Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Elegancja przy stole Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Elegancja przy stole Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa."— Zapis prezentacji:

1 Elegancja przy stole Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa

2 „Rządzi się głównie poprzez stół.” Napoleon do markiza de Coulaincourt

3 Rozsadzanie gości Gospodarz Gospodyni

4 Nakrycie Serwetki: 3 rodzaje(obrusowe, ligninowe, bibułkowe) Służą do wycierania kącików ust przed sięgnięciem po kieliszek oraz do ochrony ubrania przed pochlapaniem Po jedzeniu odkładamy złożone, po lewej stronie nakrycia Nigdy nie wieszamy ich na szyi!

5 Nakrycie Zastawa:

6 Nakrycie Kieliszki:

7 Nakrycie Kartonik z menu: Po lewej stronie nad talerzykiem do pieczywa lub na talerzyku do przystawek Informuje kto wydaje przyjęcie, na czyją cześć, z jakiej okazji Zawiera: miejsce i datę spotkania, menu Pozwala na uniknięcie pomyłek

8 Podawanie i serwowanie Dania zawsze podawane z lewej strony, a wina i sosy z prawej Ważna kolejność serwowania: Gospodyni jako ostatnia wśród kobiet Gospodarz jako ostatni wśród uczestników

9 Zachowanie przy stole Gospodarz daje znak do rozpoczęcia jedzenia i picia Nie życzymy „Smacznego” współbiesiadnikom! …ale jeśli ktoś nam będzie życzył, grzecznie dziękujemy Nie trzymamy łokci, przedramion, a także nadgarstków na stole! Prowadzimy rozmowy na tematy ogólne

10 Kolejność i dobór dań Kolejność: Przystawka - Ryba – Zupa - Danie główne - Sery- Deser Kawa podawana po odejściu od stołu w salonie Przestrzeganie zasad estetyki, przyzwyczajeń kulinarnych i przynależności religijnej

11 Wina i napoje Wódka Wina: Lekkie białe Cięższe białe Różowe Lekkie czerwone Cięższe czerwone Szampan(wina musujące) Likiery Aperitif Ryby Ryby, białe sosy Białe mięsa Czerwone mięsa Dziczyzna Desery Kawa

12 Zasady jedzenia Jak jemy? Pieczywo Ziemniaki Karczochy Kawior Makaron Owoce

13 Zasady jedzenia Co jemy rękami? Chleb Twarde sery Niektóre owoce Tartinki Kruche ciasteczka

14 Toasty Wznoszone winem lub szampanem, a nigdy wódką! Najlepszy moment na pierwszy toast po głównym daniu, podczas deseru Pierwszy wznoszony przez gospodarza, skierowany do gościa honorowego Zasada wzajemności


Pobierz ppt "Elegancja przy stole Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa."

Podobne prezentacje


Reklamy Google