Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Po dzisiejszych zajęciach powinienem umieć: wymieniać grupy składników odżywczych i opisywać ich funkcje; wymieniać przykłady konkretnych substancji należących.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Po dzisiejszych zajęciach powinienem umieć: wymieniać grupy składników odżywczych i opisywać ich funkcje; wymieniać przykłady konkretnych substancji należących."— Zapis prezentacji:

1

2 Po dzisiejszych zajęciach powinienem umieć: wymieniać grupy składników odżywczych i opisywać ich funkcje; wymieniać przykłady konkretnych substancji należących do odpowiednich grup składników odżywczych; definiować pojęcia wartość odżywcza, wartość energetyczna i GDA; analizować dane zawarte na opakowaniach żywności; projektować doświadczenia dotyczące wykrywania w żywności białka, tłuszczu, glukozy, skrobi; opisywać znaczenie i funkcje wybranych witamin i soli mineralnych; definiować pojęcie fermentacji; definiować pojęcia: fermentacja alkoholowa, fermentacja mlekowa, fermentacja octowa, fermentacja masłowa; wyjaśniać pojęcia: jełczenie, gnicie i butwienie; opisywać procesy fermentacyjne zachodzące podczas wyrabiania ciasta i pieczenia chleba, produkcji napojów alkoholowych, otrzymywania kwaśnego mleka, jogurtów, serów.

3 Składniki odżywcze

4 Wartość odżywcza, energetyczna i GDA

5 Co na opakowaniu?

6 Wykrywanie tłuszczy, cukrów, białek

7 Witaminy i sole mineralne

8 Fermentacja

9 Jełczenie, gnicie, butwienie Jełczenie – procesy zachodzące spontanicznie w tłuszczach podczas ich długiego przechowywania. Jełczenie jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych. Rozpad gnilny (łac. putrefactio) – zachodzący w warunkach beztlenowych proces rozkładu związków białkowych odbywający się pod wpływem enzymów proteolitycznych wydzielanych głównie przez saprofityczne bakterie gnilne oraz niektóre grzyby. Butwienie - proces rozkładu roślinnej materii organicznej prowadzony w obecności tlenu przez mikroorganizmy należące do destruentów, głównie bakterie.

10 Praca domowa Przeczytać rozdziały w podręczniku. Rozwiąż zadania do tematów w podręczniku. Rozwiąż zadania do tematów w ćwiczeniach.


Pobierz ppt "Po dzisiejszych zajęciach powinienem umieć: wymieniać grupy składników odżywczych i opisywać ich funkcje; wymieniać przykłady konkretnych substancji należących."

Podobne prezentacje


Reklamy Google