Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej."— Zapis prezentacji:

1 Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk

2 Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i odpowiednich proporcjach, z uwzględnieniem wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, przy uwzględnieniu odpowiedniej liczby posiłków i ich rozłożeniu w ciągu dnia.

3 Wpływ odżywiania na młodych ludzi Optymalny wzrost i rozwój. Dobre samopoczucie i zdrowie - opóźnienie występowania chorób. Opóźnienie procesu starzenia. Osiągnięcie najwyższej sprawności fizycznej, psychicznej, w tym zdolności uczenia się, zapamiętywania i koncentracji uwagi.

4 Piramida zdrowego żywienia dla młodzieży w wieku szkolnym

5 Produkty zbożowe Produkty zbożowe umieszczone zaraz po aktywności fizycznej na dole piramidy, stanowią podstawę prawidłowego odżywiania człowieka. Mąki, kasze, makarony, pieczywo czy płatki powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż: pszenicy, orkiszu, żyta, jęczmienia, owsa, ryżu, kukurydzy, prosa oraz roślin – np. gryki.

6 Z czego składa się ziarno zboża? Przeciętna zawartość składników pokarmowych: –węglowodany 70%: skrobia – węglowodan złożony – blisko 70%, sacharoza – dwucukier, glukoza, fruktoza – węglowodany proste; –białka 10-20%, –tłuszcze 2%. Skrobia to najważniejszy roślinny węglowodan złożony.

7 Stopniowe uwalnianie glukozy ze skrobi Glukoza jest dla naszego organizmu paliwem - składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania. Podczas trawienia zawartej w zbożach skrobi poziom glukozy zmienia się nieznacznie. Dzięki temu dłużej czujemy sytość i nie podjadamy między posiłkami, a także mamy energię do nauki. Trawienie posiłków bogatych w cukry proste powoduje niekorzystne dla zdrowia skoki poziomu glukozy. Co skutkuje ospałością i zmęczeniem. Cukry proste Skrobia

8 Glukoza dla mózgu Glukoza to główne źródło energii dla komórek mózgu i krwinek czerwonych. Niezwykle ważne jest utrzymywanie jej względnie stałego poziomu we krwi. W oparciu o zapotrzebowanie mózgu na glukozę określono minimalną wartość spożycia węglowodanów przyswajalnych dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych na poziomie 130 g/dobę. Tę dawkę zapewni nam 5 porcji produktów zbożowych dziennie np. 1 szklanka płatków zbożowych na śniadanie, 1 mała bułka na II śniadanie, 1 szklanka makaronu na obiad, ½ szklanki kaszy manny na podwieczorek oraz 1 kromka pieczywa na kolację. Sprawne działanie mózgu to lepsza koncentracja i zapamiętywanie!

9 Źródła energii dla organizmu Zalecany podział źródeł energii dla organizmu: Każdy gram węglowodanów dostarcza do naszego organizmu dokładnie tyle samo energii ile pochodzi ze spalania jednego grama białka. Tłuszcz dostarcza jej natomiast ponad dwukrotnie więcej w każdym gramie. Najwięcej energii powinno pochodzić z węglowodanów, dlatego to one powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu.

10 Wartość odżywcza produktów zbożowych zależy od: rodzaju i jakości ziarna, stopnia usunięcia okrywy owocowo-nasiennej i zarodka, technologii otrzymywania produktu. Wartość odżywcza produktów zbożowych

11 Wartościowe składniki zawarte w zbożach Zboża Błonnik Witaminy Składniki mineralne

12 Błonnik pokarmowy Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem diety, pełni funkcje regulacyjne: –pęcznieje w żołądku, dzięki czemu zwiększa uczucie sytości, –poprawia pracę jelit – oczyszcza organizm z zalegających resztek pokarmowych, –wiąże szkodliwe substancje powstające podczas procesów trawiennych, usuwa toksyczne metabolity, –pozwala usunąć z organizmu nadmiar cholesterolu, budującego blaszkę miażdżycową zatykającą naczynia krwionośne.

13 Witaminy Pomaga organizmowi zmienić węglowodany w energię. Jest niezbędna do prawidłowej pracy serca, mięśni i systemu nerwowego. Witamina B1 (tiamina) Jest niezbędna do prawidłowego działania wzroku, układu nerwowego i odpornościowego, a także do produkcji czerwonych ciałek krwi oraz dla zachowania zdrowej skóry. Witamina B2 (ryboflawina) Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, syntezy hormonów płciowych, insuliny oraz zachowania zdrowej skóry. Witamina PP (niacyna) Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mózgu, bierze udział w rozkładzie białek oraz tworzeniu krwinek czerwonych i przeciwciał. Witamina B6 (pirydoksamina) Odgrywają szczególną rolę w zachowaniu wzrostu i utrzymaniu dobrego zdrowia, ponieważ są konieczne do powstawania i zachowania nowych komórek. Foliany Jest ważnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem oraz osłabia skutki ich starzenia się. Witamina E

14 Składniki mineralne wapń żelazo miedź potas cynk krzem

15 Równowaga kwasowo-zasadowa Dzięki zawartości składników mineralnych zboża działają na organizm zakwaszająco. Najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów zasadowych: owoców i warzyw (świeżych jak i przetworzonych, np. soków) oraz mleka i jego przetworów. Prawidłowo skomponowana dieta powinna zawierać różnorodne produkty, zarówno zakwaszające, jak i alkalizujące, spożywane w podobnych proporcjach. Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy przy zachowaniu odpowiedniego stosunku kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujących poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych - pH powyżej 7,45 oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwasotwórczych.

16 Planowanie żywienia Zrównoważenie bilansu energetycznego. Dostarczanie energii zgodne z aktywnością fizyczną i płcią. Zrównoważenie bilansu energetycznego. Dostarczanie energii zgodne z aktywnością fizyczną i płcią. Regularne i odpowiednio częste spożywanie pełnowartościowych posiłków. Dzienna dieta powinna składać się z 3 posiłków głównych i 1-2 posiłków mniejszych. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. Regularne i odpowiednio częste spożywanie pełnowartościowych posiłków. Dzienna dieta powinna składać się z 3 posiłków głównych i 1-2 posiłków mniejszych. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin.

17 Normy na energię dla młodzieży WiekMasa ciała Aktywność fizyczna Mała (kcal/dobę) Średnia (kcal/dobę) Wysoka (kcal/dobę) Chłopcy 13-15 lat 47220025002950 50230026003050 53235026503150 56245027503250 16-18 lat 55240027503200 60255029003400 65270030503600 WiekMasa ciała Aktywność fizyczna Mała (kcal/dobę) Średnia (kcal/dobę) Wysoka (kcal/dobę) Dziewczęta 13-15 lat 45195022002600 50205023002700 53210023502800 55215024002850 16-18 lat 50205023002700 55215024002850 60220025002950 Za średnią aktywność fizyczną przyjmuje się codzienny wysiłek fizyczny - minimum 60 minut dziennie.

18 Przykładowy podział porcji* 7-8 porcji produktów zbożowych dziennie * Przy zalecanej kaloryczności 2000 kcal dla dziewcząt o niskiej aktywności fizycznej

19 Przykładowe porcje produktów zbożowych 1 kromka chleba (50 g)1/2 dużej bułki lub 1 mała (50 g) 1/2 szklanki gotowanej kaszy lub ryżu (30 g suchego produktu) 3 czubate łyżki mąki (30 g) 2/3 szklanki gotowanego makaronu (30 g suchego produktu) 1 szklanka płatków kukurydzianych (30 g suchych płatków)

20 Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia Pierwszy posiłek spożywany po przerwie nocnej i jednocześnie pierwszy przed rozpoczęciem największego natężenia zajęć fizycznych i umysłowych.

21 Pieczywo Chętnie wybierany produkt śniadaniowy. Bardzo łatwy do samodzielnego wypieku dzięki dostępnym mieszankom mąk chlebowych. Jego energetyczność zależy od dodatku dodanych nasion, orzechów i bakalii. Najzdrowsze chleby rosną na zakwasie, bez użycia drożdży.

22 Mąki i wypieki Kolejną chętnie wybieraną formą zdrowego śniadania lub przekąski są przygotowywane w domu naleśniki, racuchy oraz placki. Produkty mączne upieczone samodzielnie pozwolą na przygotowanie dań z naszymi ulubionymi dodatkami. Muffiny na słono są dobrym zamiennikiem tradycyjnych kanapek z wędliną i warzywami.

23 Płatki zbożowe Smaczna podstawa śniadania. Chrupiący dodatek do koktajli owocowych – smakowite II śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki kukurydziane mogą również być wykorzystane jako panierka do mięsa. Pyszny element podwieczorku: chrupiąca posypka do deserów lub spód ciasta.

24 Makarony Dostępny w różnych kształtach i wielkościach. Wspaniale smakuje z różnymi dodatkami: warzywami, owocami, rybami, nabiałem czy mięsem. Idealny jako podstawa dania, zapiekanki, dodatek do zup lub dań głównych. W wersji na zimno, jako sałatkę, można go zabrać do szkoły lub na wycieczkę. Alternatywa dla kanapki na śniadanie: –Makaron na mleku, –Makaron z truskawkami.

25 Kasze Idealny dodatek do dań obiadowych i zup, a także pyszna baza do zapiekanek, sałatek oraz deserów. Jarska alternatywa dla kotletów mięsnych.

26 Dziękujemy


Pobierz ppt "Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google