Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zwierzęta. Fenek Fenek pustynny - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. Występuje on na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zwierzęta. Fenek Fenek pustynny - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. Występuje on na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej."— Zapis prezentacji:

1 Zwierzęta

2 Fenek Fenek pustynny - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. Występuje on na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej Afryki. Będąc najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. Charakterystyka: osiąga cm długości samce ważą ok. 1,5 kg, a samice ok. 0,8 kg ma charakterystyczne, duże uszy, dorastające do 15 cm, dzięki którym ma dobry słuch i może efektywnie chłodzić ciało jest zwierzęciem nocnym i sypia za dnia odżywia się szarańczakami, chrząszczami, a nawet jajami rośliny są dla niego głównym źródłem wody, bez której potrafi się obejść naprawdę długo fenki mają łagodne usposobienie i łatwo je oswoić żyją do 10 lat w warunkach naturalnych, a w niewoli do 12 lat

3 Kojot Kojot preriowy, kojot, kujot, wilk preriowy Ameryki Północnej - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych o wyglądzie pośrednim między małym wilkiem i szakalem. Zamieszkuje obszary od Alaski do Meksyku. Wyróżnia się ok. 19 podgatunków kojota. Charakterystyka: długość cm długość ogona ok. 40 cm wysokość w kłębie do 50 cm masa ciała samce 18 kg, samice 13 kg krępa budowa ostry pysk szara sierść o długości dochodzącej do 10 cm ubarwienie maskujące ogon pokryty gęstym włosem o zabarwieniu czarnym

4 Mara patagońska Mara patagońska - gatunek gryzonia z rodziny kawiowatych. Występuje na stepach południowej części Ameryki Południowej. Charakterystyka: w kłębie mierzy do 45 cm waży do 11 kg. ma długie, zakończone kopytkowatymi pazurami nogi uszy jej są wysokie i spiczaste porusza się inochodem - specyficznym rodzajem chodu, normalnym też sierść jest koloru brunatnego odżywia się zielonymi częściami roślin, nasionami akacji i kaktusami żyje 15 lat mary patagońskie są monogamiczne, łączą się w pary na całe życie.

5 Muflon Muflon, a dokładnie śródziemnomorski – jest to podgatunek ssaków łożyskowych z rzędu parzystokopytnych. Pierwotnie występował tylko na Korsyce i Sardynii, później został introdukowany w wielu miejscach Europy. Przodek owcy domowej. Charakterystyka: najmniejszy przedstawiciel dzikich owiec długość ciała samica od 1,2 m, samiec od 1,35 m długość ogona ok. 3-6 cm wysokość w kłębie owca 70 cm, tryk do 88 cm masa ciała owca kg, tryk kg ubarwienie (zwane inaczej wełną lub runem) jest jasne samce posiadają często tzw. siodło mają charakterystyczną białą plamę na bokach ciała wełna muflona, z wyjątkiem włosów na podgardlu, jest stosunkowo krótka

6 Sekretarz Sekretarz - gatunek dużego ptaka drapieżnego, będący jedynym przedstawicielem rodziny sekretarzy. Występuje w Afryce subsaharyjskiej, od Senegalu do Somalii, aż po Przylądek Dobrej Nadziei na południu. Charakterystyka: nietypowa sylwetka, która jest przystosowana do specyficznego trybu życia długie nogi z długimi palcami zaokrąglone skrzydła zakrzywiony dziób na głowie ma ozdobny czubek długi ogon środkowe sterówki wydłużone upierzenie głównie szarobiałe długość ciała ok cm masa do 2 kg Większość czasu spędza na ziemi, ze skrzydeł korzysta w wypadku zagrożenia. Jest dobrym biegaczem. Nocuje na drzewach akacjowych. Poluje w parach lub czasami w luźnych grupach rodzinnych. Osiadły, choć może wędrować na niewielkie odległości w poszukiwaniu pożywienia.

7 Soból Soból tajgowy – to dokładna nazwa tego drapieżnego, ssaka z rodziny łasicowatych. Zamieszkuje on górzyste lasy Azji od Uralu po Kamczatkę, północnych Chin, Półwyspu Koreańskiego. W Federacji Rosyjskiej hodowany w fermach dla cennego futra. W celu ochrony wymierającej populacji sobola na Syberii powołano w roku 1917 pierwszy w Rosji państwowy rezerwat przyrody - Rezerwat Barguziński. Jeszcze w wiekach średnich masowo występował w północnej części Europy po północno wschodnią Polskę. Futro sobola wykorzystywane jest do produkcji pędzli używanych w malarstwie artystycznym. Charakterystyka długość ciała do 60 cm futro gęste, jedwabiste, o zmiennym ubarwieniu, od żółtawo-brązowego do bardzo ciemnego aktywny w dzień i w nocy, poluje na drobne ssaki i ptaki, zjada również ich jaja żywi się także owadami, jagodami i nasionami gniazda zakłada w wykrotach, szczelinach i dziuplach.

8 Koniec Prezentację wykonała Karolina Orzechowska uczennica klasy 6B


Pobierz ppt "Zwierzęta. Fenek Fenek pustynny - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. Występuje on na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google