Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykonała: Martyna Wasilewska. Środki chemiczne w żywności Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: -Wygląd -Smak -Kolor -Konsystencje -Zapach -Trwałość.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykonała: Martyna Wasilewska. Środki chemiczne w żywności Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: -Wygląd -Smak -Kolor -Konsystencje -Zapach -Trwałość."— Zapis prezentacji:

1 Wykonała: Martyna Wasilewska

2 Środki chemiczne w żywności Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: -Wygląd -Smak -Kolor -Konsystencje -Zapach -Trwałość Chemiczne dodatki do żywności oszukują: -Smak -Węch -Wzrok

3 Substancje chemiczne mogą szkodzić: -Dzieciom -Osobom starszym -Alergikom -Osobom o wrażliwym układzie pokarmowym

4

5 E tartrazyna Szkodzi: -Astmatykom Powoduje: - Nadpobudliwość Dodawana do: -Oranżady -Deserów w proszku -Sztucznego miodu

6 E 110 – żółcień pomarańczowa Szkodzi: -Alergikom Wywołuje: -Pokrzywki -Duszności Znajduje się w: -Marmoladach -Gumach do żucia

7 E 124 – czerwień koszenilowa Szkodzi: -Osobom uczulonym na aspirynę Dodawana do: -Ryb wędzonych -Budyniów

8

9 E 210 – kwas benzoesowy Powoduje: -Podrażnienia śluzy żołądka i jelit -Swędzącą wysypkę Dodawany do: -Galaretek -Soków owocowych -Napojów bezalkoholowych -Margaryny -Piwa

10 E 249 – azotany potasu i E 250 – azotany sodu Powodują: - Tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin Dodawane do: - Peklowania mięsa

11

12 E 508 – chlorek potasu, E 509 – chlorek wapnia i E 511 – chlorek magnezu Działa: - Przeczyszczająco Dodawana do: Przypraw

13 E 525 – wodorotlenek potasu Powoduje: - Bóle jelitowo- żołądkowe Dodawana do: -Konfitur -Galaretek

14 E 517 – siarczan amonu Powoduje: -Biegunkę Dodawany do: - Wielu artykułów, przede wszystkim w drożdżach


Pobierz ppt "Wykonała: Martyna Wasilewska. Środki chemiczne w żywności Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: -Wygląd -Smak -Kolor -Konsystencje -Zapach -Trwałość."

Podobne prezentacje


Reklamy Google