Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Autor : Dawid Bączyk. Co to jest konserwant żywności ? Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych),

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Autor : Dawid Bączyk. Co to jest konserwant żywności ? Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych),"— Zapis prezentacji:

1 Autor : Dawid Bączyk

2 Co to jest konserwant żywności ? Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia. Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E" (zobacz: lista E). Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.

3 Termin "konserwanty" brzmi groźnie, ale groźne jest też to, że o konserwowaniu żywności wiemy zdecydowanie zbyt mało. Powszechne błędy to: brak nawyku czytania etykiet na żywności, naiwność, nieznajomość zasad dotyczących znakowania substancji dodawanych do żywności. Często dajemy się nabrać na sztuczki producentów żywności. Np. napis "nie zawiera konserwantów" na opakowaniu twarożku albo puszce groszku konserwowego jest niezgodny z prawem i zasadami zdrowej konkurencji, bowiem w procesie produkcji tych wyrobów nikt nigdy nie dodaje konserwantów. Oddychamy z ulgą, kupując "serek bez konserwantów", ale nasza czujność słabnie, gdy wrzucamy do koszyka bakalie lub paczkę śledzi - niesłusznie, bowiem właśnie te produkty bardzo często są konserwowane chemicznie. Podobnie rzecz się ma z tzw. wodami smakowymi, nagminnie konserwowanymi np. benzoesanem sodu. Jedyna rada na wszechobecność konserwantów to uważne czytanie etykiet i domaganie się informacji od producenta, także wtedy, gdy mamy do czynienia z produktem sprzedawanym na wagę po rozcięciu zbiorczego opakowania. Wtedy możemy się przekonać, czy popularna na bazarach szynka "bez konserwantów" rzeczywiście ich nie zawiera (wędliny o świeżym różowym odcieniu z pewnością mają dodatek azotanów i azotyn).

4 Konserwowanie żywności nie jest wymysłem współczesności. Nasi przodkowie konserwowali mięso i ryby przy pomocy soli. Z czasem funkcje te przejęli wyspecjalizowani producenci, a i w wielu domach także obecnie robi się przetwory na zimę. Te słodkie utrwala się cukrem, a pikantne – solą lub octem. Wytwórcy żywności stosujący „naturalną konserwację” bardzo ten proces udoskonalili. Jednak według współczesnej wiedzy o żywieniu, produkty wędzone mogą sprzyjać nowotworom, nadmiar soli grozi nadciśnieniem, cukru – otyłością, a ocet – kłopotami trawiennymi. Wniosek? Rzecz nie tylko w metodzie konserwowania. Ważne, jak często i ile zakonserwowanych produktów się zjada, a także ile konserwantów – w tym tych naturalnych – dodano do przetworów. Do utrwalenia żywności można używać także substancji syntetycznych. Istnieje już około 2000 różnych dodatków, które mogą trafiać do produktów żywnościowych. Są to konserwanty, barwniki, antyutleniacze i emulgatory, czyli zmiękczacze. Niestety, nie istnieją oficjalnie wytyczone granice ilości chemicznych dodatków w poszczególnych wyrobach. Według badań z lat 80. ubiegłego wieku, w niektórych krajach Europy Zachodniej do żywności trafiało tyle dodatków, że statystyczny konsument zjadał rocznie od 5 do 7 kg syntetyków! Oczywiście będąc nieświadomy tego! Od 1989 roku istnieje obowiązek oznaczania na opakowaniu wszystkich syntetycznych dodatków użytych przy wytwarzaniu danego produktu. Każdy z nich ma symbol E i trzy cyfry. Lepiej unikać wyrobów, w których znajdują się konserwanty od E210 do E 233. Jeśli zamiast symboli figurują nazwy, nie należy kupować produktów konserwowanych benzoesanem i benzoesanem sodu – te substancje mogą powodować raka. Lepiej omijać z daleka te, w których cała informacja sprowadza się do sformułowania: sztucznie konserwowane, barwione, aromatyzowane o tzw. przedłużonym terminie trwałości.

5 Najbardziej szkodliwe konserwanty – unikaj i bądź zdrów !!!  E249 azotan(III) potasu  E250 azotan(III) sodu  E251 azotan(V) sodu - działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie się benzenu.

6

7 schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów E kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne E sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inne E kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki E benzoesan sodu - syntetyczny; E benzoesan potasu - syntetyczny; E benzoesan wapnia - syntetyczny; E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny; E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różne E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różne E dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce E siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różne E wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różne E pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różne E pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różne

8 E siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne E wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne E wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne E ,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami) E o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe E o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe E Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe E niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione E kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe E mrówczan sodu - syntetyczny; różne E mrówczan wapnia - syntetyczny; różne E heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne E azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny E azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny E azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

9 Barwniki spożywcze są substancjami dodatkowymi nadającymi lub przywracającymi barwę środkom spożywczym. Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupa związków chemicznych, które są stosowane w zapobieganiu niepożądanym procesom utleniania, przez co przedłużają trwałość produktów. Przeciwutleniacze to także naturalne substancje roślinne, które mogą wspierać naturalne mechanizmy obronne naszych komórek.

10 Podczas pisania pracy korzystano ze źródeł internetowych i literatury.


Pobierz ppt "Autor : Dawid Bączyk. Co to jest konserwant żywności ? Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych),"

Podobne prezentacje


Reklamy Google