Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pytanie 1 Najdłuższą rzeką Niemiec jest: A) Ren B) Dunaj C) Odra Prawidłowa odpowiedź: B) Dunaj.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Pytanie 1 Najdłuższą rzeką Niemiec jest: A) Ren B) Dunaj C) Odra Prawidłowa odpowiedź: B) Dunaj."— Zapis prezentacji:

1

2 Pytanie 1 Najdłuższą rzeką Niemiec jest: A) Ren B) Dunaj C) Odra Prawidłowa odpowiedź: B) Dunaj

3 Pytanie 2 Największym miastem i zarazem stolicą Niemiec jest: A) Berlin B) Hamburg C) Monachium Prawidłowa odpowiedź: A) Berlin

4 Pytanie 3 Obecnym kanclerzem Niemiec jest: A) Helmut Kohl B) Angela Merkel C) Helmut Schmidt Prawidłowa odpowiedź: B) Angela Merkel

5 Pytanie 4 Obecnym prezydentem Niemiec jest : A) Horst Seehofer B) Christian Wulff C) Joachim Gauck Prawidłowa odpowiedź: C) Joachim Gauck

6 Pytanie 5 W którym roku doszło do zjednoczenia Niemiec? : A) 1990 roku B) 1866 roku C) 1980 roku Prawidłowa odpowiedź : A) 1990 roku

7 Pytanie 6 Z ilu krajów związkowych składają się Niemcy? : A) 16 B) 14 C) 3 Prawidłowa odpowiedź: C) 3

8 Pytanie 7 Stolicą Austri jest: A) Berno B) Wiedeń C) Hamburg Prawidłowa odpowiedź: B) Wiedeń

9 Pytanie 8 Niemcy są którym z kolei światowym eksporterem? : A) Pierwszym B) Czwartym C) Trzecim Prawidłowa odpowiedź: C) Trzecim

10 Pytanie 9 Najwyższym szczytem Niemiec jest: A) Hochwanner B) Zugspitze C) Schneefernerkopf Prawidłowa odpowiedź: B) Zugspitze

11 Pytanie 10 Stolicą Szwajcarii jest: A) Wiedeń B) Berno C) Berlin Prawidłowa odpowiedź: B) Berno

12 Pytanie 11 Walutą Niemiec jest: A) Dolar B) Euro C) Korona Prawidłowa odpowiedź: B) Euro

13 Pytanie 12 Niemieckim kompozytorem był A) Fryderyk Chopin B) Ludwik van Beethoven C) Orlando di Lasso Prawidłowa odpowiedź: B) Ludwik van Beethoven

14 Pytanie 13 Pisarzami niemieckimi są/ Pisarzem niemieckim jest: A) Bracia Grimm B) Jan Brzechwa C) Hans Christian Andersen Prawidłowa odpowiedź: A) Bracia Grimm

15 Pytanie 14 Numerem kierunkowym i domeną internetową Niemiec jest: A) Numer: +48, domena.pl B) Numer: +49, domena.de C) Numer: +44, domena.gb Prawidłowa odpowiedź: B) Numer:+ 49, domena.de

16 Pytanie 15 Autorem hymnu Niemiec był: A) August Heinrich Hoffman B) Józef Wybicki C) Spiridon Samaras Prawidłowa odpowiedź: A) August Heinrich Hoffman

17 Pytanie 16 Niemiecką marką jest: A) Ford B) Peugeot C) Volkswagen Prawidłowa odpowiedź: C) Volkswagen

18 Pytanie 17 Flaga Niemiec ma kolory: A) Czarny, czerwony, żółty B) Niebieski, biały, czerwony C) Czerwony, biały, czerwony Prawidłowa odpowiedź: A) Czarny, czerwony, żółty

19 Pytanie 18 Na którym rysunku został przedstawiony herb Niemiec: A) B) C) Prawidłowa odpowiedź: C)

20 Pytanie 19 Ilu krotnie Niemcy zdobyli Puchar Świata?: A) 5 razy B) 2 razy C) 4 razy Prawidłowa odpowiedź: C) 4 razy

21 Pytanie 20 W jakim dniu Niemcy mają wolne?: A) 3 października B) 10 listopada C) 3 maja Prawidłowa odpowiedź: A) 3 października


Pobierz ppt "Pytanie 1 Najdłuższą rzeką Niemiec jest: A) Ren B) Dunaj C) Odra Prawidłowa odpowiedź: B) Dunaj."

Podobne prezentacje


Reklamy Google