Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Występowanie: Ameryka Północna – południowa część Ameryka Pd – na pn od Niziny Amazonki Ameryka Pd – wsch. częśc kontynentu Afryka – Sudan oraz na pn.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Występowanie: Ameryka Północna – południowa część Ameryka Pd – na pn od Niziny Amazonki Ameryka Pd – wsch. częśc kontynentu Afryka – Sudan oraz na pn."— Zapis prezentacji:

1

2 Występowanie: Ameryka Północna – południowa część Ameryka Pd – na pn od Niziny Amazonki Ameryka Pd – wsch. częśc kontynentu Afryka – Sudan oraz na pn od lasów równikowych Azja – Płw. Indyjski Australia – pn część

3 Klimat Strefa międzyzwrotnikowa o klimacie gorącym z wyraźnie zaznaczoną porą suchą, trwającą od 3 do 9 miesięcy oraz porą deszczową. Na sawannie deszcze padają tylko latem czyli w porze deszczowej gdy słońce znajduje się wysoko na niebie. Natomiast zima jest bezdeszczowa czyli jest ona porą suchą. W porze suchej panuje bezchmurna i słoneczna pogoda ( jest bardzo gorąco). W porze deszczowej zaś temperatury są nieco niższe. A im bliżej zwrotnika jesteśmy tym pora deszczowa jest krótsza a pora sucha dłuższa. W sawannie wilgotnej pora sucha trwa od 3 do 5 miesięcy, w sawannie suchej susza trwa od 5 do 7 miesięcy. Na sawannie kolczastej pora sucha może trwać nawet kilka lat. Ilość opadów waha się od 200 do 500 mm na rok. W porze suchej częstym zjawiskiem są pożary.

4 Życie ludzi na sawannie jest bardzo utrudnione. Głównymi problemami z jakimi musza sobie poradzić są: suchy klimat, pustynnienie terenu, który powoduje nadmierna eksploatacja, mucha tse-tse, która przenosi wiele chorób np. śpiączkę Afrykańską. Mieszkańcami sawanny w okolicy Sahelu są nomadzi czyli pasterze, którzy zajmują się hodowlą bydła. Zmuszeni są do prowadzenia życia koczowniczego przez porę suchą, która uniemożliwia wykarmienie zwierząt. Wędrują wtedy na południe, gdzie są zielone trawy i woda.

5

6 Akacje - rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny mimozowatych. Występują w międzyzwrotnikowej Afryce, szczególnie Etiopii, Somalii, Kongo i RPA.W Azji najliczniejsze w Indiach i na Półwyspie Indochińskim. Akacje stanowią często składnik flory stepów i sawann. Akacje obejmują bardzo zróżnicowaną grupę, zawierającą zarówno drzewa do 45 m wysokości, jak i krzewy o wysokości od jednego do 2 m, a nawet liany. Liście są pierzaste, ułożone skrętolegle.

7 Baobab - potężne, długowieczne drzewo liściaste, symbol afrykańskiej sawanny. Rosną do m wysokości i średnicy pnia 10 m, występujące w obszarach sawannowych Afryki i Australii. Długowieczne, dożywa do 5000 lat. Owoc, zwany małpim chlebem, jadalny. Można z niego uzyskać smaczny sok, bogaty w witaminę C. Kora i liście mają właściwości lecznicze. Nazywany także jako drzewo rosnące do góry nogami.

8 Na amerykańskiej sawannie występują także palmy, które zwykle zrzucają liście w porze suchej.

9 Eukaliptus jest jednym z najszybciej rosnących drzew. Jest również jednym z największych drzew na świecie. Potrafi osiągnąć wysokość ponad 80m. Jego korzenie tworzą ogromną sieć korzeni, co znalazło zastosowanie w osuszaniu terenów podmokłych. Mówi się, że drzewo eukaliptusowe jest naturalnym osuszaczem gleb. Eukaliptus pochodzi z Tasmanii australijskich sawann. Dziś jest uprawiany na plantacjach w Afryce, na Środkowym Wschodzie, w Ameryce Południowej i w Azji.

10

11 Gazela - ssak parzystokopytny, rodzaj antylopy właściwej. Cechy: Barwa grzbietu i boku jest taka sama, różne osobniki posiadają różne odcienie brązowego. Brzuch i wewnętrzne strony kończyn są białe. Samce i samice posiadają rogi o długości 35 cm. Długość ciała 1m. Występowanie: Północna i wschodnia Afryka, Półwysep Indyjski, Azja środkowa. Żyje na wysokości nawet do 6000 m n.p.m. ale głównie przebywa na terenach stepowych i pustynnych. Tryb życia: Gazele żyją w stadach po 10 sztuk, jednak zdarzają się stada po kilkaset osobników. Tak duże zgrupowania powstają w okresie jesiennym, kiedy to małe stada łączą się ze sobą w poszukiwaniu nowych żerowisk.

12 Gepard - ssak należący do rodziny kotowatych. Zaliczany do rzędu drapieżnych. Cechy :Szeroka klatka piersiowa, wąska talia, głowa mała z krótkim pyskiem, niewielkie, zaokrąglone uszy, futro płowe, posiada dużo czarnych plamek. Gepardy potrafią miauczeć, szczekać, mruczeć, ćwierkać, syczeć. Nie potrafią ryczeć. Zaliczane są do najszybszych zwierząt lądowych, mogą osiągać maksymalną prędkość do 113 km/h. Występowanie: Głównie południe Afryki. Tryb życia: Gepardy nie są zwierzętami stadnymi. Prowadzą dzienny tryb życia. Samce czasem żyją w małych grupkach. Długość życia geparda dochodzi do ponad 20 lat. Rozmnażanie: Ciąża trwa dni. Młode osobniki (3-5) pozostają z matką do ok miesiąca swojego życia. Odżywianie: Małe ssaki np.gazele, zające, młode gnu.

13 Hiena pręgowana - ssak należący do rodziny hienowatych i rodzaju Hyaena. Cechy: Sierść o ubarwieniu zmiennym, jasnożółte, do szaro- brązowego. Posiada charakterystyczne ciemne pręgi na bokach ciała i na udach. Rozmnażanie: Ciąża trwa ok. 90 dni, młode przychodzą na świat w ilości 2-4, mają zarośnięte uszy i są ślepe. Karmienie mlekiem matki odbywa się do 2. miesiąca życia. Występowanie: Afryka zachodnia i środkowa Azja, Azerbejdżan, wschodnia Gruzja. Hieny żyją na stepach, kamienistych pustyniach, terenach z zaroślami, górskich wyżynach do 2500 m n.p.m. Polowania: Hieny atakują starsze i słabe mniejsze ssaki, gady, owady ptaki. Odżywianie: Padlina, resztki ciała ofiar porzuconych przez inne drapieżniki, warzywa i owoce.

14 Kuglarz - ptak z rodziny jastrzębiowatych. Występowanie: Afryka. Żyje na sawannach, równinach i terenach górskich. Cechy: Ubarwienie czerwono-pomarańczowe na dziobie, skrzydła szare, na grzbiecie brązowy. Głowa oraz brzuch w kolorze czarnym. Nogi czerwone. Głowa dość mocno upierzona. Długość ciała 60 cm. Rozpiętość skrzydeł do 180 cm. Waga ok. 3 kg. Lęgi: W gnieździe założonym w pierwszej połowie roku samica składa zazwyczaj jedno jajo. Wysiaduje i karmi pisklę oboje rodziców. Pozostaje w gnieździe do 6 miesiąca życia. Tryb życia: Ptak aktywny za dnia. Żyje w stadach do kilkudziesięciu osobników, tworzy pary na całe życie. Może latać na duże dystanse, nawet 500 km dziennie. W locie osiąga prędkość do 80 km/h. Polowanie odbywa się w locie.

15 Lampart - ssak należący do rodziny kotowatych Cechy: Wyglądem jest podobny do tygrysa, jednak mniejszy jest od niego i posiada inną w wyglądzie sierść, która jest błyszcząca i posiada ciemne, okrągłe plamy gęsto występujące na całym ciele. Kolor sierści na grzbiecie jest żółto-pomarańczowy, na brzuchu biały. Budowa ciała lamparta pozwala na wykonywanie skoków na długość do 8 metrów, do tego jest bardzo szybki i zwinny. Inne nazwy: pantera, leopard, rysiec Tryb życia: Lamparty żyją zazwyczaj w pojedynkę, czasem w stadach rodzinnych w ilości do 6 osobników. Prowadzą nocny tryb życia, kiedy to polują, w dzień odpoczywają. Przeciętna długość życia lamparta wynosi ok lat.

16 Lew - mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych. Występowanie, siedliska: Prawie cały obszar Afryki, północne Indie. Tryb życia: Lwy żyją w stadzie złożonym z kilku do ok. 30. osobników, jednak w większości są to stada do 12 osobników. Polowania: Lwy polują często nocą na terenach otwartych, w dzień na obszarach porośniętych trawą i krzewami. Polują głównie samice, samce biorą udział w polowaniach na większą zwierzynę. Polowania odbywają się w stadzie, co zwiększa powodzenie. Odżywianie: Lwy są ssakami mięsożernymi, samce dziennie potrzebują spożyć ok. 7 kg mięsa, samice ok. 5 kg. Głównym źródłem pożywienia są: zebry, gazele, antylopy, bawoły afrykańskie, żyrafy, guźce, czasem także młode słonie, hipopotamy, nosorożce.

17 Likaon - ssak z rodziny psowatych z rzędu drapieżnych. Występowanie, siedliska: Tereny południowej Afryki, otwarte, nie porośnięte zbytnio roślinnością. Tryb życia: Likaony należą do zwierząt aktywnych za dnia. Żyją w watahach, po kilka do kilkudziesięciu osobników. W każdej grupie panuje hierarchia, w której przewodnikiem jest stary samiec. Likaony rozdzielają pożywienie najpierw dla młodych, starsze jedzą później. Polowania: Za pomocą wzroku i węchu wynajdują ofiarę, za którą potrafią podążać przez długi czas z prędkością do55 km/h. Po zmęczeniu ofiary przystępują do niej z kilku stron, a każdy z likaonów ma swoją określoną rolę w polowaniu. Zdobycz ginie po ok. 1 minucie od upolowania. Ochrona: Gatunek pod ochroną, zagrożony wyginięciem.

18 Nosorożec- duży ssak należący do rzędu nieparzystokopytnych i rodziny nosorożcowatych. Występowanie: Afryka, Południowa i Wschodnia Azja Tryb życia: Nosorożce prowadzą nocny tryb życia. Są samotnikami, rzadko można je spotkać w parach lub grupach. Odżywianie: Rośliny, głównie trawy, pędy, liście Ochrona: Nosorożec jest zwierzęciem zagrożonym wyginięciem na skutek kłusownictwa

19 Perlica - ptak z rzędu grzebiących. Występowanie: Afryka, Europa. Żyje na terenach suchych, otwartych. Cechy charakterystyczne: Tułów duży, szyja długa, cienka, głowa mała. Ubarwienie szarawo-czarne, na głowie boki białe, czerwona, zwisająca skóra w dolnej części głowy. Odżywianie: Nasiona, owady, małe owoce, ślimaki. Tryb życia: Żyje na ziemi w stadach do kilkudziesięciu osobników. Często biega, potrafi przebywać długie dystanse w ciągu dnia.

20 Słoń afrykański - duży ssak lądowy z rzędu trąbowców. Występowanie: Afryka, tereny pomiędzy południową Saharą i Namibią, północna Afryka, północna Botswana. Tryb życia: W stadach złożonych z członków rodziny, ale bez samców, które to przeganiane są ze stada po osiągnięciu dojrzałości i dopuszczane są do stada tylko w okresie rui samicy. Słonie żyją tylko w bliskiej odległości od wody, która służy im do picia i do częstych kąpieli. W celu ochrony przed owadami słonie po kąpieli obsypują się piaskiem. Do komunikacji między sobą używają specjalnych odgłosów: chrząkanie, a także trąbienia.

21 Struś – duży ptak afrykański. Występowanie: Strusie występują w kliku rejonach świata w zależności od gatunku - struś północnoafrykański - północna Afryka na południe od Atlasu po Senegal, Nigerię, Sudan i Etiopię. - struś somalijski - wschodnia Afryka. Obecnie najmniejszy podgatunek. - struś południowoafrykański - południowa Afryka, na południe od rzeki Zambezi. - struś afrykański czarny - krzyżówka s. północnoafrykańskiego z s. południowoafrykańskim.

22 Szympans zwyczajny Występowanie: Zachodnia i środkowa Afryka równikowa, żyje w dżunglach, na suchych sawannach, bagnach oraz w górskich lasach. Tryb życia: nadrzewny i naziemny tryb życia. Na ziemi spędza od 20-50% swojego czasu. Aktywny w ciągu dnia, noce spędza w koronie drzew w specjalnie do tego celu budowanych gniazdach-posłaniach. Posłania każdego wieczoru szympans buduje nowe. Połowę dnia spędza na jedzeniu, pozostałą część zajmują mu wędrówki w poszukiwaniu kolejnego źródła pokarmu oraz dzienna drzemka. Wspólnie polują na inne zwierzęta. Odżywianie: wszystkożerne, rośliny, owady (termity, mrówki) lub mięso. Zabija i zjada małe i średniej wielkości ssaki, w tym młode pawiany, a czasem inne małpy.

23 Zebra stepowa - duży ssak z rodziny koniowatych, najbardziej znany. Występowanie, siedliska: Południowo-wschodnia Afryka, tereny między wschodem RPA i południem Etiopii. Najczęściej spotykana na sawannach i stepach. Tryb życia: Zebry żyją w stadach, składających się z jednego ogiera, kilku samic oraz osobników młodych. Przeciętna długość życia wynosi lat. Odżywianie: Rośliny, głównie trawy.

24 Żyrafa - ssak z rodziny żyrafowatych, jest najwyższym żyjącym zwierzęciem. Występowanie, siedliska: Afryka, sawanny, tereny na południe od Sahary. Cechy charakterystyczne: Wzrost (mierzony od czubka głowy) do 5 m, max. zanotowany 5,87 m Waga: do 1360 kg max. zanotowana 2000 kg Żyrafa posiada długą szyję, na czubku głowy od 2 do 5 rogów. Ubarwienie sierści białe pokryte gęsto, prawie całkowicie ciemnobrązowymi plamami. Kończyny jaśniejsze. Tryb życia: Żyrafy są zwierzętami aktywnymi w dzień. Żyją w stadach po kilkanaście, kilkadziesiąt osobników. Odżywianie: Rośliny, liście z drzew, trawa.

25


Pobierz ppt "Występowanie: Ameryka Północna – południowa część Ameryka Pd – na pn od Niziny Amazonki Ameryka Pd – wsch. częśc kontynentu Afryka – Sudan oraz na pn."

Podobne prezentacje


Reklamy Google