Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Trendy rozwojowe branży rolno-spożywczej. Nowoczesne rozwiązania stosowane w Niemczech w oparciu o paradygmat open innovation Romann Głowacki, Niemieckie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Trendy rozwojowe branży rolno-spożywczej. Nowoczesne rozwiązania stosowane w Niemczech w oparciu o paradygmat open innovation Romann Głowacki, Niemieckie."— Zapis prezentacji:

1 Trendy rozwojowe branży rolno-spożywczej. Nowoczesne rozwiązania stosowane w Niemczech w oparciu o paradygmat open innovation Romann Głowacki, Niemieckie Centrum Badań nad Biomasą DBFZ

2 Innowacja – Innovation 2 proces innowacji nauka, wiedza patenty, licencje dostęp do rynku finansowaniebusiness cases element przypadkowości infrastruktura badań partnerzy

3 Open Innovation 3 Koncepcje: własne badania i wynalazki, wewnętrzny proces podmiot gospodarczy, firma closed innovation klienci, konsumenci open innovation

4 Jak organizować open innovation 4 Wyzwania: wiele różnorodnych podmiotów, różnorodne branże klastry długofalowy proces zarządzanie i organizowanie nowi partnerzy tworzenie zaufania notoryczny brak środków finansowych fragmentaryzacja strukturalna branży (dużo małych firm)

5 Klaster i Bioenergetyczne Centrum Innowacyjne 5 Klaster łączy branże, firmy, instytuty naukowe, politykę, finansowanie i inne stakholders Klaster technologii energetycznej i środowiskowej w Lipsku Management przez Netzwerk Energie & Umwelt e.V. Bioenergetyczne Centrum Innowacyjne Firmy branżej energii konwencjonalnej Firmy OZEAdwokaci Uniwersytety, centrum badania i rozwoju, np. DBFZ Finansowania, Banky, business angels Agentury Giełda energii EEX Firmy budujące installacje biogazownia

6 Trendy rozwojowe branży rolno-spożywczej Żródło zdięć: National Research Strategy BioEconomy 2030, Federal Minstry of Education and Research, Bonn, Berlin Gospodarka bazująca na biomasie bioekonomia Biorafineria Współprodukcja: produkty materiałowe i energetyczne

7 Strategia bioekonomiczna Żródło: National Research Strategy BioEconomy 2030, Federal Minstry of Education and Research, Bonn, Berlin Celem jest transformacja ekonomii bazującej na zasobach kopalnych w ekonomię bazującą na zasobach odnawialnych.

8 Przykłady projektów rozwojowych w oparciu o open innovation 8 Biorafineria produkująca biopaliwa - etanol Zasoby: zboże Produkty 1. alkohol – bioetanol jako biopaliwo 2. pasza proteinowa z otrębów 3. kwas węglowy dla branży spożywczej 2. Alternatywa: biometan dla polepszenia bilansu ekologicznego, redukcja carbon footprint

9 Przykłady projektów rozwojowych w oparciu o open innovation Żródło: Biorefinery Roadmap, BMELV, 2012.http://www.bmbf.de/pub/roadmap_biorefineries.pdf 9 Biorafineria bazująca na proces biogazu Zasoby: posotałości biogenicnzy Produkty i możliwości: Ligniny Nawóz Substytuty strukturalne itp

10 Nowe produkty z pozostałości procesu (wytwarzania) biogazu 10 Celem jest wykorzystanie włóknistej części pofermentacyjnej Proces oczyszczania: wydzielenie azotu Wykorzystanie w procesach przemysłu drzewnego Open innovation: zbudowanie konsorcjum, włączenie partnerów odpowiednich kompetencjach, stworzenie pełnego łańcucha wytwarzania wartości, umowy, wnioski o wsparcie finansowe z funduszy publicznych

11 Stosowane Badania Bioenergetyczne w DBFZ 11 biogazownia dla celów badawczych spalarniacentrum paletyzacji laboratorium HTCstacja badawcza - silnikistacja badawcza - metanyzacja

12 Stosowane Badania Bioenergetyczne w DBFZ 12 laboratorium biopaliwlaboratorium analitycznelaboratorium biogazu praca w laboratoriach

13 DBFZ Deutsches Biomasseforschungszentrum gemeinnützige GmbH Torgauer Straße 116 D Leipzig Tel.: +49 (0) – Zapraszamy do współpracy. Partnerzy i kontakt DBFZ w Lipsku Klaster Bioenergia w Łodzi Klaster Technologii Energetycznych i Środowiskowych w Lipsku (Clusterteam Bioenergie)


Pobierz ppt "Trendy rozwojowe branży rolno-spożywczej. Nowoczesne rozwiązania stosowane w Niemczech w oparciu o paradygmat open innovation Romann Głowacki, Niemieckie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google