Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Choroby dietozależne Co nas czeka w przyszłości?.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Choroby dietozależne Co nas czeka w przyszłości?."— Zapis prezentacji:

1 Choroby dietozależne Co nas czeka w przyszłości?

2 Było tłuściutkie i słodkie, pycha! Czuję się wyśmienicie! Ale jak długo będzie trwało świetne samopoczucie i zdrowie? Gdy odżywiamy się niezdrowo, tuż pod naszym nosem zachodzą zmiany, które mogą się okazać zgubne w skutkach. Powoli w naszym organizmie dojrzewają różne choroby i choć często nie widzimy bezpośredniego związku z naszym sposobem odżywiania – są to właśnie choroby dietozależne… Jednak nie jesteśmy na straconej pozycji, możemy zapobiec chorobom, jeśli zmodyfikujemy nasz sposób żywienia. Wbrew pozorom nie będzie on mniej smaczny czy nudniejszy. Przeciwnie! Będzie kolorowo i ciekawie, a zarazem smacznie i zdrowo!

3 Plan prezentacji Co to są choroby dietozależne? Krótka charakterystyka chorób – definicja; – przyczyny; – skutki; – profilaktyka; Podsumowanie – PROFILAKTYKA!!!

4 Choroby dietozależne Otyłość Cukrzyca typu II Nadciśnienie tętnicze Choroby układu krążenia Osteoporoza Próchnica Nowotwory

5 Choroby dietozależne Najczęstsze przyczyny występowania chorób dietozależnych: dodatni bilans energetyczny diet; nadmierne spożycie cukru i soli; nadmiar białka w diecie; nadmiar tłuszczu w diecie oraz znaczny udział izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych; wolne rodniki; niedobór błonnika w diecie; niewłaściwa mikroflora jelitowa; nadmiar toksyn;

6 Otyłość i nadwaga - definicja Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka; ZAWSZE jest to efekt dodatniego bilansu energetycznego; Najczęściej metodą klasyfikowania otyłości i nadwagi jest wskaźnik masy ciała (Body Mass Index – BMI); BMI = masa ciała w kg/(wzrost w m) 2 [kg/m 2 ]; Otyłość można podzielić ze względu na miejsce odkładania się tkanki tłuszczowej: – Otyłość androidalna, czyli brzuszna – typ JABŁKO – typowa dla mężczyzn; – Otyłość gynoidalna, czyli udowo-pośladkowa – typ GRUSZKA – typowa dla kobiet; Wskaźnik dla dorosłych NiedowagaNormaNadwaga Otyłość średniego stopnia Otyłość znacznego stopnia Otyłość bardzo znacznego stopnia BMI (kg/m 2 )< 20,020,0 – 24,925,0 – 29,930,0 – 34,935,0 – 39,9 40,0

7 Otyłość i nadwaga - przyczyny Czynniki genetyczne (wpływ w max. 40%); Czynniki biologiczne; Czynniki psychologiczne: z aburzenia nastroju, depresja ; Czynniki środowiskowe (wpływ w 60% - MOŻNA JE MODYFIKOWAĆ!!!): – Mała aktywność fizyczna (siedząca praca, nieaktywny sposób spędzania wolnego czasu); – Nieograniczony dostęp do żywności; – Wysoka gęstość energetyczna żywności (przeważnie duża zawartość tłuszczu, cukru i innych węglowodanów); – Spożywanie dużej ilości słodkich napojów; – Wzrost znaczenia żywności typu fast-food, słonych przekąsek i słodyczy w codziennej diecie, zwłaszcza młodych osób (sklepiki szkolne, automaty ze słodyczami);

8 Otyłość i nadwaga - skutki Stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Im dłużej trwa tym większe jest ryzyko rozwoju innych chorób: – cukrzycy typu II; – chorób układu sercowo-naczyniowego (niedokrwienna choroba serca, nadciśnienie); – nowotworów (jelita grubego, odbytnicy, trzonu macicy, sutka, prostaty), – chorób dróg żółciowych; – marskości wątroby; – zapalenia trzustki; – zespołu bezdechu w czasie snu; – kamicy dróg moczowych; – zaburzeń płodności; Największe ryzyko powikłań chorobowych dotyczy częściej otyłości typu jabłko; Inne konsekwencje: – osłabienie stawów nóg, problemy z kręgosłupem; – płaskostopie, żylaki; – obniżona sprawność ruchowa;

9 Cukrzyca typu II - definicja Inaczej cukrzyca insulinoniezależna, cukrzyca dorosłych lub nabyta; Zaburzenia przemian węglowodanów w organizmie wynikające z nabytej insulinooporności (organizm wydziela normalną ilość insuliny, lecz jest ona niewystarczająca do obniżenia poziomu cukru we krwi); Rozpoznanie – podwyższony poziom glukozy we krwi: – stężenie glukozy we krwi na czczo > 126 mg/dl; – stężenie glukozy przygodne > 200 mg/dl; Cukrzyca typu II ujawnia się najczęściej u ludzi w starszym wieku, obecnie jednak częstość jej występowania rośnie u dzieci i młodych osób otyłych;

10 Cukrzyca typu II - przyczyny Czynniki genetyczne (spokrewniona osoba chora na cukrzycę – w 20% zachorowań); Czynniki środowiskowe: – Otyłość – na 100 diabetyków 80 jest otyłych, – Nieodpowiednia dieta, – Stres;

11 Cukrzyca typu II - skutki Upośledzenie wzroku, ze ślepotą włącznie; Zaburzenia pracy nerek, aż do całkowitej niewydolności; Zaburzenia neurologiczne (upośledzenie czynności różnych układów, np. sercowo-naczyniowego, pokarmowego); Zmiany skórne (grzybice, czyraki i owrzodzenia); Stopa cukrzycowa; Miażdżyca;

12 Nadciśnienie tętnicze - definicja Stan podwyższonego skurczowego i/lub rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi; Najczęściej ujawnia się w 3 lub 4 dekadzie życia (21-40 lat!!!); Ciśnienie skurczoweCiśnienie rozkurczowe Klasyfikacja ciśnienia [mmHg] Ciśnienie prawidłowe < 120< 80Optymalne 120 – – 84Prawidłowe 130 – 139 i/lub85 – 89Wysokie prawidłowe Nadciśnienie tętnicze 140 – 159 i/lub Łagodne 160 – 179 i/lub100 – 109Umiarkowane 180 i/lub 110ciężkie

13 Nadciśnienie tętnicze - przyczyny Czynniki genetyczne – geny warunkują 30-60% zmienności ciśnienia tętniczego populacji; Czynniki psychologiczne – stres i urazy psychiczne; Czynniki środowiskowe: – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych (cholesterolu), soli, alkoholu; – niedostateczne spożycie potasu, magnezu, wapnia, błonnika pokarmowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli zbyt małe spożycie warzyw, owoców, przetworów mlecznych i pełnoziarnistych produktów zbożowych; – palenie papierosów;

14 Nadciśnienie tętnicze - skutki Choroby układu sercowo-naczyniowego: – rozwój choroby wieńcowej, – wzrost ryzyka udaru mózgu i zawałów serca; Bóle i zawroty głowy; Zwiększona pobudliwość nerwowa; Chwiejność emocjonalna; Łatwe wyczerpywanie się i trudność koncentracji; Bezsenność; Ogólne osłabienie; Przyspieszone bicie serca;

15 Nadciśnienie tętnicze - profilaktyka Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne!!! Jak ograniczyć spożywanie soli? Nie sól gotowych potraw. Używaj mało soli podczas gotowania. Stosuj świeże i suszone zioła zamiast soli. Zastąp zwykłą sól solą sodowo-potasową – zawiera mniej sodu! Jedz produkty świeże zamiast przetworzonych (np. kiszone, dania typu instant). Czytaj etykiety – wybieraj produkty mniej słone.

16 Choroby układu krążenia - definicja Schorzenia dotyczące narządów i tkanek wchodzących w skład układu krążenia, a w szczególności serca, tętnic i żył. Często nazywane chorobami układu sercowo-naczyniowego; Podstawą rozwoju większości chorób układu krążenia są zmiany miażdżycowe, czyli zgrubienia ścian tętnic powodujące zmniejszenie światła naczyń i w konsekwencji prowadzących do ich niedrożności; Miażdżyca rozwija się powoli, prawdopodobnie zaczyna się już w dzieciństwie czy młodości;

17 Choroby układu krążenia - przyczyny Czynniki środowiskowe: – Mała aktywność fizyczna; – Nieodpowiednia dieta: nadmierne spożycie energii, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, soli, alkoholu zbyt niskie spożycie błonnika pokarmowego, witam antyoksydacyjnych; – Wysokie ciśnienie tętnicze; – Zwiększona aktywność pro-zakrzepowa krwi; – Otyłość androidalna;

18 Choroby układu krążenia - skutki Najczęstszymi powikłaniami miażdżycy są zawały mięśnia sercowego i udary mózgu; W 2008 roku główną przyczyną zgonów w Polsce były choroby układu krążenia (44%) (GUS, 2009);

19 Choroby układu krążenia - profilaktyka Utrzymanie/obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu krwi do stężenia maksymalnie 200 mg/dl; Odpowiednia dieta: – niskocholesterolowa o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, – bogata w antyoksydanty, – ograniczone spożycie białka zwierzęcego (mięso, jaja); Odpowiednia aktywność fizyczna i utrzymanie prawidłowej masy ciała;

20 Próchnica - definicja Jest to uszkodzenie szkliwa zębów spowodowane przez kwasy wytwarzane przez bakterie bytujące w nazębnej płytce bakteryjnej; Istotą choroby jest odwapnienie i rozpad organicznych struktur zęba;

21 Próchnica - przyczyny Istnieją cztery czynniki powstawania próchnicy, które muszą wystąpić jednocześnie: – obecność bakterii w postaci płytki nazębnej, – obecność węglowodanów (cukrów) w jamie ustnej, – podatność zębów na próchnicę, – odpowiedni czas (aby nastąpiła demineralizacja i nie rozpoczęła się ponowna mineralizacja); Każdy czynnik jest konieczny, ale niewystarczający do powstania próchnicy;

22 Próchnica - skutki Utrata zębów; Zapalenie dziąseł; Ropnie; Zakażenie krwi i różnych narządów np. serca; Próchnica zębów stałych (wynik próchnicy zębów mlecznych);

23 Próchnica - profilaktyka Stosuj odpowiednią higienę jamy ustnej (mycie zębów po każdym posiłku, przynajmniej 2 razy dziennie, stosowanie nici dentystycznych i płynów do płukania jamy ustnej); Używaj bezcukrowych gum do żucia (np. z ksylitolem) jeśli nie możesz umyć zębów; Ograniczaj słodkie napoje i słodycze; Ograniczaj liczbę posiłków w ciągu dnia do pięciu; Kontroluj zęby u stomatologa;

24 Osteoporoza - definicja Metaboliczna choroba układu szkieletowego, charakteryzująca się obniżeniem masy i gęstości kości oraz zaburzeniami budowy tkanki kostnej co w konsekwencji zwiększa kruchość kości i ich podatność na złamania; Układ kostny człowieka kształtuje się do roku życia, w tym czasie kości osiągają największą gęstość, która później spada wraz z wiekiem, dlatego ważne jest dostarczanie wapnia i witaminy D do organizmu dziecka;

25 Osteoporoza – przyczyny Czynniki genetyczne i demograficzne: – płeć żeńska, – rasa biała, – predyspozycje rodzinne, – budowa ciała – wątła budowa i mała masa ciała (poniżej 50kg); Czynniki biologiczne: – deficyt hormonów płciowych, – zaburzenia miesiączkowania, – nierodzenie – choroby: nadczynność tarczycy, cukrzyca, przewlekłe choroby układu pokarmowego, przewlekłe choroby kości i szpiku; Czynniki środowiskowe: – mała aktywność fizyczna, unieruchomienie, – palenie papierosów, – CZYNNIKI ŻYWIENIOWE – ODPOWIEDZIALNE W 50% ZA ROZWÓJ CHOROBY;

26 Osteoporoza - skutki Złamania występują najczęściej w trzech miejscach: biodrze (kość udowa), kręgosłupie i nadgarstku; Wdowi garb – deformacja klatki piersiowej; Bóle kręgosłupa – nawet w spoczynku; Stopniowe zmniejszanie wzrostu; Spadek wydolności oddechowej poprzez zmniejszenie objętości klatki piersiowej; Zaburzenia trawienia, zaparcia poprzez zmniejszenie objętości jamy brzusznej;

27 Osteoporoza - profilaktyka Zwiększenie spożycia wapnia, zwłaszcza z produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu (kefiry, maślanki, jogurty, sery twarogowe, mleko) oraz pozostałych źródeł (ryby, nasiona, orzechy, warzywa ciemnozielone liściaste); Ograniczenie spożycia fosforu poprzez zmniejszenie spożycia mięsa, wędlin, gotowych potraw przemysłowych, napojów typu cola; Nie dopuszczenie do niedoborów magnezu, potasu, cynku, witaminy A, D, B6 oraz C; Ograniczenie spożycia alkoholu; Ograniczenie spożycia tłuszczów i olejów;

28 Nowotwory - definicja Nowotwór to nieprawidłowa tkanka, która rozrasta się w nadmiarze i w sposób nieskoordynowany z pozostałymi tkankami, a nadmierny rozrost tkanki występuje dalej pomimo wyeliminowania czynnika, który ją wywołał; Podstawowy podział nowotworów pozwala wydzielić nowotwory łagodne i złośliwe;

29 Nowotwory - przyczyny Czynniki genetyczne – tylko 5 – 10% chorób nowotworowych jest dziedziczonych bezpośrednio; Czynniki środowiskowe – najważniejsza przyczyna rozwoju choroby nowotworowej: – narażenie na specyficzne czynniki, które prowadzą do uszkodzenia genów: palenie tytoniu, narażenie na szkodliwe promieniowanie, infekcje, narażenie na substancje rakotwórcze np. pestycydy; – mała aktywność fizyczna; – źle zbilansowana dieta (nadmierne spożycie energii, tłuszczów, czerwonego mięsa, małe spożycie błonnika pokarmowego, niedobór witamin i antyoksydantów); – niewłaściwe przygotowanie potraw (smażenie, wędzenie); – picie alkoholu; – stres;

30 Nowotwory – profilaktyka Ograniczenie palenia papierosów i picia alkoholu; Zbilansowana i urozmaicona dieta (bogata w antyoksydanty, błonnik pokarmowy); Zwiększenie aktywności fizycznej;

31 Dietoprofilaktyka chorób dietozależnych Zrównoważony bilans energetyczny (równowaga pomiędzy ilością dostarczanej energii a wydatkami energetycznymi organizmu); Odpowiednia aktywność fizyczna (min. 60 minut dziennie, np. spacer szybkim krokiem); Urozmaicenie diety: – wzrost znaczenia warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych; – ograniczenie spożycia słodyczy, produktów typu fast-food, słonych przekąsek; Większa ilość mniejszych posiłków w ciągu dnia (5 posiłków); Zachować umiar; Odpowiednie przygotowanie posiłków (mniej smażonych, więcej gotowanych, grillowanych, pieczonych, duszonych);

32 Lepiej ZAPOBIEGAĆ niż LECZYĆ!!!


Pobierz ppt "Choroby dietozależne Co nas czeka w przyszłości?."

Podobne prezentacje


Reklamy Google