Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Białko.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Białko."— Zapis prezentacji:

1 Białko

2 Białka zwierzęce i roślinne

3 Białka są odpowiedzialne za:
Białka-transportują tlen i dwutlenek węgla, budulcem org., umożliwiają komórkom ruch. Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność treści przewodu pokarmowego

4 Funkcje białka: Są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, Są podstawowym składnikiem krwi, płynu śródtkankowego, mleka, Biorą udział w odtruwaniu organizmu.

5 Zapotrzebowanie: Grupy ludności Ogółem [g] [%] energii z białka Dzieci 1-3 lat Dzieci 4-6 lat Dzieci 7-9 lat Chłopcy lat Dziewczęta lat Młodzież męska lat Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Młodzież żeńska lat Mężczyźni lat praca lekka Mężczyźni lat praca umiarkowana Mężczyźni lat praca ciężka Mężczyźni lat praca bardzo ciężka Kobiety lat praca lekka Kobiety lat praca umiarkowana Kobiety lat praca ciężka Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) Kobiety karmiące Mężczyźni lat Mężczyźni powyżej 75 lat Kobiety lat Kobiety powyżej 75 lat

6 Największe zapotrzebowanie na białko maja:
Młodzież męska lat Mężczyźni lat praca bardzo ciężka Kobiety karmiące

7 Ciekawostki: Niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło. Źródła białka zwierzęcego występują w produktach zawsze w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym (np. mięsa, sery) i z tego powodu, ten rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu,

8 Galeria Schemat różnych poziomów budowy

9 Budowa białek

10 Budowa chemiczna

11 struktura


Pobierz ppt "Białko."

Podobne prezentacje


Reklamy Google