Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Z DROWE Ż YWIENIE C ZŁOWIEKA. D IETA Z BILANSOWANA Prawidłowe odżywianie się to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Z DROWE Ż YWIENIE C ZŁOWIEKA. D IETA Z BILANSOWANA Prawidłowe odżywianie się to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym."— Zapis prezentacji:

1 Z DROWE Ż YWIENIE C ZŁOWIEKA

2 D IETA Z BILANSOWANA Prawidłowe odżywianie się to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substratów potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.

3 S KŁADNIKI ODŻYWCZE To składniki pokarmowe niezbędne do odżywienia organizmu człowieka, zwłaszcza białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne.

4 S KŁADNIKI ODŻYWCZE DZIELĄ SIĘ NA : Energetyczne (głównie węglowodany, tłuszcze) Budulcowe (białko, składniki mineralne, niektóre kwasy tłuszczowe) Regulujące (witaminy składniki mineralne)

5 W AŻNE !!! Każdego dnia nasz organizm potrzebuje około 60 różnych składników. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierał by wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety.

6 P IRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

7 P RODUKTY ZBOŻOWE ( WĘGLOWODANOWE ) Powinny stanowić główne źródło energii i powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje – pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony. Zaleca się, aby produkty te były jak najmniej przetworzone, gruboziarniste a pieczywo pochodziło z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, razowych które są jednocześnie źródłem węglowodanów złożonych i błonnika regulującego prace przewodu pokarmowego.

8 P RODUKTY ZBOŻOWE

9 W ARZYWA LUB OWOCE Powinny znaleźć się w każdym posiłku. Są one bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C), soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

10 O WOCE I WARZYWA

11 M LEKO I PRZETWORY MLECZNE Są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie i wynosi mg/dobę. Mleko jest również wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D. Osoba dorosłym zaleca się spożywanie dwóch porcji produktów mlecznych, a nastolatką, kobietą ciężarnym i matką karmiących powinny spożywać od 3 do 4 porcji dziennie.

12 M LEKO I PRZETWORY MLECZNE

13 T ŁUSZCZE Znajdują się obok węglowodanów które stanowią główne źródło energii. Tłuszcze roślinne maja duże znaczenie w prawidłowym diecie dzieci przede wszystkim ze względu na zawartośc w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych po prawidłowego rozwoju.

14 W ODA Jest jednym z najważniejszych składników organizmu, stanowi około 60% masy ciała dorosłego człowieka. Jej obecność jest niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania ze względu na kluczową rolę w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych oraz udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w organiźmię.

15 W ODA

16 R EGULARNOŚĆ POSIŁKÓW Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków. Dzieci i młodzież powinny spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach dnia.

17 Z ASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM Jedz codziennie różne produkty z każdej z grup uwzględnionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia Bądź codziennie aktywny fizycznie / ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Produkty zbożowe, najlepiej te z pełnego przemiału, powinny być podstawą Twojej diety. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Jedz codziennie dwie porcje produktów które są źródłem białka – mięso, ryby, jajka.

18 Owoce i warzywa powinno się spożywać przy każdym posiłku – min. 5 porcji dziennie. Jedną porcję warzyw lub owoców w ciągu dnia może stanowić porcja soku. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach). Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Ograniczaj spożycie soli. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów.

19 Z APOTRZEBOWANIE KALORYCZNE Dziewczęta w przedziale wiekowym lat , a dziewczęta w wieku lat potrzebują kalorii Natomiast chłopcy w wieku lat powinni przyjmować , lat kalorii dziennie.

20 D ZIĘKUJEMY Z UWAGĘ ☺ Prezentacje wykonały:  Natalia Jakubek  Sandra Jeżyk


Pobierz ppt "Z DROWE Ż YWIENIE C ZŁOWIEKA. D IETA Z BILANSOWANA Prawidłowe odżywianie się to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym."

Podobne prezentacje


Reklamy Google