Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZDROWE ODŻYWIANIE W CODZIENNYM ŻYCIU DZIECI I MŁODZIEŻY.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZDROWE ODŻYWIANIE W CODZIENNYM ŻYCIU DZIECI I MŁODZIEŻY."— Zapis prezentacji:

1 ZDROWE ODŻYWIANIE W CODZIENNYM ŻYCIU DZIECI I MŁODZIEŻY

2 Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie energię niezbędną do wykonywania wszystkich czynności życiowych. Pokarm jest także źródłem składników budujących nasze ciało..

3

4 Prawidłowe żywienie uważa się obecnie za jeden z najważniejszych czynników warunkujących stan zdrowia ludności, a coraz więcej chorób trapiących ludzi ma ścisły związek z odżywianiem. Tak dziś rozpowszechnione choroby jak otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, wiele chorób serca, są w znacznym stopniu spowodowane niewłaściwym odżywianiem.. Dlatego tak ważna jest wiedza o tym, co jemy i co powinniśmy jeść. Wiadomości na temat składników odżywczych, ich znaczenia dla organizmu oraz pokarmów, w których te składniki występują, powinniśmy zdobywać już na poziomie szkoły podstawowej.

5 ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM (Instytutu Żywności i Żywienia 2009) 1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. 3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

6 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. 10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

7 Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków) W skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. Komponując swój jadłospis należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia..

8 1

9 Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład codziennej diety, gdyż są źródłem cennych witamin, zwłaszcza witaminy C oraz - karotenu. Dostarczają także kwasu foliowego. Zawierają znaczne ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on bardzo ważną rolę, m.in. posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw i owoców odznacza się wysoką zawartością wody (80- 90%), z czego wynika ich niska wartość kaloryczna.. Spożywaj codziennie warzywa i owoce !

10 Dlaczego pięć porcji warzyw, owoców lub soku?

11 Ile to jest jedna porcja? Jedna porcja to średniej wielkości warzywo (lub kilka mniejszych), średniej wielkości owoc (lub kilka mniejszych) albo 200 ml soku (szklanka lub mały kartonik). Warto w tym miejscu zaznaczyć, że w planowaniu dziennych porcji warzyw oraz owoców nie bierzemy pod uwagę ziemniaków. Przykłady porcji: 3 mandarynki, 100 g malin, kartonik soku owocowego, mus z połowy jabłka i połowy gruszki, 100 g surówki z kapusty, 100 g kalafiora, cały pomidor do kanapek, koktajl ze 100 g jagód, 100 g sałatki owocowej, szklanka soku warzywnego. Każdy posiłek powinien być wzbogacony porcją warzyw lub owoców. Porcję można zastąpić sokiem 100%. Stanowi on źródło cennych składników, tak samo jak owoce czy warzywa, z których jest wyprodukowany. Sok można na przykład dać dziecku do szkoły jako wygodne i smaczne wzbogacenie drugiego śniadania.

12 Substancje dodawane do żywności Analiza składu chemicznego produktów spożywczych wykazała, że zawierają one nie tylko składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również wiele innych substancji. Bez nich pieczywo bardzo szybko by sczerstwiało, produkty zawierające tłuszcz zjełczałyby, a większość konserwowanych owoców i warzyw straciłoby kolor i jędrność. Wiele dodatków do żywności to substancje naturalne, inne to środki syntetyczne. Oba rodzaje eliminują ryzyko zatruć pokarmowych, ułatwiają przetwarzanie żywności, poprawiają jakość i wygląd produktu, często podnoszą też walory smakowe. Jednakże pośród setek tych związków są również i takie, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia – niektóre wywołują alergie, inne są rakotwórcze. Dlatego już od najmłodszych lat należy zwracać uwagę na skład chemiczny żywności i kupować tylko bezpieczne produkty.

13 Substancje dodawane do żywności dzieli się na następujące grupy:

14 Przykładowe substancje, które są zabronione lub niebezpieczne dla zdrowia. 1. Barwniki (E ) Dodaje się je do żywności dla atrakcyjniejszego wyglądu, a także do przywracania produktom koloru utraconego podczas obróbki kulinarnej. Wiele barwników spożywczych otrzymuje się z produktów, w których występują naturalnie, np. czerwień buraczana, szafran i kurkuma. Barwniki zabronione: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 161g, E 180, E 181. Barwniki rakotwórcze: E 131 – drażetki; kolor niebieski, E 132 – drażetki cukiernicze; kolor niebieski E 142 – słodycze; kolor zielony

15

16 3. Antyutleniacze, antyoksydanty (E ) Są to związki chemiczne, które przeciwdziałają utlenianiu się produktu lub wzmacniają działanie przeciwutleniające innych składników. Najpopularniejszym skutkiem utleniania jest jełczenie tłuszczów, niszczenie witaminy A i C w pokarmach. Antyutleniacze niebezpieczne: E 310 – E 312 – płatki ziemniaczane, błyskawiczne puree ziemniaczane, guma do żucia; mogą powodować wysypki. E 320 – biszkopty, rosoły w kostce, łuskane orzechy, tłuszcze piekarskie; powoduje zaburzenia pracy wątroby, wpływa na rozkład witaminy D; niedozwolony dla dzieci. E 321 – guma do żucia; może powodować zaburzenia pracy wątroby, u alergików wywołuje wysypkę na skórze; niedozwolony dla dzieci. E 330 (kwas cytrynowy) – różne produkty; przez niektórych uważany za rakotwórczy.

17 Dlaczego chipsy są niezdrowe dla dzieci? Ziemniaki to powszechnie spożywane warzywa, jednak w procesie ich obróbki do postaci smacznego chipsa zachodzi wiele chemicznych procesów, które w istotny sposób zmieniają jego wartość odżywczą i tym samym powodują, że staje się on niezdrowy. Po pierwsze na skutek smażenia wytwarza się akrylamid, substancja która jest toksyczna dla układu nerwowego, może być również czynnikiem rakotwórczym; a najwięcej jest niej właśnie w chipsach. Regularne spożywanie dużych ilości akrylamidu powoduje powstawanie w organizmie stanów zapalnych. Ilość tej szkodliwej substancji, która może wpłynąć na zdrowe, zależy od masy ciała. Zatem po spożyciu paczki chipsów dzieci dostarczą do organizmu więcej akrylamidu na kilogram masy ciała niż na przykład dorosły mężczyzna. Dlatego, dla dzieci i młodzieży tego typu żywność jest szczególnie niebezpieczna. Kolejnymi związkami, które powstają na skutek smażenia w głębokim tłuszczu, są kwasu tłuszczowe - trans, które skutecznie podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi, mają działanie miażdżyco twórcze obecnie też uważane są za większy czynnik ryzyka chorób układu krążenia niż nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo dla uzyskania pożądanego smaku do chipsów dodaje się polepszacze smaku oraz konserwanty, jeśli nawet producent deklaruje, że jego produkt nie zawiera konserwantów pozostaje jeszcze kwestia ogromnej ilości soli. Nadmiar soli w diecie dziecka jest niezdrowy ponieważ nerki niezbyt dobrze radzą sobie z jej dużą ilością.. Sól podnosi również poziom ciśnienia krwi i prowadzi do powstania chorób układu krążenia. Na nadciśnienie tętnicze może chorować już kilkunastoletnie dziecko nie jest to wyłącznie przypadłość dorosłych. Chipsy to również bardzo bogate źródło energii pochodzącej głównie z tłuszczy i tak 100g chipsów zawiera ok. 500 Kcal, dlatego dzieci które jedzą chipsy mogą szybciej przybierać na wadze co grozi nadwagą i otyłością.

18 Napoje gazowane są szkodliwe dla zdrowia? Napoje gazowane typu cola często zawierają kwas ortofosforowy – antagonistę wapnia, który źle wpływa na strukturę kości. Kości stają się miększe i bardziej łamliwe. Kwas ortofosforowy wypłukuje z organizmu wapń tak potrzebny dla prawidłowego rozwoju zębów i kości, szczególnie u dzieci. Napoje gazowane niszczą szkliwo zębów i mogą powodować choroby dziąseł. W przypadku dzieci najlepszym produktem zastępującym napój gazowany jest mleko, możemy osłodzić je, dodać kakao, aby było bardziej atrakcyjne dla dziecka i żeby smakowało jak czekolada. Napoje gazowane bardzo łatwo można też zastąpić sokami owocowymi.


Pobierz ppt "ZDROWE ODŻYWIANIE W CODZIENNYM ŻYCIU DZIECI I MŁODZIEŻY."

Podobne prezentacje


Reklamy Google