Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Białko. Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Białko. Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja,"— Zapis prezentacji:

1 Białko

2 Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja, orzechy, zboża różnego rodzaju, ryż

3 Białka są odpowiedzialne za: Białka-transportują tlen i dwutlenek węgla, Białka-transportują tlen i dwutlenek węgla, budulcem org., umożliwiają komórkom ruch. budulcem org., umożliwiają komórkom ruch. Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność treści przewodu pokarmowego Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność treści przewodu pokarmowego

4 Funkcje białka: Są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, Są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, Są podstawowym składnikiem krwi, płynu śródtkankowego, mleka, Są podstawowym składnikiem krwi, płynu śródtkankowego, mleka, Biorą udział w odtruwaniu organizmu. Biorą udział w odtruwaniu organizmu.

5 Zapotrzebowanie: Zapotrzebowanie: Grupy ludnościOgółem [g][%] energii z białka Grupy ludnościOgółem [g][%] energii z białka Dzieci 1-3 lat 4514 Dzieci 1-3 lat 4514 Dzieci 4-6 lat 5513 Dzieci 4-6 lat 5513 Dzieci 7-9 lat 6513 Dzieci 7-9 lat 6513 Chłopcy 10-12 lat 7512 Chłopcy 10-12 lat 7512 Dziewczęta 10-12 lat 7513 Dziewczęta 10-12 lat 7513 Młodzież męska 13-15 lat9512-13 Młodzież męska 13-15 lat9512-13 Młodzież męska 16-20 lat10011-13 Młodzież męska 16-20 lat10011-13 Młodzież żeńska 13-15 lat8512-13 Młodzież żeńska 13-15 lat8512-13 Młodzież żeńska 16-20 lat8012-13 Młodzież żeńska 16-20 lat8012-13 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka7511-12 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka7511-12 Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 8511-12 Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 8511-12 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka9510-11 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka9510-11 Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 1009-10 Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 1009-10 Kobiety 21-59 lat praca lekka 7012-13 Kobiety 21-59 lat praca lekka 7012-13 Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 8011-13 Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 8011-13 Kobiety 21-59 lat praca ciężka 9011-12 Kobiety 21-59 lat praca ciężka 9011-12 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży)9514 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży)9514 Kobiety karmiące11013 Kobiety karmiące11013 Mężczyźni 65-75 lat 7012 Mężczyźni 65-75 lat 7012 Mężczyźni powyżej 75 lat6512 Mężczyźni powyżej 75 lat6512 Kobiety 60-75 lat7013 Kobiety 60-75 lat7013 Kobiety powyżej 75 lat6513 Kobiety powyżej 75 lat6513

6 Największe zapotrzebowanie na białko maja: Największe zapotrzebowanie na białko maja: Młodzież męska 16-20 lat Młodzież męska 16-20 lat Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka Kobiety karmiące Kobiety karmiące

7 Ciekawostki: Niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, Niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło. Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło. Źródła białka zwierzęcego występują w produktach zawsze w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym (np. mięsa, sery) i z tego powodu, ten rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, Źródła białka zwierzęcego występują w produktach zawsze w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym (np. mięsa, sery) i z tego powodu, ten rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu,

8 Galeria Schemat różnych poziomów budowy

9 Budowa białek

10 Budowa chemiczna

11 struktura


Pobierz ppt "Białko. Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google