Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Białko. Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Białko. Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja,"— Zapis prezentacji:

1 Białko

2 Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja, orzechy, zboża różnego rodzaju, ryż

3 Białka są odpowiedzialne za: Białka-transportują tlen i dwutlenek węgla, Białka-transportują tlen i dwutlenek węgla, budulcem org., umożliwiają komórkom ruch. budulcem org., umożliwiają komórkom ruch. Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność treści przewodu pokarmowego Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność treści przewodu pokarmowego

4 Funkcje białka: Są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, Są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, Są podstawowym składnikiem krwi, płynu śródtkankowego, mleka, Są podstawowym składnikiem krwi, płynu śródtkankowego, mleka, Biorą udział w odtruwaniu organizmu. Biorą udział w odtruwaniu organizmu.

5 Zapotrzebowanie: Zapotrzebowanie: Grupy ludnościOgółem [g][%] energii z białka Grupy ludnościOgółem [g][%] energii z białka Dzieci 1-3 lat 4514 Dzieci 1-3 lat 4514 Dzieci 4-6 lat 5513 Dzieci 4-6 lat 5513 Dzieci 7-9 lat 6513 Dzieci 7-9 lat 6513 Chłopcy lat 7512 Chłopcy lat 7512 Dziewczęta lat 7513 Dziewczęta lat 7513 Młodzież męska lat Młodzież męska lat Młodzież męska lat Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Młodzież żeńska lat Młodzież żeńska lat Młodzież żeńska lat Mężczyźni lat praca lekka Mężczyźni lat praca lekka Mężczyźni lat praca umiarkowana Mężczyźni lat praca umiarkowana Mężczyźni lat praca ciężka Mężczyźni lat praca ciężka Mężczyźni lat praca bardzo ciężka Mężczyźni lat praca bardzo ciężka Kobiety lat praca lekka Kobiety lat praca lekka Kobiety lat praca umiarkowana Kobiety lat praca umiarkowana Kobiety lat praca ciężka Kobiety lat praca ciężka Kobiety ciężarne (II połowa ciąży)9514 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży)9514 Kobiety karmiące11013 Kobiety karmiące11013 Mężczyźni lat 7012 Mężczyźni lat 7012 Mężczyźni powyżej 75 lat6512 Mężczyźni powyżej 75 lat6512 Kobiety lat7013 Kobiety lat7013 Kobiety powyżej 75 lat6513 Kobiety powyżej 75 lat6513

6 Największe zapotrzebowanie na białko maja: Największe zapotrzebowanie na białko maja: Młodzież męska lat Młodzież męska lat Mężczyźni lat praca bardzo ciężka Mężczyźni lat praca bardzo ciężka Kobiety karmiące Kobiety karmiące

7 Ciekawostki: Niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, Niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło. Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło. Źródła białka zwierzęcego występują w produktach zawsze w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym (np. mięsa, sery) i z tego powodu, ten rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, Źródła białka zwierzęcego występują w produktach zawsze w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym (np. mięsa, sery) i z tego powodu, ten rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu,

8 Galeria Schemat różnych poziomów budowy

9 Budowa białek

10 Budowa chemiczna

11 struktura


Pobierz ppt "Białko. Białka zwierzęce i roślinne Białko Białka zwierzęce Szynka, ser żółty, ser twarogowy, filet z dorsza, jaja kurze, mleko Białka roślinne Soja,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google