachowaniem. Dzisiaj: dużo kalorii zamieniło się w problem. Wielkie Wyzwanie na Odchudzanie

7 Wcześniej Aktywność fizyczna Spożycie żywności kg żywności na roku Aktywność fizyczna Spożycie żywności kg żywności na rok Dzisiaj Wartość odżywcza КаlorycznośćBilans wodny Bilans odżywianiaRZECZYWISTOŚĆ kCal NORMA kCal Wg. danych IŻiŻ

8 W ciągu ostatnich 20 lat styl życia diametralnie się zmienił: Jemy dużo więcej i dużo mniej się ruszamy.

9 Zwiększenie porcji

10 Producenci żywności proponują nam swoje produkty w nadmiarze. Przy tej ogromnej ilości i różnej jakości żywności praktycznie niemożliwe jest dokonanie właściwego wyboru. Staliśmy się ofiarami polityki reklamowej producentów i własnej niewiedzy.

11

12 Efekt: nadwaga i choroby

13 Główne czynniki wpływające na nasze zdrowie 1. geny 3. Stresy 2. Środowisko i gospodarka 4. ODŻYWIANIE

14 Zastanówmy się wspólnie, co dzisiaj wiemy o odżywianiu.

15 Mity о odżywianiu i odchudzaniu Spożywanie tłuszczów – główna przyczyna tycia 1.5% jogurt sprzyja tyciu bardziej niż jogurt o 0% zawartości tłuszczu Wszystkie kalorie w jednakowym stopniu sprzyjają tyciu W czasie diety powinno się jeść krakersy, chrupkie pieczywo np. ryżowe i marchew. Im mniej i rzadziej jesz tym więcej możesz schudnąć.

16 A więc, co wiemy o odżywianiu? Jak myślicie, na którym talerzu jest więcej kalorii i o ile?

17 Wartość energetyczna

18 Uwaga! Prawidłowa odpowiedź...

19 1100 kCal400 kcal Wartość energetyczna

20 Drugi przykład

21 Wartość energetyczna

22 600 kCal 300 kCal Wartość energetyczna

23 Jeszcze jeden przykład: Wybór jedzenia

24 Produkt kCal tłuszcz białko węgl. zł Kiełbaski z frytkami % 14% 23% 15,00 Indyk w warzywach % 55% 12% 18,00

25 I ostatni przykład

26 Zawartość tłuszczu w produktach (g tłuszczu w 200 g produktu) Gotowane Pure pieczone frytki krokiety placki chipsy Zgadnijcie, które z tych ziemniaków są najbardziej tłuste

27 gotowane – 0.2 pure - 3 pieczone - 16 frytki - 30 krokiety - 36 placki - 40 chipsy - 78

28 Wniosek: nigdy nie dokładnie wiemy co jemy

29 Kontrolne ważenie i pomiary obwodów pomagają profesjonalnie prowadzić odchudzanie i zmianę indeksu masy ciała.

30 Przeprowadzamy konsultację Bilans Formy, w ramach którego określimy podstawowe parametry Twojego organizmu wzrost, początkowa waga i obwody indeks masy ciała ( BMI) skład ciała ( % tłuszczu, mięśni szkieletowych) poziom wisceralnej ( brzusznej) tkanki tłuszczowej zapotrzebowanie na białko zapotrzebowanie kaloryczne w spoczynku (BMR metabolizm spoczynkowy) samopoczucie – kilka podstawowych parametrów Celem naszego programu – poprawić wszystkie parametry!!

31 Nasze przyrządy pomiarowe pomogą Ci śledzić własne postępy poparte faktami.

32 Co to jest białko i na ile jest ważne dla naszego zdrowia i obniżenia wagi.

33 Prawidłowe śniadanie.

34 Co pijemy. Woda, jej znaczenie dla zdrowia i kontroli wagi.

35 Nieosiągalne marzenie czyli czemu nie działają diety.

36 Rezultat: Choroby krajów rozwiniętych: Nadwaga, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe 4 st. łyżki cukru na 100 gr Puste kalorie Wysoki indeks glikemiczny Wszystkie produkty, które składają się przede wszystkim z prostych węglowodanów, niezależnie od tego czy są słodkie czy nie, zamieniają się w cukier.

37 Przemiana materii Optymalizacja przemiany materii dla intensywnego obniżenia wagi

38 Co spowalnia przemianę materii? Nadmiar prostych węglowodanów. Nadwaga: tkanka tłuszczowa ma zdecydowanie mniej intensywną przemianę materii niż mięsnie czy inne tkanki. Niedobór białka do regeneracji masy mięśniowej, która ma najszybszą przemianę materii. Niedobór witamin i minerałów, wchodzących w skład enzymów, przyspieszających rekacje Niedobór wody – wszystkie procesy przemiany materii zachodzą w środowisku wodnym Brak aktywności fizycznej A więc co robić, żeby optymalizować przemianę materii?

39 Złogi i samozatrucie organizmu. Jak pomóc organizmowi w oczyszczaniu?

40 Jak nie zgubić się w obfitości oferowanych nam produktów? Jak czytać etykiety? Bezpieczeństwo produktów Jak powinny wyglądać zdrowe produkty?

41 Jak robić zakupy?

42 Jedzenie poza domem: jak odwiedzać restauracje i nie tyć.

43 Aktywność fizyczna jest konieczna do spadku wagi, ale także do obniżenia stresu. Pozwala lepiej myśleć, poprawia nastrój i podnosi poziom energii. Dzięki niej łatwiej kontrolowac wagę, poziom cukru we krwi, przyspiesza przemianę materii, podtrzymuje zdrowie naczyń krwionośnych, kosci, mięsni. Aktywność fizyczna, energia i spadek wagi

44 Prawidłowe odżywianie a zdrowe serce

45 Własny system obronny organizmu. Wolne rodniki i antyoksydanty.

46 Kontrola wagi i dobre samopoczucie na całe życie

47 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? Skaryszew 5 grudzień 2013r PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness ORGANIZATOR : LGD,, WSPÓLNY TRAKT."

Podobne prezentacje


Reklamy Google