Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie."— Zapis prezentacji:

1

2 ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie

3 ZIOŁA W KUCHNI wykorzystujemy głównie jako przyprawy. PRZYPRAWY spełniają bardzo ważną rolę w żywieniu. Dzięki nim uzyskujemy: AROMAT – drażni receptory błony śluzowej nosa, SMAK – aktywizuje receptory błony śluzowej języka, APETYCZNY WYGLĄD POTRAW – wpływa na receptory wzrokowe oka, co korzystnie na działa na nasz układ trawienny.

4 PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera wspomagając oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Polecana do : warzyw wieprzowiny wołowiny ryb deserów BAZYLIA

5 PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: MIĘTA Polecana do: Ułatwia trawienie. Zabija bakterie w przewodzie pokarmowym. sałatek owoców baraniny ciast i słodyczy herbaty

6 PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: LUBCZYK Polecany do: Działa przeciwnowotworowo, odmładzająco i odtruwająco. Jest składnikiem znanej przyprawy „MAGGI”. Pachnie intensywnie i korzennie. zup dań mięsnych pasztetów ryb sałatek

7 PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: MAJERANEK Polecany do: tłustych mięsflaków grochówki żurku Poprawia trawienie, działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Niezastąpiony podczas przygotowywania świątecznych potraw na Wielkanoc.

8 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z LIŚCI: NATKA PIETRUSZKI Polecana do: sałatek masła czosnkowego zupdań z ryb Jest bogatym źródłem witamin C i A (wzmacnia system odpornościowy), błonnika (usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów). Neutralizuje przykry zapach, np. czosnku.

9 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION: GORCZYCA Robi się z niej: musztardy marynaty do mięs Jest źródłem selenu, manganu i witaminy B1. Poprzez swoje „śluzowe” właściwości zmniejsza apetyt.

10 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION: KMINEK Polecany do: bigosu barszczu kiełbas wiejskiego chleba Przyspiesza proces trawienia obfitych w kalorie potraw. Pomocny przy biegunce, czerwonce, wzdęciach i kolce. Jest środkiem moczopędnym.

11 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION : KOLENDRA Polecana do: dań kuchni azjatyckiej marynat do baraniny Ma właściwości rozkruszające. Ułatwia trawienie. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt. Jest składnikiem znanej mieszanki przyprawowej curry.

12 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION: CZARNUSZKA Polecana do : serów pieczywa sałatek Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga leczenie trądziku. Eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia. Jest składnikiem wina.

13 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z CZEŚCI KORZENNEJ: CZOSNEK Polecany do: mięswarzyw sosówryb masła czosnkowego Jest źródłem witaminy C,B oraz żelaza i magnezu. Dodaje aromatu i smaku potrawom. Obniża ciśnienie. Jest naturalnym antybiotykiem.

14 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z CZĘŚCI KORZENNEJ: CEBULA Polecana do: zup zapiekanek gulaszy pieczeni sałatek Wzbogaca smakiem i aromatem wiele potraw. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C (dobra na przeziębienie, poprawia odporność). Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

15 ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z CZĘŚCI KORZENNEJ: CHRZAN Dodatek do: kiszenia ogórków ćwikły sosów na ciepło i zimno Ma właściwości konserwujące. Jest naturalnym antybiotykiem, źródłem witamin: A,B1,B2,C. Pobudza apetyt, wspomaga trawienie. Obniża poziom cholesterolu.

16 W związku z tym, że zbliża się Wielkanoc zaproponuję potrawę typową dla tego święta. BARSZCZ BIAŁY!!! A NA KONIEC COŚ PYSZNEGO…

17 Przepis na BARSZCZ BIAŁY: BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY - składniki: 2 litry wywaru z wędzonki zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki) sól 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy szczypta majeranku 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki świeżo startego chrzanu 15 dag śmietany 25 dag białej kiełbasy 2 jajka BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY - sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy. SMACZNEGO!

18 ŹRÓDŁA: Odżywianie.info.pl Doradca smaku.pl Kuchnia-WP.PL Przyprawowy.pl

19 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ I ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA ROZMAITYCH SMAKÓW ZIÓŁ! Anna Chlebica


Pobierz ppt "ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google