Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Tytuł wykładu Wykład 2 Produkcja drobiarska w Polsce Prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz Program unowocześniania kształcenia w SGGW dla zapewnienia konkurencyjności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Tytuł wykładu Wykład 2 Produkcja drobiarska w Polsce Prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz Program unowocześniania kształcenia w SGGW dla zapewnienia konkurencyjności."— Zapis prezentacji:

1

2 Tytuł wykładu Wykład 2 Produkcja drobiarska w Polsce Prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz Program unowocześniania kształcenia w SGGW dla zapewnienia konkurencyjności oraz wysokiej kompetencji absolwentów

3 Systemy produkcji drobiu intensywny (wielkotowarowy) pół-intensywny ekstensywny

4 Systemy utrzymania drobiu w chowie wielkotowarowym Podłogowy (na głębokiej ściółce) (budynki bezokienne, bezwybiegowe, o kontrolowanych warunkach środowiskowych)

5 Systemy utrzymania drobiu w chowie wielkotowarowym Ściółkowo - rusztowy

6 Systemy utrzymania drobiu w chowie wielkotowarowym Klatkowy (bateryjny)

7 Systemy utrzymania drobiu w chowie wielkotowarowym Systemy alternatywne

8 Tytuł wykładu Praca hodowlana w produkcji drobiarskiej

9 Schemat organizacji hodowli i produkcji drobiu w Polsce

10 Schemat krzyżowań przy produkcji broilerów Linie męskieLinie żeńskie Stado towarowe

11 Znaczenie pracy hodowlanej Jedna kura stada zarodowego daje: 80 kurek stada prarodzicielskiego kurek stada rodzicielskiego kurek stada towarowego 180 mln jaj konsumpcyjnych

12 przeżywalność, odporność na choroby, zmniejszenie upadków w okresie produkcji do 0,1% tygodniowo lub 5,2% rocznie, obniżenie kosztów żywienia - zużycie poniżej 2kg paszy/kg jaj zgodnie z zasadami ochrony środowiska, Kierunki doskonalenia kur nieśnych

13 optymalizacja jakości jaj: - duża wytrzymałość skorupy, - zapewnienie masy handlowej 60-66g, - ujednolicenie barwy skorupy jaj, - jaja o dużej zdolności do magazynowania, - zmniejszenie występowania plam mięsnych i krwistych w jaju, - zapewnienie cech jakościowych, - barwa i jakość żółtka jaja, - dobrostan ptaków.

14 Kierunki doskonalenia kur w kierunku mięsnym obniżenie kosztów produkcji, podwyższenie wskaźnika zapłodnienia jaj, podwyższenie wylęgowości piskląt, zwiększenie liczby piskląt od nioski, zachowanie dobrostan ptaków, tempo wzrostu, wydajność rzeźna, jakość mięsa, różnorodność produktów, niższe spożycie paszy, wskaźniki produkcyjne brojlerów.

15 Źródło i poziom zmienności w liniach hodowlanych kur mięsnych GENETYCZNE ŚRODOWISKOWE STADO HODOWLANE: Dojrzałość płciowa3565 Masa jaja4555 Zapłodnienie595 Wylęgowość595 Przeżywalność595 STADO TOWAROWE: Tempo wzrostu3070 Wykorzystanie paszy2080 Tłuszcz sadełkowy5050 Wydajność rzeźna3565 Przeżywalność 595 Jakość tuszki595

16 Tytuł wykładu Chów kur kierunku nieśnego

17 Linie kur do intensywnej produkcji nieśnej NIOSKI JAJ O BIAŁYCH SKORUPACH NIOSKI JAJ O BRĄZOWYCH SKORUPACH

18 Linie do wielkotowarowej produkcji nieśnej ISA + HENDRIX – POULTRY BREEDERS BOVANS BROWN BOVANS WHITE HISEX WHITE HISEX BROWN SHAVER WHITE SHAVER BROWN BABCOCK BROWN BABCOCK WHITE BABCOCK 380 ISA WHITE ISA BROWN ISA WARREN DEKALB WHITE DEKALB BROWN DEKALB AMBERLINK

19 Linie do wielkotowarowej produkcji nieśnej HY-LINE - LOHMANN TIERZUCHT

20 Linie kur firmy Lohmann białebrązowe kremowe LSL Classic LSL Extra LSL Lite Sandy LB Classic LB Lite LB Extra Tradition Silver

21 Tytuł wykładu Chów kur kierunku mięsnego

22 Linie kur mięsnych na rynku polskim Flex F15 Hubbard HI - Ye Hubbard HI – Y Cobb 500 Hybro PN Ross 308 Ross 508 Lohmann Meat

23 Zasady wychowu kur

24 Co chcemy osiągnąć ?

25 Cel wychowu uzyskanie młodych ptaków o dobrych warunkach kondycyjnych i zdrowotnych, uzyskanie wysokiego wyrównania stada, uzyskanie odpowiedniej masy jaj, prawidłowe rozpoczęcie nieśności: Metody zootechniczne: 1) program świetlny, 2) żywienie. poniesienie niskich kosztów produkcji i znikomych strat w stadzie.

26 Wyrównanie stada zależy od: jakości wyklutych piskląt i ich genotypu (pisklęta wolno opierzające mają wolniejsze tempo wzrostu i niższe masy ciała), właściwych warunków mikroklimatycznych, jakości paszy, obsady ptaków, dostatecznej liczby karmideł i poideł, prawidłowo przyciętych dziobów, właściwych szczepień ptaków (odpowiednio podanych szczepionek).

27 Jak osiągnąć cel wychowu? odpowiedni dobór materiału hodowlanego, zapewnienie właściwych, bezstresowych warunków mikroklimatycznych w okresie wychowu, prawidłowe żywienie, higiena i zapobieganie chorobom.

28 Warunki mikroklimatyczne w wychowie kurcząt Prawidłowy wychów decyduje o późniejszej produkcyjności ptaków

29 1 tydz C 2 tydz C 3 tydz C od 6 tyg C 1 tydz C 2 tydz C 3 tydz C od 6 tyg C Temperatura

30 Właściwa temperatura pisklęta rozproszone równomiernie na całej powierzchni kręgu, spokojne, cicho popiskują Temperatura zbyt wysoka pisklęta uciekają od źródła ciepła ciężko oddychają, opadają im skrzydła Zbyt niska temperatura pisklęta tłoczą się pod sztuczną kwoką nerwowo piszczą Przeciągi w budynku pisklęta skupiają się w jedną lub kilka grupek na obrzeżach kręgu; reakcja na duży hałas lub obecność obcych osób

31 Wymiana powietrza latem - prędkość: 0,6 m/s 4,5 - 8,0 m3/kg/h zimą - prędkość: 0,2 m/s 1,8 - 3,6 m3/kg/h

32 Wilgotność %

33 CO 2 - 0,2-0,3 % NH 3 - 0,0026 % H 2 S - 0,0010 % Stężenie szkodliwych gazów

34 Obsada kurcząt Stada typu nieśnego: do 6 tyg szt./m tyg szt./m 2 od 18 tyg. - 6,5 – szt./m 2 Stada typu mięsnego: do 8 tyg. - 7 szt.; 8 szt. / m tyg. - 7/6 szt./m 2 powyżej 20 tyg. - 6 szt./m 2

35 Najważniejsze reguły przy tworzeniu programów świetlnych W okresie wychowu nie wolno wydłużać dnia świetlnego, a w okresie produkcyjnym nie wolno go skracać !!! W okresie produkcyjnym intesywność oświetlenia powinna być nieco wyższa niż w czasie wychowu !!! Program świetlny

36 Wychów kurek i kogutków stad kierunku nieśnego odbywa się wspólnie (kogutki stanowią 12-13%). Wychów kurek i kogutków stad kierunku mięsnego odbywa się oddzielnie. Wychów kurek kierunku nieśnego i mięsnego

37 W wychowie kurek i kogutków ze stad kierunku mięsnego obowiązkowe jest ważenie ptaków: do 6. tyg. co tydzień, od 6. tyg. co dwa tygodnie. Wychów kur kierunku mięsnego

38 Wskaźniki wydajności nieśnej wiek rozpoczęcia nieśności szczyt nieśności masa jaj wykorzystanie paszy przeżywalność (temperament) jakość jaj barwa skorupy masa ciała

39 Linia kur ISA White ISA Brown Okres nieśności (tyg.) Przeżywalność (%) 94,0 93,2 Wiek przy 50% produkcji (dni) Szczyt nieśności (%) Średnia masa jaja (g) 61,8 63,1 Wskaźniki użytkowe stad towarowych kur kierunku nieśnego

40 Linia kur ISA White ISA Brown Liczba jaj na nioskę (szt.) Masa jaj na nioskę (kg) 21,8 22,1 Dzienne spożycie paszy (g) Zużycie paszy (kg/kg jaj) 2,16 2,14 Masa ciała w 80 tyg. życia (g) Wskaźniki użytkowe stad towarowych kur kierunku nieśnego - cd.

41 Wiek dojrzewania (tyg.) 25 Masa ciała kur w 20 tyg. (kg) 2,1 - 2,2 Masa ciała kur w 64 tyg. (kg) 3,6 - 3,8 Wiek przy 50% produkcji (tyg.) 27 Szczyt nieśności (%) 85 Liczba jaj / nioskę stanu początkowego (szt.) 177,4 Wskaźniki użytkowe stad reprodukcyjnych kur kierunku mięsnego

42 Wiek dojrzewania (tyg.) 25 Liczba jaj wylęgowych / nioskę stanu początkowego (szt.) 170,1 Średnia wylęgowość (%) 84,1 Liczba piskląt / nioskę stanu początkowego (szt.) 143,0 Wskaźniki użytkowe stad reprodukcyjnych kur kierunku mięsnego - cd.

43 Wskaźniki produkcyjne kurcząt brojlerów Masa kurcząt (kg/m2) Obsada ptaków (szt./m2) Liczba dni odchowu Końcowa masa ciała (g) Zużycie paszy (kg/kg masy ciała) 1,6 - 2,3 Upadki i brakowania zdrowotne w okresie odchowu (%) Wydajność rzeźna (%) z podrobami: do 74

44 Europejski Wskaźnik Wydajności (EWW) średnia masa ciała kurcząt (kg) x przeżywalność (%) EWW = okres odchowu (dni) x zużycie paszy na 1 kg masy ciała (kg) x 100

45 Skład mieszanek pełnoporcjowych dla kurcząt rzeźnych Składniki Starter Grower Finiszer Białko (%) Energia (kcal/kg) Wapń (%) 1,0 0,95 0,90 Fosfor (%) 0,45 0,42 0,40 Sód (%) 0,18 0,16 0,16 Metionina (%) 0,52 0,48 0,44 Metionina+cystyna (%) 0,90 0,88 0,84 Lizyna (%) 1,2 1,10 1,0

46 HODOWLA I CHÓW INDYKÓW

47 TYPY UŻYTKOWE INDYKÓW Jedynym kryterium podziału indyków na typy użytkowe jest masa ciała: Typ lekki (mini) Typ średnio ciężki (midi) Typ ciężki (maxi)

48 LINIE INDYKÓW NA RYNKU POLSKIM TYP CIĘŻKI Hybrid Converter Hybrid XL BIG 6 Nicholas 700 TYP ŚREDNIO-CIĘŻKI Hybrid Grade Marker Hybrid Medium Nicholas 300 BUT 8 BUT 9

49 MAKSYMALNA OBSADA INDYKÓW NA M 2 POWIERZCHNI POMIESZCZENIA PRZY UTRZYMANIU PODŁOGOWYM INDYK Ó W HODOWLANYCH: a) do 8. tygodnia życia - 7 sztuk, b) powyżej 8. do 14. tygodnia życia - 4 sztuki, c) powyżej 14. do 29. tygodnia życia - 3 sztuki, d) powyżej 29. tygodnia życia - 2 sztuki; INDYK Ó W RZEŹNYCH: a) do 3. tygodnia życia - 32 sztuki, b) powyżej 3. do 6. tygodnia życia - 12 sztuk, c) powyżej 6. do 16. tygodnia życia - 4 sztuki, d) powyżej 16. tygodnia życia - 3 sztuki.

50 DOPUSZCZALNY POZIOM ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZNYCH I OPTIMUM WYMIANY POWIETRZA W INDYCZNIKACH Amoniak ppm Dwutlenek węglamax 0,3% Siarkowodór ppm Zapylenie4 mg/m 3 Wymiana powietrza m 3 /h m.c. Ruch powietrza0,3 m/s (0,5 m/s) Wilgotność względna %

51 SYSTEM ODCHOWU jednofazowy- i razem do 16 tyg. dwufazowy - do 16 – 18 tyg. - do 22 – 24 tyg. WSKAŹNIKI PRODUKCYJNE INDYKÓW RZEŹNYCH

52 KOŃCOWA MASA CIAŁA typ ciężki: - 20,0 - 24,0 kg - 11,0 - 12,0 kg typ średnio-ciężki - 14,0 - 15,0 kg - 8,0 - 8,5 kg typ lekki - 8, 0 - 9,0 kg - 5,0 - 6,0 kg WSKAŹNIKI PRODUKCYJNE INDYKÓW RZEŹNYCH

53 Obsada (kg/ m 2 ) Zużycie paszy (kg/kg m.c.) 2,5 - 3,2 kg Upadki i brakowania zdrowotne (%) do Wydajność rzeźna (%) Mięśnie piersiowe stanowią od 27 do 32% masy tuszki patroszonej. WSKAŹNIKI PRODUKCYJNE INDYKÓW RZEŹNYCH

54 Zakończenie KONIEC WYKŁADU


Pobierz ppt "Tytuł wykładu Wykład 2 Produkcja drobiarska w Polsce Prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz Program unowocześniania kształcenia w SGGW dla zapewnienia konkurencyjności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google