Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KONFERENCJA SZKOLENIOWA 24 luty 2015r Dr n. med. Anna Jarząbek Zakład Stomatologii Dziecięcej PUM.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KONFERENCJA SZKOLENIOWA 24 luty 2015r Dr n. med. Anna Jarząbek Zakład Stomatologii Dziecięcej PUM."— Zapis prezentacji:

1 KONFERENCJA SZKOLENIOWA 24 luty 2015r Dr n. med. Anna Jarząbek Zakład Stomatologii Dziecięcej PUM

2 Choroba próchnicowa zębów – jest jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych polskich dzieci. Wpływa na cały organizm i przyczynia się do poważnego pogorszenia stanu zdrowia.

3 Próchnica wczesnego dzieciństwa ( early childhood caries – ECC) wg Towarzystwa Stomatologów Amerykańskich i Amerykańskiej Akademii Stomatologii Dziecięcej to obecność 1 lub więcej zębów z próchnicą, usuniętych z jej powodu lub wypełnionych u dzieci przed ukończeniem 6. roku życia. Inne określenia: próchnica butelkowa próchnica niemowlęca próchnica wargowa

4 Próchnica jest chorobą zmineralizowanych tkanek zęba (szkliwa i zębiny). Z cukrów dostarczanych w diecie bakterie próchnicotwórcze obecne w jamie ustnej produkują kwasy, które niszczą twarde tkanki zęba

5 Częstość występowania próchnicy u dzieci w wieku 3 lat - 5% Szwecja w latach 2008 u dzieci w wieku 3 lat - 8% Finlandia 2001 – 3latki - 12,5% Szwajcaria 2003 – 2latki - 27,9% USA – 5latki - 36,5% Litwa 2000 – 3latki - 38% Australia – 4latki - 56,2% Polska 2003 – 3latki - 57,2% Polska 2009 – 3latki - Przeciętny trzylatek w Polsce ma 3,3 zęba dotkniętego próchnicą

6 Skuteczne zapobieganie próchnicy zębów jest możliwe Wymaga: 1. Intensywnej edukacji prozdrowotnej - zwiększania poziomu wiedzy o samej chorobie, jej przyczynach i możliwościach zapobiegania 2. Wprowadzenia nowych zachowań dietetyczno-higienicznych na co dzień

7 Podjęcie działań profilaktyczno-leczniczych umożliwia 1. niedopuszczenie do powstania choroby 2. zahamowanie rozwoju i postępu choroby na wczesnym etapie 3. zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań i komplikacji

8 1. Zęby mleczne są ważne!!!!  Wymagają troski i opieki jak stałe  Przede wszystkim wpłynąć na  świadomości rodziców, opiekunów i wszystkich osób mających kontakt z dziećmi  Edukacja!!!!

9 Dlaczego zęby mleczne muszą być leczone  Eliminacja bólu i innych przykrych dolegliwości  Zmniejszenie ryzyka próchnicy w zębach stałych  Prawidłowe żucie - co wpływa na:  właściwe odżywianie  na prawidłowy rozwój całego narządu żucia  profilaktyka wad zgryzu  Profilaktyka zębopochodnych zakażeń w jamie ustnej  Prawidłowy rozwój mowy  Prawidłowy rozwój intelektualny i emocjonalny dziecka

10 2. Wizyta u stomatologa  Wiek dziecka podczas pierwszej wizyty u stomatologa – 6-12m. ż.  W trakcie wizyty stomatologicznej jest możliwość instruktażu co do zasad prawidłowej higieny jamy ustnej  Ponad 60% dzieci w wieku 3 lat nie było jeszcze u stomatologa  Regularne wizyty w zależności od zaleceń lekarza

11 Próchnica jest chorobą twardych tkanek zęba  Z cukrów dostarczanych w diecie bakterie próchnicotwórcze obecne w jamie ustnej produkują kwasy, które niszczą twarde tkanki zęba

12 Próchnicę powodują bakterie  Za próchnicę odpowiedzialne są te bakterie, które rozkładają cukry i produkują z nich kwasy organiczne  Najważniejsze to Streptococcus mutans i Lactobacillus acidophilus  Bakterie te wraz z innymi tworzą płytkę nazębną.

13 Jak usunąć bakterie? 3. Higiena!!!!!! Dzieci przedszkolne Powinny szczotkować zęby przynajmniej dwa razy w ciągu dnia, koniecznie przed snem nocnym Przez około 2-3 min Szczoteczka odpowiednia dla malucha, rozmiar jest ważny.  Rodzice szczotkują dzieciom zęby i odpowiadają za jakość oczyszczania do 8-10 roku życia dziecka (dziecko szczotkuje i wykształca sobie nawyk, ale odpowiedzialność spoczywa na rodzicach)

14 3. Higiena!  Szczotkować wg schematu, żeby nic nie pominąć  Powierzchnie żujące – ruchem szorowania  Powierzchnie policzkowe – ruchem okrężnym  Powierzchnie od strony jamy ustnej – ruchem wymiatania

15 4.Higiena - Fluor w okresie przedszkolnym  do szczotkowania należy używać pasty z fluorem  stosowanie pod nadzorem rodziców  nadmiar pasty wypluwać lub usuwać gazikiem  Stężenie fluoru (wg EAPD):  do 2 r. ż. – 500 ppm fluoru  2-6 r. ż ppm fluoru  pojedyncza porcja pasty: ziarenko groszku  Stężenie fluoru (wg AAPD): pasta rodzinna ppm fluoru już od pierwszego zęba (ilość pasty śladowa)

16 Rodzicu!!!!!  Próchnica jest wywoływana przez bakterie, którymi dziecko zakaża się od osób dotkniętych próchnicą, unikajmy zatem:  całowania dzieci w usta  oblizywania smoczka  oblizywania sztućców dziecka  Największa kolonizacja jamy ustnej bakteriami miesiąc

17 Z czego bakterie produkują kwas?  węglowodany  głównie dwucukry oraz cukry proste  najgroźniejsza sacharoza, glukoza i fruktoza  Cel = Zmiana diety

18 4.Dieta  Ilość i jakość żywienia to jedno  Równie ważne – częstotliwość spożywania posiłków i konsystencja  Przejściowe obniżenie pH śliny po posiłku

19 4. Dieta - Zbilansowana - Regularne posiłki o stałych porach z zachowaniem przerw pomiędzy głównymi posiłkami - Bez podjadania i popijania - Pomiędzy posiłkami picie czystej wody - Po spożyciu słodkich i lepkich pokarmów warto neutralizować je np. serem lub mlekiem

20 4. Dieta  Słodka sobota  Po głównym posiłku  Częstotliwość  Bez popijania i podjadania

21 5.Podatność zębów  Podatność na próchnicę jest indywidualna.  Na jakość już ukształtowanego zęba mamy niewielki wpływ  Ale mamy wpływ na jego otoczenie  Niesłuszne obwinianie genetyki i jednoczesne usprawiedliwianie błędów  Dziedziczymy złe zachowania od rodziców, ich nawyki i stosunek do własnego zdrowia

22 5.Podatność zębów  Mówimy o przedszkolakach – kształtują się zęby stałe – dieta, witaminy, zdrowie  Ale warto uświadomić ciężarnym i karmiącym mamom ich wpływ stan uzębienia dzieci  Matka powinna, nie tylko we własnym interesie, ale przede wszystkim dla dobra zębów własnego dziecka, dbać starannie o higienę własnej jamy ustnej

23 6. Czas  Aby powstała próchnica trzy poprzednie czynniki muszą zaistnieć jednocześnie i odpowiednio długo w czasie.  Przy dokładnym i regularnym oczyszczaniu zębów z resztek pokarmowych przy dobrej diecie jest duża szansa na uniknięcie choroby

24 Próchnica w uzębieniu mlecznym  Charakterystyczną cechą próchnicy w uzębieniu mlecznym jest znaczne zaawansowanie procesu chorobowego z mało widocznym obrazem klinicznym.  Dynamika próchnicy w zębach mlecznych jest duża, obserwuje się szybkie przechodzenie jednego stadium próchnicy w drugie.

25 Jak dbać o ząbki przedszkolaka?  codzienna, regularna higiena jamy ustnej  odpowiednia dieta i zdrowe nawyki żywieniowe  regularne wizyty u stomatologa Zęby mleczne są ważne!!!!

26 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Źródło fotografii: wsse.gorzow.pl


Pobierz ppt "KONFERENCJA SZKOLENIOWA 24 luty 2015r Dr n. med. Anna Jarząbek Zakład Stomatologii Dziecięcej PUM."

Podobne prezentacje


Reklamy Google