Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna."— Zapis prezentacji:

1 Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna

2

3 Geneza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) powstała 7 kwietnia 1948 roku zajmuje się ochroną zdrowia. Od tamtej pory 7 kwietnia obchodzi się na całym świecie jako Światowy Dzień Zdrowia. Polska jest krajem członkowskim WHO od początku jej istnienia. Główna siedziba Organizacji znajduje się w Genewie, natomiast w Polsce zostało utworzone biuro WHO w lipcu 1992 roku. Głównym partnerem biura WHO w Polsce jest Ministerstwo Zdrowia.

4 Wprowadzenie Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego. W tym roku jest to BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

5 „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”

6 Bezpieczeństwo Żywności 2015 Światowy Dzień Zdrowia w 2015 roku jest okazją do przypomnienia oraz podkreślenia roli jaką odgrywa zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „z pola na nasz stół”.

7 Wpływ niebezpiecznej żywności na zdrowie Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak: biegunki, choroby wirusowe (pierwsze przypadki zakażenia wirusem Ebola związane były ze skażonym mięsem pozyskiwanym z dzikich zwierząt), problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju, nowotwory.

8 Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności: zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności.

9 Fakty Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie. Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno – gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.

10 Fakty Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą. Występujące w żywności patogeny mogą powodować silną biegunkę lub wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych. Skażenie substancjami chemicznymi może prowadzić do ostrych zatruć lub długotrwałych chorób, takich jak nowotwory.

11 Przenoszone drogą pokarmową choroby mogą być przyczyną długotrwałej niesprawności, a nawet śmierci. Wśród przykładów niebezpiecznej żywności należy wymienić niedopieczone/niedogotowane produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, owoce i warzywa zanieczyszczone odchodami.

12 Fakty Do skażenia żywności może dojść na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji, a główna odpowiedzialność spoczywa na jej producentach. Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest jednak żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana w domach, zakładach gastronomicznych, na bazarach.

13 Nie wszyscy pracownicy mający kontakt z żywnością i konsumenci mają świadomość tego, jak ważne dla zapewnienia ochrony zdrowia własnego oraz innych jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas dokonywania zakupów, sprzedaży i przygotowywania posiłków. Każdy może wnieść swój wkład w zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

14 Na każdym kontynencie na świecie, w ciągu ostatnich dziesięciu lat dochodziło do wybuchów epidemii groźnych chorób przenoszonych drogą pokarmową, często potęgowanych przez zglobalizowany handel.

15 Jako przykłady takich incydentów należy wymienić: Skażenie melaminą mleka w proszku dla niemowląt w 2008 roku. Wówczas w samych Chinach zachorowało niemowląt i małych dzieci, z których 6 zmarło. Zakażenia szczepem Escherichia coli w Niemczech w 2011 roku wywołane skażonymi kiełkami kozieradki. Przypadki zachorowań odnotowano wtedy w 8 krajach w Europie i Ameryce Północnej, z czego 53 osoby zmarły.

16 Zatrucie bakteriami E. coli w 2011 roku w Niemczech: przyniosło straty w wysokości 1,3 mld dolarów poniesione przez rolników i przemysł wiązało się z wypłatą 236 mln dolarów w ramach rekompensat przyznanych 22 państwom członkowskim Unii Europejskiej.

17 Podsumowanie Światowy Dzień Zdrowia to okazja do uświadomienia producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności. Dlatego tak ważne jest skupienie działań edukacyjnych w obrębie tego tematu. To od nas samych zależy czy chcemy być zdrowi.

18 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna."

Podobne prezentacje


Reklamy Google