Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość."— Zapis prezentacji:

1 Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość dawnych Austro- Węgier. Łączy w sobie wpływy niemieckie, Włoskie, francuskie, czeskie i węgierskie.

2 Tort Sachera Składniki: Składniki: 140g masła 140g masła 160g cukru 160g cukru 180g czekolady gorzkiej 180g czekolady gorzkiej 8 jajek 8 jajek 30g cukru pudru 30g cukru pudru 140g mąki pszennej 140g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: Polewa czekoladowa: 180g słodkiej, płynnej śmietany 30% 180g słodkiej, płynnej śmietany 30% 180g czekolady gorzkiej 180g czekolady gorzkiej 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku) 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku) 50g masła 50g masła Dodatkowo: Dodatkowo: ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej ewentualnie trochę rumu ewentualnie trochę rumu

3 Tort Sachera – Sposób przygotowania 50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika. 50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Oddzielić białka od żółtek. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej. Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem). Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. Konfiturę podgrzać. Konfiturę podgrzać. Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła. Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła. W tym czasie przygotować polewę. W tym czasie przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać. Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc. Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.

4 Winer Schnitzel

5 Winer Schnitzel- Sposób przygotowania

6 Z czego znana jest kuchnia Austriacka? Austriacka kuchnia łączy w sobie m.in. wpływ kuchni czeskiej, węgierskiej, galicyjskiej. Austriacka książka kucharska to nie tylko bogactwo przepisów, ale również historii. Kuchnia austriacka to skarbnica smaków znanych i nieznanych. Zaś potrawy znane od wieków do dziś królują na stołach i stanowią smakowitą wizytówkę kraju. Kuchnia austriacka należy do kuchni obfitujących w różnorodność dań. piwa wśród najbardziej znanych marek króluje: Gosser, Stiegl czy Schwechater

7 Koniec ☻ Przygotowały : Klaudia Jóźwiak ☻ Gabriela Nawrotek ☻


Pobierz ppt "Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość."

Podobne prezentacje


Reklamy Google