Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Z BIOLOGIĄ I CHEMIĄ W ŻYCIU I GOSPODARSTWIE CZŁOWIEKA - W KUCHNII.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Z BIOLOGIĄ I CHEMIĄ W ŻYCIU I GOSPODARSTWIE CZŁOWIEKA - W KUCHNII."— Zapis prezentacji:

1 Z BIOLOGIĄ I CHEMIĄ W ŻYCIU I GOSPODARSTWIE CZŁOWIEKA - W KUCHNII.

2 WODA Życiodajna substancja niezbędna do życia wszystkim organizmom na ziemi. Bez niej nie przetrwałby żaden człowiek, żadne zwierzę, żadna roślina. Potrzebuje jej i słoń, i bakteria; nie można jej niczym zastąpić. Woda pokrywa ponad 70% powierzchni Ziemi. Kiedy spogląda się na zdjęcia wykonane z kosmosu, można odnieść wrażenie, że jest to piękna, błękitna planeta.

3 WODA- RODZAJE Woda surowa-np. woda opadowa, powierzchniowa, podskórna, gruntowa, głębinowa, źródlana, słona, słodka Woda surowa-np. woda opadowa, powierzchniowa, podskórna, gruntowa, głębinowa, źródlana, słona, słodka Woda użytkowa (zasoby wodne)-np. wodociagowa, pitna, przemysłowa, destylowana, Woda użytkowa (zasoby wodne)-np. wodociagowa, pitna, przemysłowa, destylowana, Ścieki -np.komunalne, przemysłowe, rolnicze Ścieki -np.komunalne, przemysłowe, rolnicze

4 WODA-jej brak Ogromna większość wody na Ziemi jest słona. Tylko 3% zasobów stanowi woda słodka, której 70% uwięzione jest w lodowcach. Ponad miliard ludzi nie ma dostępu do wody zdatnej do picia, a 2,6 miliarda ludzi żyje w złych warunkach sanitarnych. Cierpią głównie mieszkańcy Afryki i Azji. Każdego dnia miliony kobiet i dzieci poświęcają godziny na wędrówkę po wodę, która często jest bardzo złej jakości, jednak nie mają wyboru.

5 WODA-stan skupienia Stan stały - lód lub śnieg Lód lub śnieg występują poniżej 0 °C tzw. temp. topnienia. W przyrodzie występują w zimie lub cały czas na obu biegunach. Stan cieczy – woda. Woda występuje pomiędzy temp.0 °C i 100 °C. Jest ona najważniejszym składnikiem kuli ziemskiej. Bez niej nie mogły by rosnąć rośliny, żyć zwierzęta oraz ludzie. Stan gazowy-para wodna występuje w naturze w gejzerach, w gorących jaskiniach, jest wyrzucana z podziemi, jest wytwarzana i używana w technice oraz w gospodarstwie domowym.gejzerachgospodarstwie domowym

6 WODA -jak ją oszczędzać 1.Podczas mycia zębów lepiej korzystać z wody nalanej do kubka. 2.Jeśli myjemy tylko ręce w ciąg. Jak oszczędzać wodę? Co możemy zrobić, aby obniżyć ilość zużytych litrów:u dnia to nie należy puszczać strumienia wody o maksymalnej sile. 3.Jeśli mamy taką możliwość to korzystajmy z prysznica, gdy się kapiemy. 4. Starajmy się włączać pralkę i zmywarkę dopiero wtedy, gdy są pełne. 5. Jeśli mieszkamy w domu możemy zainstalować zbiornik na wodę deszczową. Można ją wykorzystywać do podlewania roślin czy mycia samochodu. 6.Sprawdzajmy szczelność instalacji wodnej i dobrze dokręcajmy kran.

7 MĄKA Mąka jest produktem powstałym w wyniku rozdrobnienia różnych ziaren zbóż. W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów - spożywczych, paszowych lub przemysłowych.

8 MĄKA-jej rodzaje Wyróżniamy mąki chlebowe (pszenna, żytnia) i niechlebowe (jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana), te ostatnie mają zastosowanie często jako dodatek do mąk chlebowych lub są wykorzystywane do przyrządzania potraw i wyrobu koncentratów spożywczych.

9 MĄKA-typy Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza i mąka zawiera mniej substancji mineralnych. Im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza i zawierać będzie więcej minerałów. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000.

10 JAJKA Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajka to również bogate źródło witamin i składników mineralnych. Wyróżniamy jajka: Przepiórcze. Są trzykrotnie mniejsze od kurzych. Mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowanych na twardo (ok. 3 minuty) używa się do przyrządzania przekąsek. Kacze i gęsie. Większe od kurzych, wyrazistsze w smaku, nadają się do faszerowania i niektórych wypieków. Strusie. Mogą być 8–10 razy większe od kurzych. Jedno jajo strusie waży ok. 1,5 kg. Mają jasną, bardzo twardą skorupkę. Kurzejest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz lecytyny, i maja dużą wartość odżywczą.

11 SÓL Sól kamienna, skała osadowa należąca do grupy skał chemicznych, powstała w wyniku wytrącania się halitu podczas odparowywania wody z mórz lub słonych jezior. Znajdziemy ją w niemal każdej kuchni, gdzie ma różne zastosowania: Nadaje smak potrawom, Ma silne działanie konserwujące, Pozwala sprawdzić świeżość jajek, Dzięki niej dobrze ubije się piana z białka jajka.

12 SÓL-rodzaje WYRÓŻNIAMY- Sól kuchenną, morską i kamienną. WYRÓŻNIAMY- Sól kuchenną, morską i kamienną. Sól kuchenna to najpopularniejsza odmiana soli spotykana w naszych kuchniach.Nie ma żadnych właściwości odżywczych. Wszystkie cenne makro i mikroelementy są wypłukiwanie. Sól kuchenna to najpopularniejsza odmiana soli spotykana w naszych kuchniach.Nie ma żadnych właściwości odżywczych. Wszystkie cenne makro i mikroelementy są wypłukiwanie. podczas procesu ługowania. Posiada jedynie wartości smakowe. podczas procesu ługowania. Posiada jedynie wartości smakowe. Sól kamienna. Jest wydobywana z dużych głębokości w kopalniach soli. Nie ługuje się jej, więc zawiera wiele cennych minerałów. Sól kamienna. Jest wydobywana z dużych głębokości w kopalniach soli. Nie ługuje się jej, więc zawiera wiele cennych minerałów. Sól morska jest najzdrowsza. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wyraźnie poprawia wygląd cery. Sól morska jest najzdrowsza. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wyraźnie poprawia wygląd cery.

13 CUKIER Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany). Cukier trzcinowy - nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. Cukier buraczany jest obok cukru trzcinowego jedną z dwu najpopularniejszych odmian cukrów jadalnych spożywanych na świecie. Cukier buraczany, jako gotowy produkt, jest nazywany cukrem spożywczym. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym) kolbach kukurydzy.

14 DOŚWIADCZENIA Mieszanina oziębiająca Ciecz nie Newtonowska Jajko w butelce Skaczące jajko

15 DOŚWIADCZENIA

16

17

18

19 ŹRÓDŁA a 45e8 a7f4 f75e3ff9ebcb.filerg_htrg_ht89c70fe0 399a 45e8 a7f4 f75e3ff9ebcb.file


Pobierz ppt "Z BIOLOGIĄ I CHEMIĄ W ŻYCIU I GOSPODARSTWIE CZŁOWIEKA - W KUCHNII."

Podobne prezentacje


Reklamy Google