Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego."— Zapis prezentacji:

1 Dobór i kaloryczność produktów

2

3 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego makaronu, ryżu, kaszy -¾ szklanki płatków zbożowych

4 1 porcja warzyw to: - 1 średniej wielkości warzywo, np. pomidor, ogórek -filiżanka krojonych surowych warzyw

5 1 porcja owoców to: - 1 średniej wielkości owoc, np. jabłko, gruszka, mandarynka - ½ dużego owocu, np. pomarańcza, grejpfrut, banan - 1 szklanka owoców jagodowych, np. malin, porzeczek - ½ szklanki soku owocowego ze świeżych owoców

6 1 porcja mleka i produktów mlecznych to: - 1 szklanka mleka 2% - 1szklanka maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego - Mały jogurt owocowy (ok. 150g) -100g sera białego półtłustego (2-3 plastry) - 2 plastry sera żółtego (ok. 40g)

7 1 porcja produktów białkowych to: - 1 mały filet z kurczaka, indyka, ryb ( g) - 6 plasterków polędwicy, kiełbasy - 4 plastry szynki - 1 jajko -1 łyżka nasion, pestek, -orzechów (10-12g)

8 1 porcja tłuszczu to: - 1 płaska łyżeczka masła, margaryny (5g – wystarczy do posmarowania 1 kromki) - 1 łyżka oleju (12-15g)

9 PRODUKTY Z PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA OBOWIĄZKOWA LICZBA PORCJI W CIĄGU DNIA MIĘSO I JEGO ZAMIENNIKI2 MLEKO I JEGO PRZETWORY3-4 WARZYWA I OWOCEMin. 5 PRODUKTY ZBOŻOWEMin. 5

10 ROZKŁAD POSIŁKÓW W CIĄGU DNIA POSIŁEKPROCENT DOBOWEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA ENERGIĘ 1. Śniadanie20-25% 2. Drugie śniadanie15-20% 3. Obiad35-40% 4. Podwieczorek5-10% 5. Kolacja10-15%

11 Dzienne zalecenia na energię i składniki pokarmowe Dzieci 7 – 9 lat DziewczętaChłopcy 10 –12 lat13 – 15 lat10 –12 lat13 – 15 lat Energia kcal Białko g Tłuszcz g Węglowodany g

12 PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS: I śniadanie: kluski lane na mleku, jajko, pieczywo mieszane, masło, szczypiorek, mandarynki, herbata. II śniadanie: drożdżówka z jabłkiem, sok owocowy. Obiad: Rosół drobiowy z makaronem, ziemniaki puree, marchewka duszona, kompot jabłkowy. Podwieczorek: Budyń śmietankowy. Kolacja: Naleśniki z dżemem, kawa mleczna, kiwi.

13 ILE TO KALORII??? Udko smażone – 300kcal Udko duszone – 193kcal

14 ILE TO KALORII??? Ziemniaki puree- 113kcal Frytki- 314kcal

15 ILE TO KALORII??? Popcorn – 500kcal Jabłko – 48kcal 1 Popcorn = 10 jabłek -wit. C - wit. z grupy B -minerały - potas

16 ILE TO KALORII??? Paluszki słone – 384kcal Gruszka – 56kcal 1 paczka = 6 gruszek -Potas - Fosfor -Wapń -Magnez -Żelazo -Sód -Jod

17 ILE TO KALORII??? Chipsy ziemniaczane paprykowe – 570kcal Banan- 90kcal 1 opakowanie = 6 bananów -wit. C -Błonnik -Potas -magnez

18 ILE TO KALORII??? Baton Snickers- 509kcal Marchewka- 38kcal 1 Snikers = 13 marchewek -wit. A -wit. B1, B2 - kwas foliowy -Potas -Sód -żelazo

19 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ!!!


Pobierz ppt "Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego."

Podobne prezentacje


Reklamy Google