Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. (uzupełnienie cz.1)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. (uzupełnienie cz.1)"— Zapis prezentacji:

1

2

3 Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. (uzupełnienie cz.1)

4 Składniki: - dwie szklanki wody - sok z cytryny - 3 łyżki cukru - dwie garście płatków z fiołka wonnego lub leśnego - żelatyna spożywcza-ilość uzależniona od podanej proporcji na opakowaniu, ograniczona do ilości wody jaką używamy Przygotowanie: Wodę wlać do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować do wrzenia. Odstawić z gazu i dodać żelatynę. Natychmiast energicznie wymieszać, by cała się dobrze rozpuściła. Dosypać płatki fiołków – wcześniej przepłukane na sitku wodą. Wymieszać delikatnie i odstawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie powstały kluchy. Ostudzoną galaretkę przelać do foremek i wstawić do lodówki, by stężała. Podawać z bitą śmietaną lub sokiem owocowym. Można również pokroić w kosteczki i dodać do ptasiego mleczka domowej roboty. /www.zpierwszegotloczenia.pl / GALARETKI Z FIOŁKAMI

5

6 Składniki: - 3-4 białka - 1,5 szklanki cukru pudru - kilka kropel soku z cytryny - garść świeżych kwiatów fiołka Przygotowanie: Białka ubijać, aż powstaną na pianie sztywne wierzchołki. Stopniowo dodawać cukier puder, ciągle ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny i ostatnią porcję cukru. Dodać fiołki i wymieszać delikatnie. Pianę nakładać łyżką lub wyciskać szprycką na blachę wyłożoną pergaminem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni i suszyć około godziny. Po wyłączeniu pieca uchylić drzwiczki i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia. /www.everycakeyoubake.blogspot.com/ BEZY Z FIOŁKAMI

7 PODBIAŁ POSPOLITY

8 PODBIAŁ POSPOLITY Tussilago farfara Możemy go spotkać na nasypach, wilgotnych polach i glebach gliniastych. Kwitnie w marcu, a dopiero później wypuszcza liście. Częścią jadalną są kwiaty i młode liście z łodyżkami. Kwiaty zbieramy wczesną wiosną, liście od maja do sierpnia. Z kwiatów możemy przyrządzić herbatę lub też zrobić syrop. Liście przyrządza się jak szpinak, smaży, dodaje do sałatek i zup. Podbiał jest źródłem kwasów organicznych, minerałów i mikroelementów. Podbiał jest jednym z najstarszych środków leczniczych, wykazuje działanie wykrztuśne, osłaniające, powlekające, przeciwzapalne, ściągające, bakteriobójcze i rozkurczowe. Stosowany jest przy kaszlu, nieżycie górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, schorzeniach nerek i pęcherza, zranieniach i owrzodzeniach skóry.

9 Syrop można zrobić z kwiatów jak i z liści. Oba surowce maja podobne właściwości lecznicze. Kwiaty zbieramy wczesną wiosną (początek kwietnia), przed pojawieniem się liści. Układamy w słoju przekładając warstwami cukru. Mocno ugniatamy i zakręcamy słoik przenosząc go w chłodne miejsce bez dostępu światła na 2 miesiące, np.do piwnicy lub zakopując w ziemi. Po upływie tego czasu ze sfermentowanej masy odciskamy syrop (można całość przetrzeć przez sito), krótko zagotowujemy, i zlewamy do butelki, Z litrowego słoika otrzymamy prawie 0,2 l syropu. SYROP Z PODBIAŁU Przepis wg; (bushcraftwilson.blogspot.de)

10 Gotowy syrop z podbiału

11 LILIOWCE

12 Pąki liliowców (nie mylić z liliami!) są jadalne. To kwiaty o zróżnicowanej barwie, słodkim posmaku i chrupiących płatkach. Nadają się do jedzenia niezależnie od stadium wzrostu. Można spożywać pąki świeże, suszone lub gotowane. Wzbogacają smak zup dodane kilka minut przed końcem gotowania.

13 Kwiaty można smażyć w cieście. Należy wtedy odciąć podstawę, rozpłaszczyć kwiat, zanurzyć w cieście i przyrumienić z obu stron.

14 Przepis na ciasto: 3 jajka rozbić z ½ szklanki mąki, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ½ podsmażonego na oliwie ząbka czosnku, ewentualnie trochę mleka dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

15 Najsmaczniejsze są podobno odmiany różowe. W smaku podobne do suszonych moreli. W 100 gramach zawierają 40g witaminy C, witaminę A i 3% białka. Z młodych liści Azjaci robią smakowite sałatki. Surówka z liliowców Do południa mamy w ogródku kwiaty a po południu w domu surówkę. Całe kwiaty scinamy,myjemy,kroimy na srednie części polewamy sosem vinegre. Sos 1/3 szklanki oleju z oliwek 1/3 szk. wody przegotowanej 1/3 szk. octu winnego (można zastąpić kwaskiem cytrynowym, rozpuszczony, lekko kwaśny) 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wszystko dobrze wymieszać. Jeśli jest za dużo sosu, można w lodówce trzymać 7 dni na inną surówkę.

16

17

18 Lawenda znalazła bardzo wiekle zastosowań kulinarnych. Jest składnikiem herbat i mieszanek herbacianych.

19 Kwiaty dodaje się do ciastek, syroppów, sorbetów, lodów, galaretek, dżemów, kremów, win oraz octów. Kwiaty lawendy dodawane do potraw wzbogacają dania o swój lekko cytrusowy smak.

20

21

22 1)Nalewka lawendowa Pół szklanki kwiatów lawendy zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie odcedzamy przez gazę. Nalewkę można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. 2)Napar z kwiatów lawendy Łyżkę suszonych kwiatów lawendy zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Pół szklanki odcedzonego naparu pijemy kilka razy dziennie. 3)Napar na przeziębienie: 1 łyżeczkę kwiatów lawendy i 1 łyżeczkę liści mięty pieprzowej zalewamy 1 filiżanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 5-10 minut. Następnie zioła przecedzamy i dosładzamy miodem. Napar należy pić 3 razy dziennie po filiżance. Można dodać cytrynę lub skórkę pomarańczy LAWENDA DO PICIA

23 Ogórecznik (Borago officinalis L.)

24 drobne niebieskie kwiaty mają subtelny smak ogórka. Dodaje się je do sałatek, sosów, zup, mięsa, twarogu. Można też nim aromatyzować likiery. Kwiaty można dodawać do wina,herbaty i także do deserów. Ponadto świeże kwiaty ogórecznika efektownie wyglądają zamrożone w kostkach lodu (do napojów). Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)

25

26 Składniki: - liście ogórecznika oraz kwiaty - 200g ryżu carnaroli - ok. litra wywaru warzywnego - ok. 150ml wytrawnego białego wina - świeżo starty parmezan - oliwa - masło - szalotka - sól - pieprz Przygotowanie: Na oliwie zmieszanej z masłem podsmażyć posiekaną szalotkę, dodać umyte i porwane liście ogórecznika. Mieszać i dodać ryż. Smażyć chwilę, a następnie podlać winem. Gdy wino odparuje, kontynuować gotowanie ryżu dodając stopniowo niewielkie porcje wywaru. Na koniec dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem i podawać risotto udekorowane kwiatami ogorecznika. /www.italia-od-kuchni.blogspot.com/ Risotto z ogórecznikiem

27 Sałatka z ogórecznikiem Ciekawostka: W cesarstwie rzymskim kwiaty i liście ogórecznika dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie z legionami rzymskimi ogórecznik zawędrował do Europy Północnej.

28 Bez lilak (Syringa vulgaris) kwiaty mają intensywny kwiatowy aromat i posmak cytryny. Uwaga: Kwiaty bzu same w sobie są lekko goryczkowate. Dobrze jest zrobić marynatę z porto i cukru, gdzie trzymamy płatki przez godzinę, czesto obracajac.Tak przygotowane odsączone kwiaty dodajemy do sałaty, naleśników, serów pleśniowych jak również fety, proponuje Małgorzata Kalemba-Drożdż autorka ksiązki "Kwiatowa Uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach„

29

30 Lilakowe racuchy mleko i woda gazowana (mniej więcej 1:1) trochę cukru, szczypta soli, łyżka oliwy, starte jabłka,mąka (do uzyskania dość gęstej konsystencji),oberwane kwiaty bzu lilaka Pomieszać i usmażyć.

31

32 RUMIANEK

33 Rumianek (Chamaemelum nobile) ma kwiaty podobne do stokrotki, W kulinariach i ziołolecznictwie wykorzystuje się koszyczki kwiatowe rumianku pospolitego. Mają one delikatny, ziołowy, lekko jabłkowaty smak. Przede wszystkim z rumianku przygotowuje się lecznicze napary i herbaty. Jego kwiaty mogą służyć do dekoracji dań i deserów. W celu upewnienia się czy mamy do czynienia z właściwą rośliną można przeciąć koszyczek kwiatowy wzdłuż, a naszym oczom powinno ukazać się charakterystyczne puste dno kwiatowe.

34 Herbata rumiankowa

35 Rumianek rozetrzeć lekko w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem i dodać pokrojone w małą kostkę masło. Dodać mąkę, żółtko i śmietanę, posiekać wszystko nożem. Na końcu dodać skórkę cytrynową i rumianek. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na ok. 0,5 cm) i wykrawać ciasteczka. Ułożone na blasze piec ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia. CIASTECZKA RUMIANKOWE 150 g zimnego masła, 150 g cukru pudru, 2 łyżki suszonego rumianku, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 300 g mąki, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli, można dodać jeszcze sok z 1/2 cytryny.

36 Tulipany wielokolorowe kwiaty tulipanów ogrodowych Tulipa gesneriana L. są jadalne. Mają posmak chrupkiego ogórka. Ich cebulki są trujące.

37

38 www.rotfl.com.pljokoretsina, oprac. na podst.WEBWild Flower+Summer Wine+If only Love


Pobierz ppt "Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. (uzupełnienie cz.1)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google