Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

GOFROWNICA. Historia Pierwotne gofrownice nie były ani zaawansowane ani małe. Dawne urządzenia zbudowane były z dwóch żeliwnych płyt, a gofry trzeba było.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "GOFROWNICA. Historia Pierwotne gofrownice nie były ani zaawansowane ani małe. Dawne urządzenia zbudowane były z dwóch żeliwnych płyt, a gofry trzeba było."— Zapis prezentacji:

1 GOFROWNICA

2 Historia Pierwotne gofrownice nie były ani zaawansowane ani małe. Dawne urządzenia zbudowane były z dwóch żeliwnych płyt, a gofry trzeba było obracać wraz z płytami. Nie wcześniej niż w XIII wieku powstała płyta, która wyglądem przypominała plaster miodu, która piekła gofry z obu stron w tym samym czasie. Stąd też utworzono nazwę wafel – w wolnym tłumaczeniu „kawałek pszczelego ula„. Z końcem XIX wieku stworzono pierwszą gofrownicę, która przypominała obecne urządzenia. Od tego czasu była ciągle ulepszana, wzbogacana o urządzenie utrzymujące stałą temperaturę oraz płytki wykonane z wytrzymałego tworzywa, żeby gofry się nie przypiekały. W pierwszej połowie XX wieku gofrownice były głównym sprzętem w każdej kuchni i tak raczej zostało do dzisiaj.

3

4 Przygotowanie sprz ę tu i zasady dzia ł ania Zgodnie z sugestią producenta przed pierwszym użyciem należy gofrownicę wyczyścić, najlepiej miękką ściereczką. Ważne jest, aby czyszczenie nie naruszyło płyt grzejnych, w tym samego teflonu, którym je pokryto, co skutkowałoby przywieraniem ciasta. Następnie można wykonać następujące czynności: 1.Wkładamy wtyczkę do gniazdka, aby nagrzać gofrownicę. 2.W międzyczasie przygotowujemy ciasto na gofry. 3.Gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę, zapali się zielona lampka kontrolna – termostat. Będzie to sygnał, że urządzenie jest gotowe do pracy i można już nakładać gotowe ciasto. 4.W trakcie pieczenia gofrów, w połowie cyklu, należy uchylić górną pokrywę, aby wyeliminować nadmiar wydobywającej się pary (około 3 sekund). 5.Przed rozpoczęciem pieczenia następnej porcji gofrów należy poczekać, aż urządzenie całkowicie się nagrzeje. Powinno się to odbywać przy zamkniętych klapach. 6.Ważne jest, tak w trakcie czyszczenia, jak i użytkowania, aby nie używać ostrych sztućców i innych przyrządów kuchennych (mogłoby to spowodować uszkodzenie płyt grzejnych).

5 Budowa

6 Zastosowanie W obecnych czasach gofrownica nie służy tylko i wyłącznie do wypiekanie gofrów,lecz także- co wielu może dziwić- upieczenia chrupiącego bekonu,zrobienia ciasteczek oraz jajecznicy. Można więc śmiało powiedzieć,że stała się urządzeniem wielofunkcyjnym.

7 Rodzaje gorfownic Najpopularniejszym modelem jest ten : Ale oczywiście typów gofrownic jest dużo …

8

9

10

11

12 Prezentację przygotowały : Wiktoria Mazur Klaudia Deperas Klasa 2 B


Pobierz ppt "GOFROWNICA. Historia Pierwotne gofrownice nie były ani zaawansowane ani małe. Dawne urządzenia zbudowane były z dwóch żeliwnych płyt, a gofry trzeba było."

Podobne prezentacje


Reklamy Google