Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Charakterystyka rynku i możliwości zwiększenia sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii Spotkanie z polskimi przedsiębiorcami biorącymi udział.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Charakterystyka rynku i możliwości zwiększenia sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii Spotkanie z polskimi przedsiębiorcami biorącymi udział."— Zapis prezentacji:

1 Charakterystyka rynku i możliwości zwiększenia sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii Spotkanie z polskimi przedsiębiorcami biorącymi udział w wystawie Food & Hospitality Ireland Dublin, Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Dublinie

2 Ogólne informacje nt. sektora rolno-spożywczego w Irlandii W sektorze bezpośrednie zatrudnienie znajduje 160 tys. osób, a licząc miejsca pracy pośrednio z nim związane tys. osób Sektor przyczynia się do wytworzenia 8% PKB Irlandii Obroty handlowe w Irlandii związane z sektorem rolno- spożywczym osiągają rocznie poziom 24 mld EUR

3 Ogólne informacje nt. sektora cd… W 2013 r. irlandzki eksport produktów spożywczych wyniósł prawie 10 mld EUR (wzrost o 9%) Główni odbiorcy eksportu: Zjednoczone Królestwo (42%), inne kraje europejskie (32%), pozostałe (26%)

4 Ogólne informacje nt. sektora cd… Struktura eksportu towarów rolno-spożywczych w 2013 r. Produkty mleczarskie3,0 mld EUR, +15%, udział 30% Wołowina 2,1 mld EUR, +10%, udział 21% Żywność przetworzona 1,6 mld EUR, +15%, udział 17% Napoje 1,3 mld EUR, -1,0%, udział 13% Wieprzowina 0,5 mld EUR, +3,0%, udział 6% Ryby i owoce morza0,5 mld EUR, -3,0%, udział 5% Warzywa i owoce, zboża0,2 mld EUR, -1,0%, udział 2% Drób 0,2 mld EUR, +4,0%, udział 2% Żywe zwierzęta 0,2 mld EUR, +11%, udział 2% Owce i mięso z owiec 0,2 mld EUR, +4,0%, udział 2%

5 Ogólne informacje nt. sektora cd… Jest jednym z największych w Europie eksporterów produktów mleczarskich, wołowiny i mięsa owczego. Jest największym w Europie eksporterem mleka w proszku dla niemowląt (zaspokaja 15% światowego zapotrzebowania) Eksportuje ponad 80% rodzimej produkcji mięsa wołowego i produktów mleczarskich Jest największym dostawcą produktów spożywczych do Zjednoczonego Królestwa Dostarcza wołowinę do ponad 70 sieci handlowych w całej Europie Eksportuje ponad połowę krajowej produkcji mięsa wieprzowego do ponad 60 krajów na całym świecie Irlandia

6 Hodowla bydła i produkcja wołowiny W 2013 r. pogłowie bydła w Irlandii wyniosło 6,9 mln sztuk (wzrost o 2%) Główną paszę dla bydła w Irlandii stanowi trawa Produkcja mięsa wołowego w 2013 r. wyniosła 518 tys. ton W 2013 r. producenci irlandzcy eksportowali około 466 tys. ton mięsa wołowego o wartości 2,1 mld EUR W 2013 r. wyeksportowano z Irlandii 209 tys. sztuk bydła żywego wartego około 240 mln EUR.

7 Owce i mięso z owiec W 2013 r. pogłowie owiec w Irlandii spadło o 2% do 5,1 mln sztuk W 2013 r. irlandzki eksport mięsa owczego wyniósł około 45 tys. ton o wartości 220 mln EUR W 2013 r. głównymi odbiorcami irlandzkiego mięsa owczego były: Francja (41%) i Zjednoczone Królestwo (22%)

8 Hodowla trzody chlewnej i produkcja wieprzowiny W 2013 r. pogłowie trzody chlewnej w Irlandii wyniosło około 1,6 mln sztuk W 2013 r. irlandzki eksport wieprzowiny wyniósł około 185 tys. ton o wartości 525 mln EUR W 2013 r. głównymi odbiorcami irlandzkiego mięsa wieprzowego były: Zjednoczone Królestwo (44%), inne kraje europejskie (20%)

9 Produkty mleczarskie W 2013 r. produkcja mleka osiągnęła poziom 5,8 mld litrów, a do 2020 r. ma wzrosnąć o 50% 480 mln litrów zostało skonsumowane w postaci płynnego mleka w 2013 r. wyprodukowano 152 tys. ton masła i 185 tys. ton sera żółtego W 2013 r. irlandzki eksport produktów mleczarskich wzrósł o około 15% do poziomu 3 mld EUR

10 Gospodarstwa rolne w Irlandii W Irlandii istnieje około 139,9 tys. rodzinnych gospodarstw rolnych o średniej wielkości 32,7 hektara Całkowity obszar Irlandii wynosi 6,9 mln hektarów z czego 4,5 mln ha jest użytkowanych w rolnictwie Prawie 81% obszarów rolnych w Irlandii (3,67 mln ha) stanowią pastwiska i łąki, 11% stanowią nieużytki rolne (0,48 mln ha), a 8% to pola uprawne, sady i ogrodnictwo (0,38 mln ha).

11 Import produktów rolno- spożywczych do Irlandii w 2013 r. Irlandia importowała produkty rolno-spożywcze i napoje na wartość 6,9 mld EUR Owoce i warzywa mln EUR Zboża i preparaty zbożowe mln EUR Pasze dla zwierząt 898 mln EUR Mięso i wyroby mięsne 806 mln EUR Napoje 725 mln EUR Produkty mleczarskie i jaja 645 mln EUR

12 12 Polski eksport produktów rolno- spożywczych do Irlandii Drugim najważniejszym rynkiem zbytu kukurydzy Czwartym najważniejszym rynkiem zbytu jęczmienia i makuchów Szóstym rynkiem zbytu „polskiego” piwa Siódmym rynkiem zbytu wędlin Irlandia jest dla Polski

13 Polski eksport do Irlandii cd… L.P.Dział CNWartość w mln EUR 3Kukurydza (1005)24,7 6Mięso z drobiu (0207)18,3 7Makuchy (2306)17,3 9Pozostałe mięso (1602)10,5 11Jęczmień (1003)9,9 12Przetwory spożywcze (2106)9,2 13Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa (1601)8,5 14Piwo (2203)8,1 16Pszenica i meslin (1001)7,9 21Wyroby piekarnicze i cukiernicze (1905)6,4

14 14 Polski eksport do Irlandii cd… Nasze atuty: Polskie towary cieszą się zainteresowaniem w Irlandii ze względu na: tys. polskich konsumentów w Irlandii - Wysoką jakość - Terminowość dostaw - Konkurencyjną cenę

15 15 Polski eksport do Irlandii cd… Trudności w rozwoju sprzedaży: Adresowanie oferty tylko do konsumentów Europy Środkowo-Wschodniej Brak odpowiedniego oznaczenia na opakowaniach Silna konkurencja/ wielkość rynku Nasilone kampanie medialne zachęcające do kupowania tylko miejscowych produktów Afera z mięsem końskim

16 16 Zasady etykietowania żywności Etykieta musi zawierać: - Nazwę pod którą produkt jest sprzedawany - Listę składników i informację o ew. alergenach - Ilość poszczególnych składników - Zawartość netto - Datę przydatności do spożycia - Wskazówki dot. warunków przechowywania - Nazwę i adres producenta - Kraj pochodzenia - Instrukcję użycia - Deklarację dot. zawartości alkoholu

17 Kanały dystrybucji produktów spożywczych w Irlandii Sklepy i hurtownie z polską żywnością Dystrybutorzy żywności Kawiarnie Restauracje typu fast-food Restauracje tradycyjne Firmy cateringowe Hotele Firmy związane z turystyką Służba zdrowia Dostawy dla instytucji rządowych

18 Sieci spożywcze w Irlandii Supermarkety: - Tesco Ireland (142 sklepy) - Dunnes Stores (155 sklepów) - SuperValu (193 sklepy) - Lidl (170 sklepów) - Aldi (90 sklepów) - Marks and Spencer (15 sklepów) / Simply Food Małe sklepy: - Centra (450 sklepów) - SPAR / Eurospar (450 sklepów) - Mace (240 sklepów) - Londis / Londis Plus (350 sklepów) - Costcutter (120 sklepów) - Gala (200 sklepów)

19 Ważne instytucje i organizacje sektora w Irlandii Bord BiaFood and Drink Industry IrelandDepartment of Agriculture, Food and the MarineFood Safety Authority of Ireland

20 Ważne imprezy targowe, festyny rolno-spożywcze w Irlandii

21 Ważne imprezy… Food and Hospitality Ireland - wystawa sektora spożywczego Data: września 2014 r. Miejsce: Citywest Hotel Organizator: Fresh Montgomery Ltd National Ploughing Championships – festyn wyrobów i maszyn sektora rolno-spożywczego Data: września 2014 r. Miejsce: Ratheniska, Stradbally, Co. Laois Organizator: National Ploughing Association Catex – wystawa sektora gastronomicznego Data: lutego 2015 r. Miejsce: RDS Dublin Organizator: Event Haus FoodIEs Expo – wystawa sektora spożywczego Data: luty 2015 r. Miejsce: Limerick Organizator: Cater Care Taste of Dublin - festyn kulinarny Data: czerwiec 2015 r. Miejsce: Dublin, Iveagh Gardens Organizator: Taste of Dublin Ltd

22 Trade and Investment Promotion Section Embassy of Poland


Pobierz ppt "Charakterystyka rynku i możliwości zwiększenia sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii Spotkanie z polskimi przedsiębiorcami biorącymi udział."

Podobne prezentacje


Reklamy Google