Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

W poszukiwaniu idealnej diety – fakty i mity Warsztaty żywieniowe Warsztaty żywieniowe.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "W poszukiwaniu idealnej diety – fakty i mity Warsztaty żywieniowe Warsztaty żywieniowe."— Zapis prezentacji:

1 W poszukiwaniu idealnej diety – fakty i mity Warsztaty żywieniowe Warsztaty żywieniowe

2 Jak odżywiają się Polacy ? Polacy ze swojego punktu widzenia odżywiają się bardzo zdrowo, wręcz idealnie, większość z nas patrzy bezkrytycznym okiem na to, co znajdzie się w naszym dziennym menu. Polacy ze swojego punktu widzenia odżywiają się bardzo zdrowo, wręcz idealnie, większość z nas patrzy bezkrytycznym okiem na to, co znajdzie się w naszym dziennym menu. Natomiast z punktu widzenia różnych organizacji i dietetyków biorąc pod lupę sposoby zaspokajania potrzeb żywnościowych naszego pokolenia nie jest to do końca prawdą Natomiast z punktu widzenia różnych organizacji i dietetyków biorąc pod lupę sposoby zaspokajania potrzeb żywnościowych naszego pokolenia nie jest to do końca prawdą

3 Kuchnia polska.... Powiedz mi co jesz, a powiem ci, kim jesteś Powiedz mi co jesz, a powiem ci, kim jesteś

4 Kalorie – 2200/os/dzień

5 Kalorie 1926/os/dzień

6 Osoby propagujące zdrowy styl życia poszukujące zdrowej żywności poszukujące zdrowej żywności wyczulone na zdrowy skład produktów wyczulone na zdrowy skład produktów osoby podchodzące z pasją i zamiłowaniem do tematów kalorii, odpowiedniej zawartości składników odżywczych w produktach osoby podchodzące z pasją i zamiłowaniem do tematów kalorii, odpowiedniej zawartości składników odżywczych w produktach

7 Osoby wiecznie za grube ludzie, którym zaczyna przeszkadzać zbyt dużo kilogramów, ciążący brzuszek czy zbyt mało masy mięśniowej ludzie, którym zaczyna przeszkadzać zbyt dużo kilogramów, ciążący brzuszek czy zbyt mało masy mięśniowej To ludzie którzy postanowili coś zmienić w swoim życiu i to właśnie takie osoby najczęściej próbują nowych diet To ludzie którzy postanowili coś zmienić w swoim życiu i to właśnie takie osoby najczęściej próbują nowych diet

8 osoby nie zwracające uwagi na zdrowotne aspekty odżywiania najliczniejsza grupa, która spożywa tylko to co im smakuje, nawet jeśli nie jest zdrowe. najliczniejsza grupa, która spożywa tylko to co im smakuje, nawet jeśli nie jest zdrowe. Szczególne zamiłowaniem cieszą się w ich kuchni półprodukty typu mrożona pizza, frytki Szczególne zamiłowaniem cieszą się w ich kuchni półprodukty typu mrożona pizza, frytki bary szybkiej obsługi to ulubione miejsca do spędzania wolnego czasu, a ulubionymi przekąskami są chipsy lub słodycze. bary szybkiej obsługi to ulubione miejsca do spędzania wolnego czasu, a ulubionymi przekąskami są chipsy lub słodycze.

9 Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym Badanie przeprowadzonego w Polsce, Hiszpanii, Szwecji, USA, Kanadzie, Chile i Argentynie, Badanie przeprowadzonego w Polsce, Hiszpanii, Szwecji, USA, Kanadzie, Chile i Argentynie, Polacy - na tle mieszkańców innych badanych krajów: Polacy - na tle mieszkańców innych badanych krajów: - są najmniej zadowoleni ze swego stanu zdrowia -47 proc. populacji ocenia swój stan zdrowia jako dobry, podczas gdy we wszystkich innych badanych krajach odsetek ten wynosi wyraźnie ponad 50 proc. -Przy tym częściej ze swego zdrowia zadowoleni są mężczyźni (54 proc.), niż kobiety (40 proc.).

10 Jednym z największych błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków jest wybór niewłaściwej metody obróbki termicznej. Jednym z największych błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków jest wybór niewłaściwej metody obróbki termicznej. 76% Polaków często, bardzo często lub zawsze przygotowuje posiłki smażone na tłuszczu roślinnym; 76% Polaków często, bardzo często lub zawsze przygotowuje posiłki smażone na tłuszczu roślinnym; 58% gotuje w wodzie; 58% gotuje w wodzie; około 35% - dusi; około 35% - dusi; 32% - piecze, 32% - piecze, 8% - wybiera grillowanie. 8% - wybiera grillowanie. Jedynie 4,5% Polaków przygotowuje posiłki na parze, uznając jednocześnie tę metodę za najzdrowszą. Jedynie 4,5% Polaków przygotowuje posiłki na parze, uznając jednocześnie tę metodę za najzdrowszą.

11 Eksperci wciąż zmieniają zdanie na temat tego, co jest zdrowe, a co nie

12 Fałsz Główne zasady dotyczące zdrowego żywienia nie zmieniają się od dłuższego czasu Główne zasady dotyczące zdrowego żywienia nie zmieniają się od dłuższego czasu –Spożywanie większej ilości warzyw i owoców – od II wojny światowej –Ograniczenie tłuszczów od 20 lat –Wiadomości prasowe często wyrwane z kontekstu

13 Zdrowa żywność jest zawsze droższa od zwykłej

14 Fałsz /prawda Niektóre produkty są droższe Niektóre produkty są droższe Ale : Ale : –Często wybierając zdrowszy produkt można zaoszczędzić –Tanie i zdrowe : KASZE WARZYWA STRĄCZKOWE KASZE WARZYWA STRĄCZKOWE

15 Napis na etykiecie light lub z niską zawartością tłuszczu oznacza, że produkt jest zdrowy

16 Fałsz Teoretycznie powinien być zdrowszy Teoretycznie powinien być zdrowszy Light = o 30 % mniej energii niż odpowiednik tradycyjny Light = o 30 % mniej energii niż odpowiednik tradycyjny Pułapki : Pułapki : –Umieszczanie etykiety na produktach z wysoką zawartością tłuszczu ( niezdrowe), ale z racji, ze mają go mniej – light – nadal niezdrowy –Tłuszcz zastępowany cukrami – kaloryczność taka sama lub wyższa ( np. jogurty)

17 Przygotowywanie zdrowych posiłków znacznie ogranicza wybór tego, co trafia na nasze talerze

18 Fałsz Zdrowe jedzenie nie oznacza zrezygnowania ze wszystkich ulubionych dań Zdrowe jedzenie nie oznacza zrezygnowania ze wszystkich ulubionych dań Znalezienie złotego środka Znalezienie złotego środka Zdrowe jedzenie jest smaczne Zdrowe jedzenie jest smaczne

19 Ze śniadania można zrezygnować..

20 Fałsz śniadanie to bardzo istotny posiłek w ciągu dnia śniadanie to bardzo istotny posiłek w ciągu dnia Zrezygnowanie ze śniadania sprawia, że łatwiej sięgamy po wysokokaloryczne przekąski koło południa Zrezygnowanie ze śniadania sprawia, że łatwiej sięgamy po wysokokaloryczne przekąski koło południa

21 Margaryna zawiera mniej tłuszczu niż masło….

22 Fałsz Masło i margaryna zawierają różne rodzaje tłuszczów, ale w obu tych produktach jest podobna ich ilość Masło i margaryna zawierają różne rodzaje tłuszczów, ale w obu tych produktach jest podobna ich ilość Niezależnie co wybierzemy, należy stosować z umiarem Niezależnie co wybierzemy, należy stosować z umiarem

23 Czerwone mięso zawsze jest tłuste a drób - chudy

24 Fałsz Chude mięso czerwone zawiera niewiele tłuszczu 4-8 g/100g, Chude mięso czerwone zawiera niewiele tłuszczu 4-8 g/100g, Mięso drobiowe bez skórki 1-3 g/100g Mięso drobiowe bez skórki 1-3 g/100g

25 Jajka podwyższają poziom cholesterolu

26 Fałsz U większości ludzi jedzenie jajek nie powoduje podwyższenia cholesterolu we krwi U większości ludzi jedzenie jajek nie powoduje podwyższenia cholesterolu we krwi W żółtku mg cholesterolu W żółtku mg cholesterolu Lecytyna – działanie ochronne Lecytyna – działanie ochronne

27 Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, lepiej wybierać dania wegetariańskie

28 Fałsz Niektóre dania wegetariańskie zawierają dużo tłuszczu, szczególnie, gdy w ich skład wchodzą spore ilości sera, oliwy lub oleju, gęstych sosów lub gdy są to dania smażone Niektóre dania wegetariańskie zawierają dużo tłuszczu, szczególnie, gdy w ich skład wchodzą spore ilości sera, oliwy lub oleju, gęstych sosów lub gdy są to dania smażone

29 Sok może powodować próchnicę

30 Prawda Cukry pochodzące z całych owoców w mniejszym stopniu szkodzą zębom, ponieważ są one zawarte w strukturze owocu Cukry pochodzące z całych owoców w mniejszym stopniu szkodzą zębom, ponieważ są one zawarte w strukturze owocu Po wyciśnięciu soku – cukier jest uwolniony, wtedy może powodować próchnicę Po wyciśnięciu soku – cukier jest uwolniony, wtedy może powodować próchnicę Najlepiej pić sok podczas posiłku – dotyczy to szczególnie dzieci Najlepiej pić sok podczas posiłku – dotyczy to szczególnie dzieci

31 Jeśli dziecko nie chce jeść warzyw lub owoców, to lepiej już mu ich nie dawać ….

32 Fałsz Zanim damy dziecku cos nowego do jedzenia, dobrze mu to pokazać parę razy.. Zanim damy dziecku cos nowego do jedzenia, dobrze mu to pokazać parę razy.. Starajmy się też podawać dziecku nowe dania jak najczęściej Starajmy się też podawać dziecku nowe dania jak najczęściej Przy odmowie – należy odczekać i spróbować ponownie Przy odmowie – należy odczekać i spróbować ponownie Warzywa i owoce to ważna część zdrowej i zrównoważonej diety Warzywa i owoce to ważna część zdrowej i zrównoważonej diety Można mieszać je z innymi produktami Można mieszać je z innymi produktami Zachęcać dziecko do wspólnego przygotowywania Zachęcać dziecko do wspólnego przygotowywania Kłotnia o jedzenie tylko pogarsza sytuacje i odmowę Kłotnia o jedzenie tylko pogarsza sytuacje i odmowę

33 Pomocne triki OWOCE Zmiksuj kawałki owoców z jogurtem i podaj dziecku jako smaczny sosik. Zmiksuj kawałki owoców z jogurtem i podaj dziecku jako smaczny sosik. Zrób owocowy koktajl dla wszystkich członków rodziny i wypijcie go, wspólnie delektując się smakiem. Zrób owocowy koktajl dla wszystkich członków rodziny i wypijcie go, wspólnie delektując się smakiem. Przygotuj owocową sałatkę łącząc różne owoce ze sobą i podaj ją jako deser np. z pysznym, chrupiącym wafelkiem. Przygotuj owocową sałatkę łącząc różne owoce ze sobą i podaj ją jako deser np. z pysznym, chrupiącym wafelkiem. Do kaszki dodaj pokrojone owoce, w szczególności jagody i banany. Do kaszki dodaj pokrojone owoce, w szczególności jagody i banany. Przygotuj przepyszną galaretkę z owocami np. z jabłkiem, winogronem, bananem, pomarańczą. Przygotuj przepyszną galaretkę z owocami np. z jabłkiem, winogronem, bananem, pomarańczą. Jeśli wybierasz się na zakupy, zapytaj dziecko o to, na jakie owoce ma chęć i jakie mu kupić. Jeśli wybierasz się na zakupy, zapytaj dziecko o to, na jakie owoce ma chęć i jakie mu kupić. Razem pijcie różne soki, bawiąc się ich kolorami oraz wariantami smakowymi. Razem pijcie różne soki, bawiąc się ich kolorami oraz wariantami smakowymi.

34 Pomocne triki WARZYWA WARZYWA Do makaronu przygotuj sos i zmiksuj go z możliwie różnorodnymi warzywami. Do makaronu przygotuj sos i zmiksuj go z możliwie różnorodnymi warzywami. Ugotuj warzywną zupę/krem i dodaj do niej grzanki. Ugotuj warzywną zupę/krem i dodaj do niej grzanki. Do pizzy, na wierzch, połóż pomidora, brokuły, paprykę, szparagi itp. Do pizzy, na wierzch, połóż pomidora, brokuły, paprykę, szparagi itp. Zrób sałatkę wykorzystując różnorodne warzywa. Zrób sałatkę wykorzystując różnorodne warzywa. Zaserwuj warzywa smażone na płytkim oleju. Zaserwuj warzywa smażone na płytkim oleju. Poproś dziecko, aby pomogło Ci przygotować warzywne danie. Poproś dziecko, aby pomogło Ci przygotować warzywne danie. Jeśli masz ku temu warunki, to razem z dzieckiem załóż warzywny ogród. Niech dziecko obserwuje, jak rosną warzywa i jak się je pielęgnuje. Jeśli masz ku temu warunki, to razem z dzieckiem załóż warzywny ogród. Niech dziecko obserwuje, jak rosną warzywa i jak się je pielęgnuje.

35 Rady dla mamy Już od najmłodszych lat proponuj swojemu dziecku możliwość wyboru jedzenia, w tym warzyw i owoców. Już od najmłodszych lat proponuj swojemu dziecku możliwość wyboru jedzenia, w tym warzyw i owoców. Dokładaj wszelkich starań, aby posiłki były konsumowane wspólnie i stały się dla dziecka chwilami zabawy i radości. Dokładaj wszelkich starań, aby posiłki były konsumowane wspólnie i stały się dla dziecka chwilami zabawy i radości. Nie zmuszaj dziecka do jedzenia warzyw i owoców, których nie chce i nie lubi. Nie zmuszaj dziecka do jedzenia warzyw i owoców, których nie chce i nie lubi. Wykaż się kreatywnością w przygotowywaniu i podawaniu dziecku warzyw i owoców. Wykaż się kreatywnością w przygotowywaniu i podawaniu dziecku warzyw i owoców. Do szkoły na drugie śniadanie spakuj dziecku jabłko lub sok owocowy. Do szkoły na drugie śniadanie spakuj dziecku jabłko lub sok owocowy. Gdy Twoje dziecko ogląda TV, podaj mu suszone owoce lub kawałki jabłka czy marchewki do przegryzania. Gdy Twoje dziecko ogląda TV, podaj mu suszone owoce lub kawałki jabłka czy marchewki do przegryzania.

36 Słodycze mogą być dobrym źródłem witamin

37 Fałsz Słodycze zawierają duże ilości cukru i nie stanowią dobrego źródła witamin i minerałów Słodycze zawierają duże ilości cukru i nie stanowią dobrego źródła witamin i minerałów Częste jedzenie słodyczy prowadzi do próchnicy Częste jedzenie słodyczy prowadzi do próchnicy

38 Większość soli, która znajduje się w naszej diecie, dodajemy sami do potraw

39 Fałsz 75% soli w naszej diecie pochodzi z przetworzonej żywności gotowej 75% soli w naszej diecie pochodzi z przetworzonej żywności gotowej % soli – to sól dodana podczas gotowania % soli – to sól dodana podczas gotowania Średnio spożywamy 9,5 g soli / dzień Średnio spożywamy 9,5 g soli / dzień Powinniśmy spożywać mniej niż 5-6 g Powinniśmy spożywać mniej niż 5-6 g

40 Dużo soli w diecie oznacza podwyższone ciśnienie

41 Prawda Ograniczenie spożycia soli - u 40 % osób z nadciśnieniem normalizacja ciśnienia Ograniczenie spożycia soli - u 40 % osób z nadciśnieniem normalizacja ciśnienia

42 W chipsach i frytkach znajdują się rakotwórcze substancje

43 Wartości odżywcze w 100 g Wartość energetyczna w 100 g: 514,00 kcal Białko w 100 g:6,40 g Węglowodany w 100 g:52,00 g Tłuszcz w 100 g:30,20 g

44 Prawda Akryloamid – 2002 udowodniono działanie rakotwórcze Akryloamid – 2002 udowodniono działanie rakotwórcze Dzienna dawka 100ug/kg dla dorosłego – dawka dopuszczalna Dzienna dawka 100ug/kg dla dorosłego – dawka dopuszczalna 1 paczka chipsów = 3000ug 1 paczka chipsów = 3000ug

45 Każdy powinien wypijać około 2-3 litry dziennie

46 Fałsz 1,5 litra w zupełności wystarczy ponieważ wodę pobieramy również z pożywieniem 1,5 litra w zupełności wystarczy ponieważ wodę pobieramy również z pożywieniem Sportowcy, podczas upałów zwiększone zapotrzebowanie – K. Na Sportowcy, podczas upałów zwiększone zapotrzebowanie – K. Na


Pobierz ppt "W poszukiwaniu idealnej diety – fakty i mity Warsztaty żywieniowe Warsztaty żywieniowe."

Podobne prezentacje


Reklamy Google